05 07 2020 | 10:57
Χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών κατά την κατασκευαστική περίοδο θα υλοποιηθεί η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, η οποία θα αρχίσει να αποπληρώνεται το 2023, μετά την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του έργου.
Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ πηγές του ΑΔΜΗΕ, με αφορμή το κλείσιμο του σχήματος χρηματοδότησης του έργου με την υπογραφή, την περασμένη εβδομάδα, της δανειακής σύμβασης με τη Eurobank που θα χρηματοδοτήσει το έργο με κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της διασύνδεσης φθάνει στο 1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα κεφάλαια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ - 400 εκατ. ευρώ - και από ίδια κεφάλαια της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection (200 εκατ. ευρώ) που υλοποιεί το έργο.
Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι οι καταναλωτές επιβαρύνονται ήδη με ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ το χρόνο μέσω του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης, οπότε επελέγη η αποφυγή της πρόσθετης επιβάρυνσης κατά την κατασκευαστική περίοδο. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει επίσης ότι το κόστος των διασυνδέσεων (αν συνυπολογισθεί και η "μικρή" διασύνδεση μέσω Χανίων που προβλέπεται να λειτουργήσει εφέτος, κόστους 350 εκατ. ευρώ) θα αποσβεσθεί σε ορίζοντα τριετίας ή ακόμη μικρότερο διάστημα αν αφαιρεθεί η επιδότηση του ΕΣΠΑ, η οποία αφαιρείται από το ποσό που ανακτά ο ΑΔΜΗΕ μέσω των τιμολογίων μεταφοράς από τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ληφθεί προέγκριση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ενώ η πλήρης διαδικασία ένταξης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου υπεγράφησαν στο Ηράκλειο οι συμβάσεις για την κατασκευή του έργου, σε τελετή παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος, εκτός από την εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς των καταναλωτών τόνισε ότι η διασύνδεση ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ενεργειακής ασφάλειας και ταυτόχρονα είναι έργο με περιβαλλοντικό πρόσημο, καθώς όταν ολοκληρωθεί θα κλείσουν οι μονάδες στα Λινοπεράματα, τον Αθερινόλακκο και στα Χανιά.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς τόνισε κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ότι "το κόστος είναι χαμηλό, με σημαντικό πλεονεκτήματα για τον Έλληνα καταναλωτή και η σύμβαση επιτρέπει στην ΕΤΕπ να χρηματοδοτήσει το έργο μαζί με το ταμείο του ΕΣΠΑ ώστε το κόστος χρηματοδότησης να είναι ακόμη χαμηλότερο προς όφελος του καταναλωτή".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης σημείωσε πως "με το δάνειο των 400 εκατ. ευρώ, διασφαλίζεται πλήρως η χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στην Αττική και την Κρήτη, ένα έργο εθνικής σημασίας και προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις διασφαλίζουμε μια πιο πράσινη, πιο οικονομική και ασφαλή ηλεκτροδότηση για τα νησιά μας", κατέληξε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ.