18 11 2019 | 07:53
Με ενσωμάτωση κάποιων από τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν κατά τη Δημόσια Διαβούλευση, κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ».
Αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές σήμερα, ώστε προς το τέλος του μήνα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.
Οι σημαντικότερες αλλαγές που έχει το κείμενο νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, σε σχέση με εκείνο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση είναι οι εξής:
· Ο έλεγχος του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις νέου προσωπικού της ΔΕΗ δεν θα γίνεται εκ των υστέρων αλλά ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή, καθώς το ανώτατο όργανο θα παραλαμβάνει και θα εγκρίνει την προκήρυξη. Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο αναφέρεται πλέον: «Η Προκήρυξη αποστέλλεται στο Α.Σ.Ε.Π., το οποίο εγκρίνει ή τροποποιεί αυτήν μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την περιέλευση σε αυτό του σχεδίου προκήρυξης. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των δέκα (10) ημερών, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του Α.Σ.Ε.Π.»
· Περνάει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και η πιθανή μελλοντική μετοχική συμμετοχή της εταιρείας στο FSRU Αλεξανδρούπολης και όχι μόνον η πιθανή δέσμευση χωρητικότητας. Πριν η συμμετοχή πέρναγε στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων. Συγκεκριμένα η σχετική διάταξη αναφέρει ότι στις δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας εντάσσονται και «τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από μνημόνια συνεργασίας ή συμφωνίες αναφορικά με τη μελλοντική συμμετοχή της ΔΕΠΑ Α.Ε. στην εταιρεία ή στις εταιρείες που έχουν ως σκοπό την κατασκευή, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του νέου πλωτού τερματικού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU) στην Αλεξανδρούπολη».
· Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός για πάροχο καθολικής υπηρεσίας ηλεκτρικού ρεύματος αποβεί άγονος, ανατίθεται υποχρεωτικά εναλλάξ και για δύο χρόνια στους 5 πρώτους σε μερίδια αγοράς ιδιώτες προμηθευτές και όχι στους 3 όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Σε περίπτωση που η ανταγωνιστική διαδικασία αποβεί άγονη, ως πάροχοι της Καθολικής Υπηρεσίας ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι πέντε (5) Προμηθευτές με το μεγαλύτερο συνολικό μερίδιο της αγοράς στο διασυνδεδεμένο σύστημα, βάσει των δηλώσεων φορτίου που έχουν υποβάλει οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελληνικό Χρηματιστήριο ΑΕ κατά τον προηγούμενο μήνα της έκδοσης της σχετικής απόφασης. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξειδικεύονται οι όροι, προϋποθέσεις και κριτήρια, η διαδικασία επιλογής των παρόχων της ανωτέρω υπηρεσίας, ο τρόπος επιμερισμού των πελατών σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας μεταξύ των Προμηθευτών κατ’ αναλογία του αριθμού των μετρητών που εκπροσωπεί έκαστος εκ των Προμηθευτών, ο χρόνος έναρξης της παροχής της υπηρεσίας, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια».
· Οι νέοι μέτοχοι που θα προκύψουν από την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Υποδομών υποχρεούνται να διακρατήσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια τις μετοχές τους. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας διάθεσης των μετοχών εκδόσεως της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε και για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών, δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση των μετοχών σε τρίτους».
· Δεν απαγορεύεται τελικά να εγκαθίστανται αιολικά πάρκα σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Η απαγόρευση συνεχίζει να υφίσταται για φωτοβολταϊκά ισχύος πάνω από 1 MW (για τις αλλαγές στις ΑΠΕ βλέπε και εδώ)
· Προστίθεται πρόβλεψη για παράταση της άδειας των μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη έως τις 31/12/2021, αλλά και για δυνατότητα μεταφοράς Η/Ζ και fast track αδειοδότησης στο νησί μέχρι τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου.
Κατά τα λοιπά, με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται, ως γνωστόν, μεταξύ άλλων, θέματα προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου στη ΔΕΗ, προσλήψεων στελεχών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, μετακινήσεων ανάμεσα σε θυγατρικές, μεταφοράς προσωπικού στο δημόσιο κ.λπ.
Περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τη νέα πολιτική προμηθειών της ΔΕΗ, τον περιορισμό της έκπτωσης που μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος κ.λπ.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο ρυθμίζονται θέματα εταιρικού μετασχηματισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, καθώς επίσης άλλες διατάξεις για την αγορά φυσικού αερίου.
Μεγάλο κεφάλαιο είναι επίσης οι διατάξεις που αφορούν τη στήριξη της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Διαβάστε παρακάτω στα «Συνοδευτικά Αρχεία» το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου, καθώς και την Αιτιολογική Έκθεση.
Συνοδευτικά αρχεία
- Νομοσχέδιο
- Αιτιολογική Έκθεση
- ΠΗΓΗhttps://energypress.gr/news/pio-stenos-o-eleghos-toy-asep-stis-proslipseis-tis-dei-oi-allages-toy-ns-gia-depa-fsru