α
Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, αναμένεται να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου στο 15% έως το 2025, από 11,6% τώρα, για το υψηλότερο μερίδιο από τη δεκαετία του '80, δήλωσε ο αναλυτής της JP Morgan, Christyan Malek, στο Reuters, την Παρασκευή.
Ο ΟΠΕΚ και ο μεγαλύτερος παραγωγός του, η Σαουδική Αραβία, θα αναλάβουν να καλύψουν το κενό στον εφοδιασμό με πετρέλαιο, καθώς οι επενδύσεις σε νέα παραγωγή πετρελαίου θα επηρεαστούν σημαντικά από την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου και την κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με την τράπεζα.
"Η Σαουδική Αραβία θα βγει κερδισμένη στον αγώνα για μερίδιο αγοράς καθώς η παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ και των ΗΠΑ εξασθενεί", δήλωσε ο Malek της JP Morgan στο Reuters.
Το μερίδιο του ΟΠΕΚ στον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί στο 40% έως το 2025, από περίπου 33% τώρα και από το υψηλό του 2016, στο 39%, σύμφωνα με την τράπεζα της Wall Street.
Ενώ ο ΟΠΕΚ και οι Σαουδάραβες πρόκειται να επωφεληθούν από τους μειωμένους προϋπολογισμούς εξερεύνησης και ανάπτυξης αλλού, η παραγωγή σχιστόλιθου των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά το 2030 σε σύγκριση με το 2020 - Η JP Morgan βλέπει την παραγωγή σχιστόλιθου των ΗΠΑ στα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2030 , σε σύγκριση με 10,9 εκατομμύρια bpd το 2020.
Σύμφωνα με την Rystad Energy, οι παγκόσμιες δαπάνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται να μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο 15 ετών των 383 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, κατά 29% σε σύγκριση με το 2019.
Εάν οι επενδύσεις σε πετρέλαιο δεν βελτιωθούν από τα επίπεδα του 2020, "τότε αυτό θα μείωνε το προσδοκώμενο επίπεδο προσφοράς το 2025 κατά περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δημιουργώντας σαφή κίνδυνο στενότητας αγορών εάν η ζήτηση αρχίσει να επιστρέφει προς την πορεία της πριν από την κρίση", δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεση τον περασμένο μήνα.