Να Μην Ακυρωθεί το Πρόγραμμα Ερευνών Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα Ζητούν οι Εταιρείες του Upstream

 
Να Μην Ακυρωθεί το Πρόγραμμα Ερευνών Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα Ζητούν οι Εταιρείες του Upstream
 του Κ.Ν.Σταμπολή
 Σαβ, 11 Απριλίου 2020 - 09:15
 
Όπως έχουμε κατ´ επανάληψη αναφερθεί στο Energia.gr η επέλαση του κορωνοιού έχει δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα. Κοινός παρονομαστής η αιφνίδια και μεγάλη μείωση της κατανάλωσης σε όλα σχεδόν τα επίπεδα σε συνδυασμό με την αδυναμία πληρωμής λογαριασμών κοινής οφέλειας απο μεγάλη μερίδα καταναλωτών. Όμως στον πετρελαϊκό κλάδο οι επιπτώσεις από τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και η επιβληθείσα κοινωνική αποστασιοποίηση είχαν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις με την κατάρρευση των διεθνών τιμών αργού
 

Εχθές βράδυ (10/4) το Brent το διεθνές benchmark έκλεισε στα $ 32,03 το βαρέλι, δηλ. 50% από ότι ήτο στις αρχές του έτους ενώ οι προοπτικές ανάκαμψης των τιμών,έστω και μετά την σύναψη συμφωνίας του OPEC με τους πετρελαιοπαραγωγούς εκτός του καρτέλ, δεν είναι οι καλύτερες.Και αυτό γιατί υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα  στην αγορά για το συνολικό μέγεθος συρρίκνωσης της κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο,με τις εκτιμήσεις αναλυτών και εταιρειών  να κυμαίνονται από τα 10 εκατ.βαρ/ημέρα μέχρι τα 25,0 εκατ.βαρ/ημέρα σε ετήσια βάση. 

Σε ένα περιβάλλον μειωμένης ζήτησης και χαμηλών τιμών οι εταιρείες λαμβάνουν τα μέτρα τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν προχωρώντας σε οριζόντιες μειώσεις λειτουργικών δαπανών, όπου μπορούν,και κυρίως περικόπτοντας η αναστέλλοντας τα επενδυτικά τους προγράμματα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν τα ακυρώνουν ιδίως όταν έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την εξασφάλιση παραχωρήσεων και την διεξαγωγή σεισμικών και γεωτρητικων εργασιών. Καθότι η επόμενη ημέρα μετά τον κορονωιό θα είναι μεν περίοδος μικρότερης ζήτησης αλλά όχι μηδενικής κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρά τους ευσεβείς πόθους και φαντασιώσεις των απανταχού οικολόγων-ακτιβιστών  αλλά και του οικονομικά άπληστου πράσινου λόμπι των Βρυξελλών. Άρα οι εταιρείες του upstream θα έχουν ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί κάποιοι επιτέλους θα πρέπει να παράγουν το "βλαβερό" πετρέλαιο και φυσικό αέριο για αρκετά χρόνια ακόμα για να ικανοποιούν τις ανάγκες του πλανήτη.
Σε Ελλάδα και Κύπρο όπου δραστηριοποιούνται μερικές απο τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου κοινό είναι το αίτημα τους για αναστολή,και όχι ακύρωση,των ερευνών μέσω της επίκλησης προβλέψεων force majeure στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις. Και μεν στην Κύπρο, όπως προκύπτει απο ανακοινώσεις της κυβέρνησης και πληροφορίες του Energia.gr απο τις εταιρείες, η διαδικασία αναθεώρησης του χρονοδιαγράμματος ερευνών των διαφόρων εταιρειών έχει ήδη ξεκινήσει ( βλέπε σχετικο άρθρο μας εδω), ενώ στην Ελλάδα, όπου αυτή την στιγμή υπάρχουν 13 ενεργές παραχωρήσεις (βλέπε χάρτη) επικρατεί σιγή ιχθύος. 
Οι περιοχές παραχωρήσεων στην Ελλάδα σήμερα (πηγή: ΕΔΕΥ)
Οι εταιρείες - ExxonMobil, Total, Repsol, Edison, Energean, ΕΛΠΕ - που έχουν ήδη επενδύσει μερικά εκατομμύρια δολάρια, και εκτιμάται ότι την τρέχουσα δεκαετία οι συνολικές τους επενδύσεις μπορούν να φθάσουν τα $ 5 δισεκ, επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα αλλά ζητούν αναστολή, κοινώς πάγωμα,των υποχρεώσεων τους προκειμένου να αξιολογήσουν την όλη κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην μετά κορωνοϊό εποχή.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ξένης εταιρείας upstream που διαθέτει παραχωρήσεις και αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα "η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αξιολογήσει θετικά την παρουσία μεγάλων διεθνών εταιρειών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και το σοβαρό επενδυτικό  δυναμικό που εκπροσωπούν. Σήμερα,υπο την σκιά της επιδημίας του κορωνοιού, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσω ΠΝΠ να παγώσει τις συμβάσεις καθ´ολη την διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων έτσι ώστε να σταματήσουν να τρέχουν οι υποχρεώσεις των εταιρειών. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση μιας εξαιρετικα δύσκολης συγκυρίας".
Πράγματι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να δει τις έρευνες να συνεχίζονται θα πρέπει να σταθεί αλληλέγγυος στις εταιρείες, όπως πράττει ήδη σε πολλούς άλλους κλάδους που μάλιστα τους ενισχύει και οικονομικά. Οι εταιρείες του upstream ασφαλώς και δεν ζητούν οικονομική ενίσχυση ούτε πρόκειται να αναστείλουν την λειτουργία τους όπως πράττουν ήδη πολλές άλλες επιχειρήσεις στην χώρα, όμως απαιτούν το αυτονόητο που δεν είναι άλλο από την απαλλαγή τους από τις επενδυτικές τους υποχρεώσεις για το διάστημα που η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, ευρίσκονται σε καραντίνα.

Σε αντίθετη περίπτωση οι εταιρείες θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις έρευνες με οικονομική για αυτές ζημιά πολλών εκατομμυρίων αφού θα καταπέσουν οι εγγυητικές επιστολές τους προς όφελος του Ελληνικού δημοσίου. Και έτσι  το μεν δημόσιο θα ωφεληθεί μερικά εκατομμύρια ευρώ αλλά θα απωλεσθεί δια παντός η δυνατότητα η Ελλάδα να αναπτύξει και αξιοποιήσει  τα εντοπισθέντα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει. Άραγε επιθυμεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη η κατά τα άλλα φιλοεπενδυτική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη; 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/165700/na-mhn-akyrothei-to-programma-ereynon-ydrogonanthrakon-sthn-ellada-zhtoyn-oi-etaireies-toy-upstream-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr