του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 17 Μαρτίου 2020 - 04:14
Το ουδέν κακόν αμιγές καλού, η γνωστή ρήση των στωϊκών φιλοσόφων φαίνεται πως βρίσκει ακόμη μια επιβεβαίωση στην περίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού. Χρειάστηκε ο Covid-19, για να παρατηρήσουμε στην πράξη τις ευεργετικές συνέπειες που έχει η ραγδαία αποκλιμάκωση των οικονομικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον. Μετά την Κίνα, τώρα και η Ιταλία, η χώρα που ακολουθεί τον ασιατικό γίγαντα
σε αρνητικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό, βλέπει την ατμοσφαιρική ρύπανση, στον αναπτυγμένο βιομηχανικά βορρά της, να υποχωρεί εντυπωσιακά, αφότου η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να θέσει την περιοχή σε καραντίνα. Αυτό δείχνουν δορυφορικές εικόνες της βόρειας Ιταλίας που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.
Πιο συγκεκριμένα, στην Κίνα, το μεγαλύτερο ρυπαντή στον κόσμο, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 25% από τη στιγμή που το Πεκίνο έλαβε δρακόντεια μέτρα αποκλεισμού των επαρχιών της χώρας που πλήγηκαν, αρχικά, από τον κορονοϊό. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη λήψη του πρώτου μέτρου που αφορούσε στην πόλη Γουχάν, τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, η απαγόρευση της κυκλοφορίας στα αστικά κέντρα και η παύση λειτουργίας πολλών εργοστασίων, μείωσαν την ενεργειακή κατανάλωση.
Τα ίδια ισχύουν και για το τμήμα της Ιταλίας που παρουσιάζει την ίδια «κλινική» εικόνα με τις κινεζικές περιοχές που έπληξε σκληρά η πανδημία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι παρατήρησε μια ιδιαίτερα έντονη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου στην κοιλάδα του Πό, στην βόρεια Ιταλία, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση βαρέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
«Παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να υπάρξουν ελαφρές διακυμάνσεις των δεδομένων, λόγω της κάλυψης της περιοχής από νέφη αλλά και από την αλλαγή των μετεωρολογικών συνθηκών, μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι η μείωση των εκπομπών CO2 που βλέπουμε, συμπίπτει με τη λήψη των αυστηρών μέτρων περιορισμού στην Ιταλία, που απέφεραν λιγότερο όγκο μεταφορών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο Claus Zehner ο οποίος είναι επικεφαλής του δορυφορικού προγράμματος Copernicus Sentinel-5P, του οργανισμού.
Ο ESA δημοσίευσε, μάλιστα και ένα βίντεο που δείχνει τις διακυμάνσεις των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου, ενός τοξικού αερίου που εκπέμπεται από οχήματα, μονάδες παραγωγής ενέργειας και εργοστάσια, σε ολόκληρη την Ευρώπη, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 11 Μαρτίου, στο οποίο φαίνεται σαφώς, ότι τα επίπεδα ρύπανσης μειώνονται πάνω από τη βόρεια Ιταλία.
Η Ιταλία έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη, καθώς καταγράφει περισσότερα από 20 χιλιάδες κρούσματα και πάνω από 1.800 θανάτους. Η κυβέρνηση της Ρώμης που καθυστέρησε να αναλάβει δράση μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα, επέβαλε τους πιο αυστηρούς περιορισμούς και ελέγχους που έχει λάβει ποτέ δυτικό έθνος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ερευνητές που μελετούν τον αντίκτυπο των εκπομπών από τη βιομηχανία και τις μεταφορές, στην αλλαγή του κλίματος και την ανθρώπινη υγεία, πασχίζουν να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειες της πανδημίας, καθώς οι οικονομίες επιβραδύνουν το ρυθμό ανάπτυξής τους και οι πτήσεις διαταράσσονται, λόγω της καραντίνας.
Το φινλανδικό Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα αναφέρει ότι στην Κίνα, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο, ή περίπου 200 εκατομμύρια τόνους τις τέσσερις εβδομάδες έως την 1η Μαρτίου, ήτοι, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Βρετανίας! Τα δορυφορικά δεδομένα έδειξαν, επίσης, μια ραγδαία πτώση των κινεζικών εκπομπών διοξειδίου του αζώτου, που ξεκίνησε από την Γουχάν και εξαπλώθηκε στη συνέχεια σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, στα μέσα Φεβρουαρίου.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/164928/o-apokleismos-ths-voreias-italias-logo-koronoioy-meionei-thn-atmosfairikh-rypansh-