15 11 2019 | 09:03
Σήμερα κατατίθεται στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου ενέργειας, το οποίο εκτός από τις διατάξεις για τη ΔΕΗ, περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, τόσο για την εμπορία, όσο και για τα δίκτυα. Και ενώ για το κομμάτι της εμπορίας, έχει καταστεί σαφές ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, κυρίως από τους εγχώριους παίκτες της αγοράς, εντούτοις για τα δίκτυα το όνομα το οποίο "παίζει” πιο έντονα είναι εκείνο της εταιρείας Italgas, δηλαδή της εταιρείας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής την επόμενη εβδομάδα προβλέπει τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ με την εισφορά των συμμετοχών στα δίκτυα διανομής στην ΔΕΠΑ Δίκτυα, προκειμένου στη συνέχεια να πωληθεί μέσω διαγωνισμού το μερίδιο 65% που κατέχει το Δημόσιο. Συγκεκριμένα στην υπό πώληση ΔΕΠΑ Δίκτυα θα εισφερθούν το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ (δίκτυο διανομής υπόλοιπης Ελλάδας) και το 51% χωρίς όμως το μάνατζμεντ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (δίκτυο διανομής Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας).
Ωστόσο εκτός από την ΔΕΠΑ Δίκτυα, η Italgas φέρεται να έχει εκδηλώσει προχωρημένο ενδιαφέρον και για το μερίδιο 49% που σήμερα κατέχει η Eni gas e luce στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ και το οποίο περιλαμβάνει το μάνατζμεντ της εταιρείας.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο εάν η ενδεχόμενη πώληση του μεριδίου της Eni gas e luce θα γίνει πριν ή μετά το διαγωνισμό πώλησης για τη ΔΕΠΑ Δίκτυα.
Ποια είναι η Italgas
Η εταιρεία προέκυψε το 2016 από την μερική αναλογική αποεπένδυση της Snam, του Ιταλού διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, που ως γνωστόν έχει αποκτήσει το 66% του ΔΕΣΦΑ. Ως εταιρεία η Italgas εμφανίζεται αρκετά επιθετική στο επενδυτικό της πρόγραμμα, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων, μέσω εξαγορών να αυξήσει το μερίδιό της στην ιταλική αγορά. Ως προς τα οικονομικά της μεγέθη, το 2018 εμφάνισε κύκλο εργασιών 1,17 δισ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία EBITDA 839 εκατ. ευρώ.
Κύριος μέτοχος της Italgas είναι το Ιταλικό Ταμείο Παρακαταθηκών CDP με μερίδιο 26% ενώ ο όμιλος Snam κατέχει το 13,5%. Θεσμικοί επενδυτές κατέχουν το 48% του μετοχικού κεφαλαίου και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Lazard Asset Management (8,3%) ο Ιταλός επιχειρηματίας Romano Minozzi (4,29%) η Blackrock (4,6%) και η Τράπεζα της Ιταλίας (0,7%).
Κατά την τριετία 2016 - 2018 η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις και εξαγορές αξίας 1,7 δισ. ευρώ και ενίσχυσε το μερίδιο αγοράς της πάνω από το 34% (7,5 εκατομμύρια σημεία παράδοσης αερίου) ενώ η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση έχει φτάσει στα τέλη του 2018 στα 6,2 δισ. ευρώ. Στο δίκτυο της που φτάνει σε μήκος τα 69,78 χιλ. χιλιόμετρα έχει εγκαταστήσει 1,8 εκατ. μετρητές.
Από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν επαφές με τους μετόχους της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ωστόσο η πρωτοβουλία για την διαδικασία αλλά και για το χρονισμό του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ, ανήκει στο υπουργείο ενέργειας. Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη πώληση του μεριδίου της Eni gas e luce, η πλευρά των Ιταλών μετόχων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ επιδιώκει να μην κινηθεί μονομερώς. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανότατα εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα του επικεφαλής της Eni gas e luce στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις τόσο με το ΤΑΙΠΕΔ όσο και με την ελληνική κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/h-floydopoylos-italgas-poioi-einai-oi-italoi-poy-theloyn-ta-diktya-aerioy-tis-depa
(capital.gr)