13 11 2019 | 18:28
«Περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, δηλαδή σε φυσικά μονοπώλια με σταθερό έσοδο και ιδιαίτερη βαρύτητα για το δημόσιο συμφέρον, δεν έχουν πραγματικό αναπτυξιακό χαρακτήρα. Χρειαζόμαστε σε αντίθεση, ιδιωτικές επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς κλάδους που θα παράξουν υπεραξία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησε καθεστώς διαφάνειας και ασφάλειας δικαίου για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη το ευρωπαϊκό πλαίσιο ανταγωνισμού», τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9 και το δημοσιογράφο, Χάρη Ντιγριντάκη.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε θέματα που αφορούν σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.
Για τα ΕΛΠΕ
Τα σενάρια πώλησης μεριδίου του δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) θα πρέπει να επαναξεταστούν. Μετά την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, όπως αποτυπώνεται και στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας του Ιουνίου του 2019, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπενθυμίζουμε ότι ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μειώσει το ποσοστό που θα παραχωρούσε το δημόσιο και να συμφωνήσει με τον ιδιώτη να εισφέρει δικό του μερίδιο στο διαγωνισμό. Από τη στιγμή όμως που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, ο ιδιώτης εξέφρασε την επιθυμία του να μην συμμετάσχει σε μελλοντικό διαγωνισμό. Τα αυξημένα κέρδη των ΕΛΠΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα και συνεπώς το δημόσιο δεν έχει λόγο να αποχωρήσει από τον Όμιλο. Σήμερα μάλιστα που η χώρα έχει βγει από την Μνημονιακή Επιτροπεία και τα δημοσιονομικά δεδομένα που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ θετικά, καλούμε τον κύριο Μητσοτάκη να επαναδιαπραγματευτεί για το θέμα των ΕΛΠΕ. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα κλάδο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Θυμίζουμε τέλος ότι η πώληση μεριδίου των ΕΛΠΕ αποτελούσε ένα δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό μέτρο.
Για τη ΔΕΗ
Ενώ το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη προέβλεπε δύο εβδομάδες δημόσιας διαβούλευσης των σχεδίων νόμου, η κυβέρνηση καταθέτει, για άλλη μία φορά σχέδιο νόμου με πολύ μικρό περιθώριο διαβούλευσης. Το σχέδιο νόμου για το δήθεν εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, τέθηκε σε διαβούλευση για μόλις τέσσερις μέρες. Η ΝΔ προπαγανδίζει ότι δήθεν καταργεί τη μονιμότητα στη ΔΕΗ, αλλά επιλέγει να ξεχνάει πως η μονιμότητα έχει καταργηθεί ήδη από το 2012. Στο Άρθρο 4 προβλέπεται, επί της ουσίας, η κατάργηση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων των εργαζόμενων στη ΔΕΗ και η αντικατάστασή τους με ατομικές συμβάσεις των 600-650 ευρώ. Το εν λόγω σχέδιο νόμου καταργεί τον ΑΣΕΠ και εισάγει τριμελή επιτροπή αξιολόγησης των προσλήψεων, από στελέχη που θα ορίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ. Πρόκειται συνεπώς για κομματικές προσλήψεις, όπως οι αθρόες προσλήψεις στις οποίες προχώρησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993. Με την ταυτόχρονη κατάργηση του πλαφόν στους μισθούς του Διευθύνοντος Συμβούλου, των Γενικών Διευθυντών και απλών Διευθυντών, δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Όσον αφορά στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχε ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση. Παρατηρούμε και μία προσπάθεια καλλιέργειας κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον των εργαζόμενων της ΔΕΗ, με την ένταξη της μείωσης της έκπτωσης που δικαιούνται στο τιμολόγιο οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στο σχέδιο νόμου. Ο κύριος Χατζηδάκης πιστεύουμε ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν χρειαζόταν νόμος για τη μείωση της έκπτωσης αλλά, υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης με το σωματείο των εργαζομένων.
Για τη ΔΕΠΑ
Ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων Εμπορίας και Υποδομών της ΔΕΠΑ, είχε νομοθετηθεί με το ν.4602 που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Μάρτιο του 2019. Το μόνο που ουσιαστικά αλλάζει στο σχέδιο νόμου της Νέας Δημοκρατίας είναι η απόφαση να πουληθεί ολόκληρο το ποσοστό που κατέχει το δημόσιο, τόσο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όσο και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά για να διατηρήσει το 15% του δημοσίου στην Εμπορία και δικαίωμα ψήφου σε στρατηγικές αποφάσεις και πλειοψηφικό ποσοστό 51% στην Υποδομών (εθνικό δίκτυο, διεθνή έργα). Με λίγα λόγια ο κύριος Χατζηδάκης αντικαθιστά τη μέριμνα για το δημόσιο συμφέρον με τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τους ιδιώτες. Παρότι ακόμη είναι μέλος μίας βέβαια μόνο θεωρητικά φιλελεύθερης κυβέρνησης, επιλέγει να παραχωρεί το φυσικό μονοπώλιο των δικτύων εξ’ ολοκλήρου σε ιδιώτες, αρνούμενος τις φιλελεύθερες αρχές ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Μας δημιουργεί ακόμη ανησυχία, με αυτή του την επιλογή, για το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση των δικτύων, καθώς και δεν μας εξηγεί με ποιο κριτήριο ο ιδιώτης θα αναπτύξει δίκτυο σε περιοχές με χαμηλή ζήτηση, χάνεται δηλαδή ο κοινωφελής χαρακτήρας ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/famellos-se-antithesi-me-dimosio-symferon-i-polisi-ton-diktyon-ilektrismoy-kai-aerioy