Για το 2021 μετατίθεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση των ΕΛΠΕ στον Πατραϊκό – Η γραφειοκρατία πάει προς τα πίσω το project


25 11 2019 | 07:35
Ο διάχυτος προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσον είναι εφικτό να τηρηθεί το επίσημο χρονοδιάγραμμα στις έρευνες των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στον Πατραϊκό κόλπο, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ρεαλιστικότερη πρόβλεψη σήμερα είναι ότι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση που επισήμως έπρεπε να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 (και ανεπισήμως μέχρι το τέλος του 2020), θα πάει τελικά για το 2021.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από όσα είπαν στελέχη των ΕΛΠΕ κατά το 2ο Workshop Ανατολικής Μεσογείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημόνων και Μηχανικών «The European Association of Geoscientists and Engineers» (EAGE) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 19 έως 21 Νοεμβρίου.
Η προετοιμασία σε ερευνητικό επίπεδο είναι ολοκληρωμένη (έχουν εντοπιστεί όχι μόνο οι ευρύτερες δομές που θα ερευνηθούν πρώτες, αλλά και και οι συγκεκριμένοι γεωτρητικοί στόχοι και τα σημεία τα οποία θα "τρυπηθούν”). Οι αιτίες για τη μετάθεση προς τα πίσω της ερευνητικής γεώτρησης φαίνεται ότι είναι γραφειοκρατικές, μεταξύ άλλων και σε ότι αφορά την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης με κάποιο λιμάνι της περιοχής.
Η σύμβαση παραχώρησης συγκεκριμένης έκτασης από κάποιο λιμάνι της περιοχής είναι απαραίτητη προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της γεώτρησης. Τα ΕΛΠΕ διερεύνησαν τέσσερα λιμάνια –και συγκεκριμένα της Πάτρας, της Κυλλήνης, του Αιγίου και του Αστακού–, δεν έχουν όμως καταφέρει μέχρι σήμερα να υπογράψουν σύμβαση παραχώρησης.
Το γραφειοκρατικό του πράγματος έγκειται στο ότι το λιμάνι που θα υποδεχθεί τον βαρύ εξοπλισμό της γεώτρησης πρέπει να έχει εντάξει αντίστοιχη δραστηριότητα στον χωροταξικό του σχεδιασμό.
Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Πατραϊκού παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Edison στο διαγωνισμό open door (ανοιχτή πρόσκληση), ο οποίος ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2014. Η έκταση της περιοχής είναι 1419 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανάμεσα στην Κεφαλονιά, την Αχαία και την Αιτωλοακαρνανία.
Εφόσον η ερευνητική γεώτρηση είναι επιτυχής, αν δηλαδή ανακαλυφθεί πετρέλαιο, θα ακολουθήσουν νέες γεωτρήσεις για την περιχαράκωση του κοιτάσματος, δηλαδή την εκτίμηση του συνολικού του μεγέθους και, σε τελικό στάδιο εφόσον η εκμετάλλευση κριθεί αποδοτική, νέες γεωτρήσεις για την άντληση των αποθεμάτων.
Πρόκειται για επενδύσεις υψηλού κόστους καθώς το βάθος της θάλασσας το σημείο όπου προγραμματίζεται η ερευνητική γεώτρηση είναι περί τα 300 μέτρα ενώ ο στόχος είναι άλλα 2.500 μέτρα κάτω από τον πυθμένα.
H προκαταρκτική εκτίμηση για το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων είναι της τάξης των 140 εκ. απολήψιμων βαρελιών.
Στο οικόπεδο του Πατραϊκού πλέον συμμετέχει και η Energean, από τη στιγμή που εξαγόρασε τον πετρελαϊκό βραχίονα της Edison.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/gia-2021-metatithetai-i-proti-ereynitiki-geotrisi-ton-elpe-ston-patraiko-i-grafeiokratia-paei

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr