18 02 2020 | 07:50
«Ούτε μόνον Ελληνικά, καθώς περίπου το 75% της δραστηριότητάς τους γίνεται εκτός Ελλάδος, ούτε μόνον Πετρέλαια, καθώς ενδυναμώνεται σταδιακά η δραστηριοποίησή τους σε άλλους τομείς εκτός πετρελαιοειδών, όπως οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο». Στην εισαγωγική αυτή φράση του διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Σιάμισιη συμπυκνώνεται η νέα φυσιογνωμία που θέλουν να εμπεδώσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) ώς ένας διεθνοποιημένος όμιλος με διευρυμένες δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο αυτό τα ΕΛΠΕ έχουν θέσει ως βραχυπρόθεσμο στόχο τα 300 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, με μεσοπρόθεσμη επιδίωξη τα 600 MW έως το 2025. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του Ομίλου, σε ορίζοντα πενταετίας το ποσοστό των EBIDTA του Ομίλου που θα προέρχεται από ΑΠΕ θα είναι από 5% έως και 10%.
Ο κ. Σιάμισιης περιγράφοντας τη στροφή των ΕΛ.ΠΕ στις ΑΠΕ είπε ότι η σημερινή συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα ετήσια EBITDA των 600 με 800 εκ. ευρώ είναι μόλις 2 εκ. ευρώ, ενώ με το πάρκο της Κοζάνης θα εκτοξευτεί στα 20 εκατ. ευρώ.
Εμβληματική της στροφής των ΑΠΕ είναι η πρώτη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες για την εξαγορά ισχυρού χαρτοφυλακίου Φωτοβολταϊκών έργων της Γερμανικής εταιρείας juwi στη περιοχή της Κοζάνης, συνολικής ισχύος 204 MW. «Είναι το πρώτο, θα ακολουθήσουν και άλλα έργα στη συνέχεια», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα – 20 φορές πιο μεγάλο από τα ήδη υπάρχοντα – και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 4 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 300 GWh ετησίως. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε €130 εκατ., ενώ η περίοδος εργασιών αναμένεται να διαρκέσει 16 μήνες και το έργο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Αποθεματικά μάχης
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο καλύπτεται με ίδιους πόρους που προέρχονται από τις εκδόσεις ομολόγων μέσω των οποίων τα τελευταία χρόνια τα ΕΛΠΕ έχουν "σηκώσει" περί τα 3 δισ. ευρώ. Σήμερα μάλιστα τα ΕΛΠΕ έχουν εξασφαλισμένη πολύ ευνοϊκή χρηματοδότηση (το ομολογιακό των 500 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται με απόδοση της τάξης του 1,6% με 1,7%). Ωστόσο, με δεδομένη την πρόθεση για περαιτέρω διείσδυση στις ΑΠΕ, ο Όμιλος "βλέπει" και τη στρατηγική δημιουργίας ενός "αποθεματικού μάχης" πιθανόν μέσω νέας ομολογιακής έκδοσης, ώστε να ενισχύσει την ήδη καλή ρευστότητά του και να έχει τη δυνατότητα άμεσων κινήσεων στην "πράσινη οικονομία".
Η ανάπτυξη των ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ θα γίνει με δύο τρόπους. Κατά πρώτον με εξαγορές ώριμων αδειοδοτημένων έργων και κατά δεύτερον με την οργανική ανάπτυξη των αδειών 1000MW, που διαθέτει ήδη ο Όμιλος.
Χαμηλότερα της οριακής
Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου ΕΛΠΕ, Γιώργος Αλεξόπουλος, στάθηκε στο ότι η τιμή με την οποία θα πωλείται η ενέργεια από το έργο της Κοζάνης, 56,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 20 χρόνια, είναι χαμηλότερη από την Οριακή Τιμή Συστήματος, που σημαίνει ότι "το έργο δεν θα επιδοτείται από τον καταναλωτή αλλά θα επιδοτεί άλλα έργα ΑΠΕ με υψηλότερες τιμές αναφοράς". Σημείωσε ακόμη ότι το 40 % της επένδυσης θα είναι ελληνική προστιθέμενη αξία, ενώ εξετάζεται η εφαρμογή καινοτόμων λύσεων όπως ο συνδυασμός με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Πρόσθεσε ότι η πορεία ολοκλήρωσης του έργου θα οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα που θα αφορούν στα trackers, στα πλαίσια διπλής όψεως και στην αποθήκευση.
Περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσιάζοντας τους άξονες του Στρατηγικού πλάνου που έχει τεθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όπως επικοινωνήσαμε στις αγορές πριν μερικούς μήνες στο πλαίσιο της νέας επιχειρηματικής στρατηγικής, στόχος μας είναι αφενός να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε το υφιστάμενο επιχειρηματικό μας χαρτοφυλάκιο, αλλά ταυτόχρονα να κτίσουμε και την ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών με ενεργή συμμετοχή στη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
Έχουμε θέσει σαν στόχο τη βελτίωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το έτος 2030 και για να το πετύχουμε χρειάζεται -πέρα από ανακοινώσεις- μεθοδική και στοχευμένη προσέγγιση σε όλες τις δραστηριότητες μας.
Με την επένδυση αυτή, επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική μας για το μετασχηματισμό της ΕΛΠΕ σε έναν ενεργειακό Όμιλο, ισχυροποιώντας τη θέση μας και αντιμετωπίζοντας τις σημερινές προκλήσεις. Η επιτυχία σε αυτή τη προσπάθεια θα είναι επωφελής σε πολλά επίπεδα, καθώς προσδίδει αξία στην Εταιρία μας, βοηθά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και, παράλληλα, στηρίζει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποτελεί τα τελευταία 60 χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς της χώρας, ενώ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 5 δις ευρώ την τελευταία εικοσαετία για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της και την παραγωγή πιο ποιοτικών και «καθαρών» καυσίμων.
Έχοντας ενσωματώσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον πυρήνα της Στρατηγικής της, η Εταιρεία έχει θέσει ως στόχο τη δραστική μείωση κατά 50% του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος μέχρι το 2030. Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ υπογράμμισε ότι τα συνολικά κονδύλια για το επενδυτικό πρόγραμμα της τρέχουσας πενταετίας ανέρχονται σε περίπου 1 δις ευρώ, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί και στη δημιουργία, ή σε εξαγορές, έργων ΑΠΕ.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/se-diethnopoiimeno-omilo-me-dieyrymenes-drastiriotites-exelissontai-ta-elpe-apo-tis-ape-5-me-10