24 02 2020 | 08:32
Η συσσώρευση αποθεμάτων φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ και την επέκταση του κοροναϊού δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για την αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καθώς πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων αλλά και μεγάλων project.
Σημαντικοί παραγωγοί LNG (ΥΦΑ) όπως το Κατάρ ή η Αίγυπτος αισθάνονται ήδη την αλλαγή του «κλίματος». Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, EGYPS2020 στην Αίγυπτο, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον του φυσικού αερίου στον λεγόμενο κόμβο «East Med», καθώς δεν έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις εξαγωγής ΥΦΑ.
Ταυτόχρονα, ο κοροναϊός έχει πλήξει τη συνολική παγκόσμια αγορά. Υπάρχει φόβος ότι η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα υποστεί μεγάλο πλήγμα ακόμη και όταν τα στοιχεία της τρέχουσας ζήτησης της Κίνας και άλλων καταναλωτών είναι πολύ πιο πάνω από αυτό που ορισμένοι αναλυτές αναμένουν τις τελευταίες εβδομάδες. Οι χαμηλότερες τιμές έχουν οδηγήσει τους Κινέζους στο να γεμίζουν τις δεξαμενές αποθήκευσης. Ακόμα, αν οι κινεζικές αρχές αποτύχουν να περιορίσουν τον ιό, οι ασιατικές οικονομίες θα μπορούσαν επίσης να παρουσιάσουν στασιμότητα, γεγονός που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στη ζήτηση για τα καύσιμα μεταφοράς και το φυσικό αέριο.
Η σημερινή συσσώρευση αποθεμάτων δεν πλήττει μόνο τους παραδοσιακούς εξαγωγείς ΥΦΑ, όπως το Κατάρ ή τους παραγωγούς της Ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι η Αίγυπτος ή η Αλγερία. Οι Αμερικανοί εξαγωγείς φυσικού αερίου από σχιστόλιθο αντιμετωπίζουν τώρα μια μεγάλη κρίση. Τα όνειρα για την είσοδο σε ισχυρές παγκόσμιες αγορές έχουν καταστραφεί, καθώς δεδομένης της υπερπροσφοράς οι τιμές ήταν ήδη χαμηλές. Οι Αμερικανοί εξαγωγές φυσικού αερίου συμβάλλουν τώρα μόνο στην επιδείνωση, πιέζοντας τις τιμές ακόμα πιο κάτω. Οι αυξανόμενες εξαγωγές των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ασιατική ζήτηση αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες πιέζοντας, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του oilprice, τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και κυρίως τις Shell, Total και ENI, καθώς όλοι επικεντρώνονται στις δικές τους στρατηγικές επένδυσης και επέκτασης στο φυσικό αέριο. Ορισμένοι παραγωγοί των ΗΠΑ, όπως η Chesapeake Energy, προσπαθούν ήδη να αποφύγουν την πτώχευση.
Αλλά και για τους παραγωγούς του αραβικού κόσμου, ιδίως το Κατάρ, την Αλγερία ή την Αίγυπτο, το μέλλον είναι αβέβαιο. Οι νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου θα πρέπει να αποτιμηθούν για να στηρίξουν τα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης.
Σε ανάρτησή του στο linkedin, ο Βασίλης Καραγιάννης μέλος του ΔΣ του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αναφέρει τα εξής σχετικά με το θέμα:
Πως θα σας φαινόταν εάν ακούγατε ότι υπάρχουν παραγωγοί φυσικού αερίου που πληρώνουν για να ξεφορτωθούν το φυσικό αέριο που παράγουν; Κι όμως αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ όπως απεικονίζεται στο διάγραμμα.
Οι εξελίξεις με τον corona virus επιβραδύνουν το ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και κατ´επέκταση μειώνουν το ρυθμό ανάπτυξης των χωρών που εξάγουν σε αυτή. Αλλά, είναι λογικό ότι η αδιαφάνεια που επικρατεί στην Κίνα μειώνει τη δυνατότητα εκτίμησης των επιπτώσεων, αυξάνει την αβεβαιότητα κι αυτό επιδρά αρνητικά και στην αγορά ενέργειας.
Αυτό σε συνδυασμό με το oversupply από shale gas και την έλλειψη αγωγών που θα μπορούσαν να μεταφέρουν το αέριο που παράγεται μείωσε την τιμή του φυσικού αερίου κατα 26,8% την εβδομάδα που πέρασε, έχοντας ως αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση ακόμα και σε αρνητικά επίπεδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν παραγωγοί στις ΗΠΑ που ξεφορτώνονται το by product shale gas, στην περιπτωση που συνεχίζουν να κερδίζουν από την εξόρυξη του shale oil.
Οι επιπτώσεις αυτής της ανώμαλης κατάστασης δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί αλλά σίγουρα ο συνδυασμός της μείωσης του παγκόσμιου demand λόγω Κίνας σε συνδυασμό με το oversupply θα επανακαθορίσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας. Εκτός κι αν υπάρξει κάποιο σοβαρό γεωπολιτικό γεγονός που θα μειώσει ραγδαία το supply.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/mayres-imeres-me-hamiles-times-gia-toys-paragogoys-lng-stis-ipa-plironoyn-gia-na-xefortothoyn