12 03 2020 | 07:30
Τα σχέδιά της για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας για το υδρογόνο αποκάλυψε η Κομισιόν παρουσιάζοντας τις προτάσεις της για την νέα ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική.
Ειδικότερα, η συμμαχία στόχο θα έχει να αναγνωρίσει τις τεχνολογικές ανάγκες, επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς, και ζητήματα που άπτονται του ρυθμιστικού πλαισίου και απαιτούν την ανάλογη διευθέτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα «Clean Hydrogen Alliance» αναμένεται να έρθει στο φως το ερχόμενο καλοκαίρι, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι τους επενδυτές με τις κυβερνήσεις, τα ινστιτούτα και τους βιομηχανικούς εταίρους.
Με την προοπτική, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, να λειτουργήσει ένα ανοιχτό βιομηχανικό φόρουμ (Industrial Forum) που θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια, στόχος της Επιτροπής είναι να καταγράψει τις ανάγκες της βιομηχανίας και αναλόγως να διαμορφώσει μια προσαρμοσμένη προσέγγιση του θέματος.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες με την σύσταση «συμμαχιών» προβλέπονται και στην περίπτωση των βιομηχανιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, των βιομηχανικών Clouds, καθώς, και στην περίπτωση των σπάνιων γαιών, όπως υπογραμμίζει σχετικό κείμενο της Κομισιόν προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βασική επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να στηρίξει την ευρωπαϊκή βιομηχανία έναντι των ανταγωνιστών της, χαράσσοντας, ταυτόχρονα, πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη των ανάλογων στόχων. Κάτι τέτοιο, πρώτα και κύρια, σημαίνει διασφάλιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έναντι τρίτων χωρών, δεδομένου, ότι ήδη μια σειρά μέτρα (π.χ. δικαιώματα ρύπων) επιδρούν αρνητικά στην διαμόρφωση της τελική τιμής, καθώς ισχύουν μονομερώς μόνο για τις χώρες της Ένωσης.
Γερμανία και Ολλανδία στην πρώτη γραμμή
Σε επίπεδο κρατών-μελών, Γερμανία και Ολλανδία επιδεικνύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το υδρογόνο, καθώς θεωρείται «κλειδί» στην μείωση των εκπομπών σε βαριές βιομηχανίες όπως είναι τα χαλυβουργεία, το τσιμέντο και χημική βιομηχανία.
Μάλιστα, μόλις τον περασμένο μήνα, η Γερμανία παρουσίασε μια πρώτη στρατηγική για το υδρογόνο, ανακοινώνοντας τα σχέδια της να προωθήσει το καθαρό αέριο στις μεταφορές, καθώς και να διαθέσει εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι οι οριστικές αποφάσεις από την γερμανική κυβέρνηση αναμένονται στις 18 Μαρτίου, μερικούς μήνες προτού αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες, αρχής γενομένης από 1η Ιουλίου.