Οι αναβαθμισμένες σχέσεις της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά την παρέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και τη Συμφωνία των Πρεσπών, φαίνεται ότι διαμορφώνει ευνοϊκό έδαφος για την επίλυση της διαμάχης της ΟΚΤΑ, θυγατρικής των ΕΛΠΕ, με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας για τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαιοειδών.
Το γεγονός ότι τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαιοειδών της Β. Μακεδονίας έχουν μειωθεί σημαντικά, ως συνέπεια των συνεχών αναβολών στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και των προβλημάτων στις σχέσεις της κυβέρνησης Ζάεφ με την ΟΚΤΑ και τη Makpetrol, των εταιρειών, δηλαδή, που φυλάσσουν τα αποθέματα.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε μετ’ επιτάσεως και από το Διευθυντή της Γραμματείας της Ενεργειακής Κοινότητας J. Kopač, στα πλαίσια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Β. Μακεδονία, κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετείχε και σε ειδική συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Ζάεφ παρείχε διαβεβαιώσεις στην Ενεργειακή Κοινότητα ότι το ζήτημα θα επιλυθεί προσεχώς, και συγκεκριμένα μέσα στους επόμενους μήνες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αρχές της Β. Μακεδονίας είναι έτοιμες να καταβάλουν αποζημιώσεις στις δυο εταιρείες που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των αποθεμάτων.
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της σύμβασης για τον αγωγό πετρελαίου
Οι συγκεκριμένες εξελίξεις φαίνεται ότι προϋπαντούν τους σχεδιασμούς των δυο κυβερνήσεων και των ΕΛΠΕ για την επαναλειτουργία του αγωγού διακίνησης πετρελαίου από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία.
Προϋπόθεση για την επαναλειτουργία του αγωγού είναι η αναθεώρηση της παλιάς σύμβασης, ζήτημα για το οποίο είναι ήδη σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις