Το μίτο του κουβαριού με τους 200 περίπου εργολαβικούς του ομίλου ΔΕΠΑ που ζητούν καιρό τώρα μονιμοποίηση, επιχειρεί να ξετυλίξει για μια ακόμη φορά σήμερα το ΥΠΕΝ.
Σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, με την συμμετοχή των επικεφαλής της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της, κι ενώ στον πεζόδρομο της Μεσογείων θα διαμαρτύρονται συγκεντρωμένοι εργολαβικοί της ΔΕΔΑ, θα επιχειρηθεί να ληφθεί επιτέλους μια απόφαση ως προς το πόσοι ακριβώς θα μονιμοποιηθούν, και κυρίως με ποιο τρόπο, γεγονός που σκοντάφτει στην παράκαμψη του ΑΣΕΠ.
Χρόνος ωστόσο δεν υπάρχει, καθώς η πίεση των παραπάνω εργαζομένων αυξάνεται, οι εκλογές πλησιάζουν και από 1ης Ιουνίου θα υπάρχουν καλώς εχόντων των πραγμάτων δύο διακριτές εταιρείες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, και η ΔΕΠΑ Υποδομών.
Στην λογική επομένως αυτή, πιθανώς η οριστική απόφαση να ληφθεί ακόμη και σήμερα, προκειμένου μετά το "μπαλάκι" να περάσει στις διοικήσεις κάθε μιας εκ των θυγατρικών της ΔΕΠΑ, οι οποίες και θα κληθούν να φέρουν την απόφαση στα διοικητικά τους συμβούλια. Πρόκειται για την Φυσικόν Αέριο Αττικής υπό τον Ι.Μητρόπουλο, την ΕΔΑ Αττικής υπό τον Δ.Παπακώστα και την ΔΕΔΑ υπό τον Στ.Μωσσέ.
Όλοι οι παραπάνω μάνατζερ έχουν κληθεί στη σημερινή σύσκεψη, η οποία καλείται να απαντήσει πόσοι καταρχήν από τους εργολαβικούς θα μονιμοποιηθούν. Στη ΔΕΠΑ παρέχουν υπηρεσίες 140 μη μόνιμοι εργαζόμενοι, στη ΔΕΔΑ 23, στην ΕΔΑ 20-30, ενώ η Φυσικό Αέριο Αττικής δεν έχει, ωστόσο πιθανότατα θα αποκτήσει. Άγνωστο επίσης είναι αν θα τηρηθεί η παλαιότερη δήλωση Σταθάκη για "όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες" ή ελέω εκλογών δεν θα εξαιρεθεί κανείς.
Το βασικότερο όμως ερώτημα αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν όλ' αυτά. Εδώ και καιρό οι οδηγίες Σταθάκη είναι να κλείσει το θέμα άμεσα με την πρόσληψη της πλειοψηφίας των 200 στις θυγατρικές της ΔΕΠΑ και τον εν συνεχεία "δανεισμό" τους πίσω πάλι στην εταιρεία, προκειμένου να μπορέσουν κάποια στιγμή να "μονιμοποιηθούν" όταν εκείνη θα τις απορροφήσει.
Σκοντάφτουν ωστόσο όλα τα παραπάνω στους δισταγμούς που συνεπάγεται μια απόφαση παράκαμψης του ΑΣΕΠ, κι ενώ οι διοικήσεις των θυγατρικών έχουν ζητήσει από τον μέτοχό τους - δηλαδή τη ΔΕΠΑ - σχετική εντολή. Το Δ.Σ. όμως της ΔΕΠΑ, και ειδικότερα τα μέλη που εκπροσωπούν τους μετόχους της, δηλαδή ΕΛΠΕ, και ΤΑΙΠΕΔ, δεν "ξέρουν" από εργολαβικούς, ξέρουν μόνο ότι αγοράζουν υπηρεσίες από συγκεκριμένους εργολάβους. Σαν αποτέλεσμα, οι μεν συμβασιούχοι της ΔΕΠΑ μιλούν για εμπαιγμό, ο δε ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της εταιρείας, τουλάχιστον όσον αφορά τους εργολαβικούς παραμένει ερωτηματικό.
Σκέψεις να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά στη Βουλή έχουν προ πολλού απορριφθεί, καθώς στην ουσία μιλάμε για παραβίαση του νόμου του ΑΣΕΠ, γι’ αυτό και αναζητείται τόσο καιρό ένα "υβριδικό" μοντέλο. Πιθανώς αυτό να οριστικοποιηθεί στη σημερινή συνάντηση στο ΥΠΕΝ, έξω από το οποίο συγκεντρωμένοι εργολαβικοί της ΔΕΔΑ ή και άλλων εταιρειών θα ασκούν την δική τους πίεση στην πολιτική του ηγεσία, κατηγορώντάς το ότι τους εμπαίζει.
Άνθρωποι με γνώση του αντικειμένου εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν εμποδίζει την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ μέσω της δημοσίευσης από το ΤΑΙΠΕΔ της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία αναμένεται εντός του μηνός. Εξάλλου η διαδικασία είναι απολύτως τυπική, και μέχρι να φτάσει η ώρα των δεσμευτικών προσφορών, το θέμα θα έχει επιλυθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.