Της Μάχης Τράτσα*
Τρι, 7 Απριλίου 2020 - 11:48
Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, που πυροδοτήθηκε στις αρχές του έτους με την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και τη γενικότερη κρίση στις αγορές, δημιούργησε στη μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων της χώρας, στα κοιτάσματα του Πρίνου στον Κόλπο της Καβάλας, το ίδιο «σκηνικό του ’99». Τότε η καναδική κοινοπραξία που ήλεγχε τη δραστηριότητα είχε βάλει λουκέτο στο κοίτασμα, το οποίο μάλιστα παρήγαγε μεγαλύτερες ποσότητες, καθώς ήταν και 20 χρόνια νεότερο
Σήμερα η κατάσταση είναι δραματική. Το 2019 οι τεχνικές δυσκολίες – λόγω της γήρανσης της παραγωγής, σε συνδυασμό με το «κόκκινο» που έχει ανάψει διεθνώς στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε παρόμοια πετρελαϊκά assets – είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της παραγωγής στα 3.300 βαρέλια ημερησίως έναντι 4.000 βαρελιών και κάτι έναν χρόνο πριν.
Με discount
Σήμερα μόνο το κόστος εξόρυξης στον Πρίνο είναι της τάξης των 21,5 δολαρίων ανά βαρέλι και με τρέχουσες τιμές στα επίπεδα των 25 δολαρίων, η δραστηριότητα μπαίνει μέσα ακόμη και χωρίς οποιαδήποτε άλλη επένδυση, αφού λόγω της ποιότητάς του το συγκεκριμένο πετρέλαιο πωλείται με σημαντικό discount στην αγορά (BP).
Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, η Energean εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα – όπως και το σύνολο των εταιρειών έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που έχουν ήδη εξαγγείλει περικοπές επενδύσεων άνω των 40 δισ. δολαρίων για εφέτος. Ετσι, ανέστειλε προγραμματισμένες επενδύσεις 80 εκατ. δολαρίων στο συγκεκριμένο κοίτασμα, διακόπτοντας και την ανάπτυξη του δορυφορικού κοιτάσματος «Εψιλον» και έθεσε τον Πρίνο υπό «Στρατηγική Αναθεώρηση» σε μια – σχεδόν μάταιη – προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών.
Η Energean εξέτασε ακόμη την άμεση διακοπή της παραγωγής, όπου απασχολούνται περίπου 300 εργαζόμενοι. Ωστόσο, όπως διαφαίνεται, το επικρατέστερο σενάριο πλέον είναι η διατήρηση της λειτουργίας με δραστική περικοπή στα κόστη, αφού σε διαφορετική περίπτωση το λουκέτο δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Στο Ισραήλ
Ανάσα έδωσε η ένταξη του ΚΑΔ του Πρίνου στα μέτρα (Πλαίσιο 2) που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις. Συνολικά πάντως ο όμιλος φαίνεται ότι βγαίνει αλώβητος από τον κορωνοϊό. Κατ’ αρχάς διότι τα συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου που έχει συνάψει στο Ισραήλ αλλά και σε Αίγυπτο και Ιταλία, προστατεύονται κατά 70% από τη διακύμανση των τιμών.
Και, δεύτερον, γιατί η κατασκευή της πλωτής μονάδας FPSO Energean Power προχωρεί και, μάλιστα, στις επόμενες ημέρες η εταιρεία αναμένει την αναχώρηση του κύτους από τα ναυπηγεία της COSCO στην Κίνα για τα ναυπηγεία της Sembcorp Marine στη Σιγκαπούρη, όπου θα εγκατασταθεί ο εξοπλισμός λειτουργίας του FPSO που θα αναπτύξει τα κοιτάσματα του Ισραήλ. Προσφάτως μάλιστα έφθασε στο λιμάνι της Λεμεσού με τελικό προορισμό το κοίτασμα Καρίς στη θάλασσα του Ισραήλ και ο αγωγός φυσικού αερίου της Energean.
Ετσι, η Energean διατηρεί τον προγραμματισμό της για έναρξη πωλήσεων φυσικού αερίου στο Ισραήλ από το πρώτο εξάμηνο του 2021, έχοντας συνάψει ως τώρα οριστικά συμβόλαια για ποσότητες πέντε δισ. κυβικών μέτρων τον χρόνο, δηλαδή για μια κατανάλωση μεγαλύτερη από εκείνη της χώρας μας σε ετήσια βάση.
*(Από ΤΟ ΒΗΜΑ)