από 6%. Την ώρα που διακόπηκαν οι συναλλαγές, ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 7,29% και ο Nasdaq κατά 6,86%! Με την επανέναρξη των συναλλαγών, ο Dow Jones σημείωνε πτώση 7,29%, στις 23.979,79 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραφε απώλειες 7,10%, στις 7.966,94 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 5,55%, στην περιοχή των 2.807,43 μονάδων.
Την κατακόρυφη βουτιά της Γουόλ Στριτ μιμήθηκαν και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε άμεσα 6% της κεφαλαιοποίησής του, όπως ακριβώς και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο. Επίσης, ο δείκτης MSCI Asia Pacific έχανε 4%. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού αναστολής των συναλλαγών στην Νέα Υόρκη αποτέλεσε την απόδειξη του πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, όπως δήλωσε ο Mike Kagan, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην ClearBridge Investments, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό έδωσε στους χρηματιστές την ευκαιρία να «ξαναβρούν την αναπνοή τους».
Τα δραματικά γεγονότα εντεύθεν του Ατλαντικού έστρεψαν την προσοχή των επενδυτών στα κρατικά ομόλογα, οι οποίοι αναζήτησαν καταφύγιο στη σχετική ασφάλεια που προσφέρει το δημόσιο χρέος, αναμένοντας, ταυτόχρονα, μια περαιτέρω στήριξη από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών. Αποτέλεσμα ήταν να πυροδοτηθεί το πιο εντυπωσιακό ράλι τιμών για τα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα, της τελευταίας δεκαετίας.
Η απόδοση του 10ετούς Treasury έπεσε στο 0,318 που συνιστά νέο ιστορικό χαμηλό, προτού ανακάμψει στα επίπεδα του 0,528%, ενώ η απόδοση του 30ετούς τίτλου υποχώρησε κάτω από το 1%, συμπαρασύροντας μαζί του ολόκληρη την καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ, χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο, για πρώτη φορά.
Ο κορονοϊός, «μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, μετέτρεψε το επενδυτικό κλίμα από εφησυχασμό σε πανικό», δήλωσε ο Paul O'Connor, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Janus Henderson Investors, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter. «Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία διαφωνούν για την τιμή και τη ροή του πετρελαίου. Το γεγονός αυτό καθώς και τα Fake News, είναι ο λόγος για την πτώση της αγοράς!» έγραψε και πρόσθεσε: «Καλό για τον καταναλωτή, οι τιμές της βενζίνης υποχωρούν!"
Η αγορά που επλήγη χειρότερα ήταν η ιταλική, με τον δείκτη FTSE MIB να χάνει το 1/10 της κεφαλαιοποίησής του μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να θέσει σε καραντίνα 16 εκατομμύρια πολίτες στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών της ExxonMobil και της Chevron που απώλεσαν 10%, ενώ η μετοχή της BP έχασε το 1/5 της αξίας της. Επίσης, έντονες ήταν οι απώλειες για τις μετοχές των μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Οι μετοχές των JPMorgan Chase, Bank of America και Citigroup έπεφταν 10%, ενώ ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τις μετοχές των Société Générale, Deutsche Bank και UniCredit.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/164703/to-ekrhktiko-meigma-petrelaioy-koronoioy-efere-tis-pagkosmies-kefalaiagores-sta-oria-toy-krah-strofh-sta-kratika-omologa