Από αριστερά προς τα δεξιά: Χρήστος Ζαρκινός, Σπύρος Σαραντόπουλος, Παναγιώτης Κοντουσιάδης και Μαρία Κοτρώνη | Μάριος Βαλασόπουλος
Συντάκτης:
Ενόψει της 24ωρης γενικής προειδοποιητικής απεργίας στις εταιρείες του κλάδου της ενέργειας που έχει κηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ), η «Εφ.Συν.» συνομίλησε με τους Παναγιώτη Κοντουσιάδη, πρόεδρο της ΠΟΕ, τηΜαρία Κοτρώνη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ) που απασχολούνται στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), τον Χρήστο Ζαρκινό και τον Σπύρο Σαραντόπουλο, πρόεδρο και γραμματέα αντίστοιχα του Σωματείου Εργαζομένων σε Εργολάβους στις Επιχειρήσεις Πετρελαιοειδών, Φυσικού Αερίου και Χημικής Βιομηχανίας, που καλύπτει κυρίως τους εργολαβικούς εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ.
Συνέντευξη
● Τι σας οδήγησε στην κήρυξη αυτής της απεργίας;
Παναγιώτης Κοντουσιάδης: Δύο καίρια ζητήματα που αφορούν την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ενέργειας, τα σωματεία των οποίων βρίσκονται στην Ομοσπονδία, και το κομμάτι των εργολαβικών εργαζομένων. Πριν από δύο χρόνια κάναμε μια καταγραφή με τη συνεργασία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ στις υπό έλεγχο του Δημοσίου εταιρείες και στις ιδιωτικές, προκειμένου να δούμε πόσοι εργολαβικοί υπάρχουν είτε μέσω εργολαβικών εταιρειών είτε με μπλοκάκια.
Οπως αποδείχτηκε, στις εταιρείες ενέργειας που ελέγχονται από το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και όμιλος ΕΛΠΕ) καταγράφηκαν περίπου 1.800 εργολαβικοί, ενώ στις καθαρά ιδιωτικές δεν υπήρχαν καθόλου. Αυτό μας απέδειξε ότι οι εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος, από την εκάστοτε κυβέρνηση, και το «ελέγχονται» είναι ο πραγματικός όρος, διότι διορίζουν τις διοικήσεις, ήταν το μέσο για να εξυπηρετούν τα πολιτικά κόμματα που έβαζαν κόσμο μέσα σε αυτές.
Οταν το κάθε κόμμα που ερχόταν στην κυβέρνηση έβαζε κάποιους, αυτοί ήταν και εν δυνάμει ψηφοφόροι του, διότι πάντα τους υποσχόταν ότι «όταν θα ξαναρθούμε στην κυβέρνηση θα σας μονιμοποιήσουμε» κ.ο.κ. Γι’ αυτούς τους λόγους και επειδή έχουμε φτάσει στο απροχώρητο, προχωράμε στην απεργία, αφού έχουμε πάρει πολλές υποσχέσεις για επίλυση του θέματος, αλλά μείναμε στα λόγια.
● Γιατί εκτιμάτε ότι δεν προχωράει η αποκατάσταση αυτής της ανισότητας και της ομηρίας αυτών των περίπου 2.000 εργαζόμενων;
Π. Κοντουσιάδης: Η εργολαβοποίηση είναι ένα γενικότερο φαινόμενο και για να είμαι ξεκάθαρος έχουμε ευθύνες και οι συνδικαλιστές, είτε τα πρωτοβάθμια σωματεία είτε οι ομοσπονδίες σε δεύτερο χρόνο, διότι το επιτρέψαμε να εξελιχθεί και έπρεπε να αντιδράσουμε πολύ πιο μπροστά. Αλλά μιλάμε για τρεις εταιρείες ενέργειας που αυτή τη στιγμή έχουν τεράστια κέρδη.
Δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση συντηρεί το κλίμα των προϋπαρχουσών κυβερνήσεων. Εχει να προκηρυχθεί χρόνια διαγωνισμός μέσω του ΑΣΕΠ. Εμείς θέλουμε αυτές τις εταιρείες με δημόσιο χαρακτήρα, πολύ περισσότερο που αυτές οι εταιρείες εξυπηρετούν το κράτος και σε άλλα θέματα, όπως της εξωτερικής πολιτικής και του γεωστρατηγικού χαρακτήρα.
● Θα μπορούσε να αποφευχθεί η πώληση, δεδομένων των μνημονιακών όρων;
Π. Κοντουσιάδης: Μπορεί να μας απαντήσει ο κ. Σταθάκης αν διαπραγματεύτηκε με βάση τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα αυτών των εταιρειών, ώστε να αποφευχθεί η πώλησή τους; Γιατί, αν έχεις χαράξει ενεργειακή πολιτική στην οποία πιστεύεις ότι αυτές οι εταιρείες είναι καίριας εθνικής σημασίας, τότε έχεις όλα τα όπλα για να διαπραγματευτείς τη μη πώλησή τους.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι και η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε μια εθνική πολιτική στο κομμάτι της ενέργειας –και τουλάχιστον στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο– ώστε να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
● Ποια είναι η κατάσταση που διέπει τους εργολαβικούς εργαζόμενους στον ΔΕΣΦΑ;
Μαρία Κοτρώνη: Είμαστε εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καλύπτουμε διοικητικές τεχνικές θέσεις. Πρόκειται για 350 συναδέλφους και άλλους 80 περίπου που υπάγονται στον τομέα της καθαριότητας και της φύλαξης, όταν το σύνολο των εργαζομένων είναι 550 άτομα. Αυτές οι συμβάσεις λήγουν κάθε δύο-τρεις ή τέσσερις μήνες, ανανεώνονται με μια σύμβαση που έρχεται στα χέρια των εργαζομένων και υπογράφεται από αυτούς.
Πολλές φορές οι υπογραφές έπονται της σύμβασης. Ετσι, ενώ αλλάζουν οι εργολάβοι, οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις κατά τη διάρκεια των ετών, εμείς παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, έχοντας πάντα τα ίδια καθήκοντα και τις ίδιες υποχρεώσεις.
Πώς γίνεται κάποιος εργολάβος να παίρνει μέρος σε έναν διαγωνισμό και να χρησιμοποιεί σαν πλάνο ή σαν οργανόγραμμα το ίδιο προσωπικό που ανήκει σε κάποιον άλλο;
Αν οι εργολαβικές εταιρείες είχαν έναν άλλον τίτλο, δηλαδή εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, μετά τους 36 μήνες θα ήταν υποχρεωμένη η ΔΕΣΦΑ, ως πραγματικός εργοδότης, έστω και να μεσολαβούσε ο εργολάβος, να μας εντάξει στο δυναμικό της με σχέση αορίστου χρόνου. Είναι απλό. Από την εταιρεία δεν αναγνωρίζεται ότι εμείς καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το 2007 εξαιρεθήκαμε από τη διαδικασία ΑΣΕΠ και μετά μπήκαμε στο ΤΑΙΠΕΔ.
● Σε τι θέση θα βρεθείτε, καθώς σε λίγες μέρες πωλείται η πλειοψηφία των μετοχών του ΔΕΣΦΑ σε ιδιώτη;
Μ. Κοτρώνη: Εχει δημιουργηθεί μια παραπάνω ένταση μέσα στον εργασιακό χώρο και αυτό ενισχύεται και από την αμφιβολία που έχει γεννηθεί επειδή δεν παίρνουμε καμία απάντηση και δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο για το μέλλον μας. Επιδιώκουμε να βρεθεί τώρα μια δίκαιη λύση με την απορρόφηση του συνόλου του προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δυναμικό της εταιρείας, ώστε να μη μας αφήσουν ομήρους στην επερχόμενη κατάσταση.
Το κόστος για την εταιρεία θα είναι ελάχιστο. Σύμφωνα με την πιστοποίηση που παίρνει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο ΔΕΣΦΑ, για τις θέσεις εργασίας, τον προϋπολογισμό και τα έξοδα της εταιρείας, εμείς υπάρχουμε μέσα και σαν κόστος και σαν ανθρώπινο δυναμικό. Σε ανάλογη θέση με εμάς βρίσκονται και οι συνάδελφοί μας στη ΔΕΠΑ, όπου επέρχεται η πώληση ποσοστών της εταιρείας.
● Υπάρχει κάποια συμφωνία με τον ιδιώτη αγοραστή που να αφορά το μέλλον των εργαζομένων;
Μ. Κοτρώνη: Δεν ξέρουμε αν έχει μπει κάποια ρήτρα. Οπως μας είχε ενημερώσει ο κ. Σταθάκης στην τελευταία συνάντησή μας, ένας μεγάλος, τριψήφιος αριθμός θα ενταχθεί στο δυναμικό της εταιρείας και μέχρι το 2020 θα απορροφηθεί το σύνολο του προσωπικού. Βέβαια, αυτό δεν το έχουμε σε κάποια γραπτή δέσμευση.
● Διαφαίνεται κάποια ανταπόκριση στα αιτήματα των εργολαβικών εργαζομένων στα ΕΛΠΕ;
Χρήστος Ζαρκινός: Προ τριμήνου είχαμε εξαγγείλει μια τριήμερη απεργία στη Θεσσαλονίκη. Πριν γίνει, η σημερινή διοίκηση των ΕΛΠΕ ζήτησε να εκθέσουμε τα αιτήματά μας. Προτείναμε συλλογική σύμβαση με αυξήσεις, τριετίες, ανθυγιεινό επίδομα, επιδόματα γάμου, αυτά που δεν παίρνουμε αλλά που τα δικαιούμαστε. Μας υποσχέθηκαν ότι θα δοθεί λύση.
Μερικά από τα αιτήματά μας πραγματοποιήθηκαν, όπως κάποιες αυξήσεις στους συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη, και για πρώτη φορά ο όμιλος έδωσε από τα κέρδη μπόνους 360 ευρώ σε δωροεπιταγές.
Το μεγάλο πρόβλημα, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με παύση 45 ημερών μετά την τρίτη σύμβαση που υπογράφουμε, δυστυχώς παραμένει, κάτι που παραβιάζει τον σχετικό υπάρχοντα νόμο. Αυτό μας υποσχέθηκαν ότι θα σταματήσει από την 1/1/2019. Κι αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της εταιρείας, έχει δεσμευτεί έστω και προφορικά και το υπουργείο.
Ωστόσο, εδώ και έναν μήνα τα ΕΛΠΕ στέλνουν email στις διευθύνσεις, στα οποία αναφέρεται ότι οι συνάδελφοι φεύγουν με 45ήμερα. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει δύο τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας.
Για πρώτη φορά καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι εργολάβοι, ΕΛΠΕ, το υπουργείο και το σωματείο μας. Μας έλεγαν ότι παίρνουμε τα νόμιμα. Ποια νόμιμα; Τον νόμιμο κατώτατο μισθό που απευθύνεται σε ανειδίκευτο εργάτη; Σε διυλιστήριο;
Μετά από 20 χρόνια μάς θεωρούν ανειδίκευτους εργάτες. Εχουμε ζητήσει εδώ και δυο μήνες συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, αλλά δεν έχουμε απάντηση.
● Πού πιστεύετε ότι «κολλάει» η επίλυση του ζητήματός σας σε ό,τι αφορά το μέλλον σας;
Χρ. Ζαρκινός: Υπάρχει μια μελέτη που ανέθεσαν τα ΕΛΠΕ σε ιδιωτική εταιρεία, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι εργολαβικοί εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ώστε να απορροφηθούν και να μονιμοποιηθούν, η οποία πήγε στον υπουργό Ενέργειας. Στη συνάντηση που είχαμε μαζί του μας είπε ότι υπάρχει και η Paneuropean (του ομίλου Λάτση), ο πιο μεγάλος μέτοχος στα ΕΛΠΕ, και δεν θέλει αυτός.
Δεν ξέρουμε αν αληθεύει, αλλά πάντα εκεί βρίσκουμε τοίχο. Να σημειωθεί ότι είμαστε 1.500 εργαζόμενοι σε σύνολο περίπου 4.000 στον όμιλο. Με τις ιδιωτικοποιήσεις κανείς δεν μας έχει πει τι θα γίνουμε. Γι' αυτό βγαίνουμε μπροστά και λέμε ότι είμαστε κι εμείς εδώ, οι αόρατοι εργαζόμενοι.
Σπύρος Σαραντόπουλος: Αν η διοίκηση των ΕΛΠΕ δεν υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, πρέπει να δώσει λύση ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνεχώς μιλάει για σταθερές σχέσεις εργασίας και για αναδιανομή του πλούτου, όταν τα ΕΛΠΕ έχουν κέρδη 1 δισ.
Υποσχέσεις για αποκατάσταση των εργαζομένων σε εργολαβικές επιχειρήσεις
Το νέο τρίπτυχο με το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα αντιμετωπίζει τις ιδιωτικοποιήσεις «δεν θα εστιάζει μόνο στην πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά και στις επενδύσεις για την επίτευξη εσόδων, την πρόνοια για τους εργαζόμενους και την κοινωνία» δήλωσε πρόσφατα (14/12) ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Αρης Ξενόφος. «Βασικός στόχος είναι η κατοχύρωση δικαιωμάτων για εργαζόμενους σε φορείς που περνούν σε ιδιώτες», είπε και ανέφερε ενδεικτικά την προσπάθεια για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για το προσωπικό του ΔΕΣΦΑ.
«Υπό εξέταση βρίσκονται οι δυνατότητες συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων στις εργολαβικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των πολλαπλών ταχυτήτων σε σχέση με τους μόνιμους εργαζόμενους, στους κλάδους στους οποίους απασχολούνται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, έπειτα από την τριμερή συμφιλιωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΔΕΣΦΑ και του σωματείου των εργολαβικών στην επιχείρηση (ΠΣΕΦΑ).
Ο γ.γ. Ανδρέας Νεφελούδης σημείωσε ότι «θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας στο ΔΕΣΦΑ και να εξεταστεί υπό ανάλογο πρίσμα η δυνατότητα ύπαρξης ενός πλαισίου προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβικές επιχειρήσεις».
«Είναι χρήσιμο να ξεκινήσει ένας κοινωνικός διάλογος ανάμεσα στο σωματείο και τις εργολαβικές επιχειρήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, έπειτα από την τριμερή σύσκεψη συμφιλίωσης που πραγματοποιήθηκε στις 19/11 παρουσία του Σωματείου Εργαζομένων σε Εργολάβους στις Επιχειρήσεις Πετρελαιοειδών, Φυσικού Αερίου και Χημικής Βιομηχανίας, εκπροσώπων τριών εργολαβικών εταιρειών και εκπροσώπου των ΕΛΠΕ.
Από την πλευρά του υπουργείου υπογραμμίστηκε «η υποχρέωση τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ εργαζομένων της ίδιας εταιρείας», ενώ ο κ. Νεφελούδης σημείωσε ότι «σε εύθετο χρονικό διάστημα είναι ευκταίο να γίνει μια πολιτική διαμεσολάβηση για την έναρξη συλλογικής διαπραγμάτευσης στον κλάδο».
Σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι εκπρόσωποι της ΠΟΕ και των εργολαβικών σωματείων θα γίνουν δεκτοί στο μέγαρο Μαξίμου για να εκθέσουν τα αιτήματά τους.
Έντυπη έκδοση