Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 8 Ιουλίου 2020 - 09:47
Όσοι επιμένουν ότι η Ελλάδας και η Κύπρος είναι μόνες απέναντι στην Τουρκία, μάλλον έχουν δίκιο. Τα γεγονότα φαίνεται να τους επιβεβαιώνουν. Τρανές αποδείξεις οι προ ημερών επισκέψεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καθώς και του Ιταλού υπουργού Άμυνας, Λορέντζο Γκουερίνι στην Άγκυρα.
Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ελλάδα, ο Ιταλός υπουργός μίλησε για μια «πολύ θετική και φιλική συνάντηση», λέγοντας μάλιστα ότι Ρώμη και Άγκυρα συμφωνούν όσον αφορά την ανάγκη επίτευξη πολιτικής λύσης στην Λιβύη! Φυσικά κουβέντα για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μίλησαν ακόμη για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό αν δεν σημαίνει την αγορά ιταλικών εξοπλιστικών συστημάτων, μήπως μεταφράζεται σε νέες κοινές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο; Και λέω νέες, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στις 13 Ιουνίου η Τουρκία και η Ιταλία πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στην Μεσόγειο, στην οποία συμμετείχαν υποβρύχια.
Είχε προηγηθεί προ μερικών ωρών και η επίθεση...φιλίας στην Άγκυρα από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Η παρουσία και η στάση του Μπορέλ στην Άγκυρα ήταν πραγματικά θλιβερή όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για την ΕΕ γενικότερα. Έδωσε την εντύπωση περισσότερου του επαίτη, παρά του εκπροσώπου μια ισχυρής διεθνούς δύναμης, ενός καλά διαβασμένου παγκόσμιου παίκτη. Η απάντηση του στις προκλητικές αναφορές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου -που έφθασε στο σημείο να μας απειλήσει με «δράση επί του πεδίου» και κύματα μεταναστών- ήταν να αναγνωρίσει τις «ελληνοτουρκικές διαφορές σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα».
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήρθα εδώ με την επιθυμία να μειώσω την ένταση για την οποία μίλησε ο Υπουργός. Υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ γειτονικών χωρών, ιδίως σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα, και υπάρχει μεγάλη διαφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, καθώς και μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή την στιγμή. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ, επομένως είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι. Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές». Και συνέχισε το ίδιο προκλητικά: « Πρώτα απ' όλα, η ΕΕ θα εργαστεί όσο το δυνατόν πιο υποβοηθητικά στο ζήτημα του διαμοιρασμού των εσόδων των υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο κοινοτήτων της νήσου της Κύπρου. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ήδη λάβει μια ξεκάθαρη θέση επί του θέματος. Θα το συζητήσουμε στην επόμενη συνάντηση». Και στο σημείο αυτό, εύλογα αναρωτιόμαστε αν κ, Μπορέλ είναι ..αδιάβαστος ή κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.
Πέρα από τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μπορέλ κάθισε και άκουσε σιωπηλός τον Τσαβούσογλου να «μαλώνει» την Γαλλία, απαιτώντας να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία, για το γνωστό επεισόδιο μεταξύ πολεμικών τους πλοίων στην Λιβύη. Άφησε δηλαδή αναπάντητη την κατωτέρω δήλωση του Τσαβούσογλου: «Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορεί να μην μπορούν να το πουν αυτό, αλλά η Γαλλία δεν έχει υπάρξει ειλικρινής σε αυτό το θέμα. Αποδείξαμε ότι δεν ήταν ειλικρινής. Και σε μια τέτοια περίπτωση, η Γαλλία πρέπει να βγει και να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία με σαφή τρόπο. Πρέπει επίσης να ζητήσει συγγνώμη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την παραπλάνησή τους».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επικείμενες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εκτοξεύοντας τις γνωστές απειλές: «Τις επόμενες ημέρες στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εξαιτίας ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, βλέπουμε ότι η Τουρκία θα είναι και πάλι στην ατζέντα. Και η λήψη αποφάσεων εναντίον της Τουρκίας σε αυτές τις συναντήσεις δεν επιλύει τα προβλήματα, αλλά θα τα εμβαθύνει. Δείχνουμε την απαραίτητη καλή θέληση και υπομονή, αλλά εάν η ΕΕ λάβει πρόσθετες αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να απαντήσουμε». Και πάλι η απάντηση του κ. Μπορέλ ήταν η σιωπή. Ευχόμαστε να μην έχει την ίδια κατάληξη και η Σύνοδος Κορυφής της 17-18ης Ιουλίου. Πολύ όμως αμφιβάλλουμε.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/168477/epithesh-filias-sthn-toyrkia-apo-vryxelles-kai-romh-eno-h-agkyra-synehizei-na-prokalei