Του Γιώργου Λιάλιου*
Παρ, 14 Φεβρουαρίου 2020 - 10:57
Προειδοποιητική επιστολή για την ελλιπή παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απέστειλε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα –και άλλες δύο χώρες– δεν έχει δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εθνικό επίπεδο, ούτε έχει καταθέσει εθνικό σχέδιο ως ώφειλε βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας. Επιπλέον, έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών διοξειδίου του αζώτου στην Αττική, που ξεπερνά τα όρια εδώ και μία δεκαετία.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα απέτυχε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2008/50/Ε.Ε. για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Ευρώπη. Θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα μετρήσεων των ρύπων σε εθνικό επίπεδο, μέσω του οποίου θα πληροφορείται το κοινό και θα συντάσσονται αναφορές για τα επίπεδα της ρύπανσης και την αποτελεσματικότητα ή μη των μέτρων που λαμβάνονται. Περαιτέρω, όπως αναφέρει η Επιτροπή, η Ελλάδα δεν παρείχε στοιχεία για το πού οι συγκεντρώσεις διοξείδιου του αζώτου είναι υψηλότερες και ποια κομμάτια του πληθυσμού επηρεάζονται. «Η Ελλάδα πήρε ανεπαρκή μέτρα για τη μείωση το ταχύτερο δυνατόν των επιπέδων του διοξειδίου του αζώτου στην περιοχή της Αττικής, όπου ο ρύπος ξεπερνά τα ανώτατα όρια από το 2010», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής. Οπως καταλήγει, αν η Ελλάδα δεν απαντήσει μέσα σε δύο μήνες, ενδέχεται να ακολουθήσει παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο.
«Θα εξετάσουμε τις υποδείξεις της Επιτροπής και θα συμμορφωθούμε. Πιθανότατα το ζήτημα αφορά στην ποιότητα των αναφορών που παρέχουμε, ωστόσο περιμένουμε από την Επιτροπή να μας ενημερώσει αναλυτικά», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης. «Στη χώρα μας υπάρχει ένα δίκτυο σταθμών μέτρησης σε όλη την Ελλάδα, το οποίο έχει ανανεωθεί πρόσφατα και είναι εντός των πλαισίων που απαιτεί η κοινοτική οδηγία. Οσο για το NO2, δεν υπάρχουν ανησυχητικές υπερβάσεις. Κατά περιόδους έχουμε μεγάλες υπερβάσεις στις τιμές των μικροσωματιδίων, οι οποίες συνδέονται είτε με τα τζάκια, ή με τη μεταφορά άμμου από την Αφρική. Σε κάθε περίπτωση θα διερευνήσουμε τι έχει συμβεί και θα απαντήσουμε στην Επιτροπή».
Προστατευόμενες περιοχές
Εν τω μεταξύ, ο σύλλογος των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών κατέθεσε χθες την πρότασή του για την αναμόρφωση του συστήματος. Οπως υποστηρίζει, είναι κρίσιμης σημασίας η διατήρηση της μορφής (ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα απευθείας από το υπουργείο Περιβάλλοντος) και του αριθμού των φορέων (36 φορείς για το ένα τρίτο της έκτασης της χώρας, όταν οι δασικές υπηρεσίες είναι 144). Οι εργαζόμενοι ζητούν τη σταθεροποίηση του συστήματος (έπειτα από χρόνια αλλαγών και... πειραματισμών), με τη χρηματοδότηση των φορέων απευθείας από τον προϋπολογισμό του υπουργείου (με δυνατότητα αξιοποίησης και πόρων από άλλες πηγές) και διατήρηση του σημερινού προσωπικού, λόγω της πολύτιμης εμπειρίας που έχει αποκτήσει. «Μέσα στον Μάρτιο, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα συμπεριληφθεί και η τελική μας πρόταση για τους φορείς, που θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα», σχολιάζει ο κ. Αραβώσης.
* (Από την Καθημερινή)
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/163965/kampanaki-gia-rypansh-ths-atmosfairas