Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ αναμένεται να κατατεθούν εντός του Νοεμβρίου, αν και τα προσκόμματα στην διαδικασία δε φαίνεται να σταματούν. Τελευταίο "κρούσμα” η ενημέρωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα στις βρετανικές αρχές το σωματείο των εργαζομένων των ΕΛΠΕ, καθώς ο όμιλος είναι εισηγμένος εκτός από την ελληνική αγορά και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Μετά την ενημέρωση, όπως γνωστοποίησε το σωματείο των εργαζομένων, αναμένεται να εξεταστεί από τις εποπτικές αρχές της Βρετανίας η διαδικασία προσφοράς εξαγοράς που έχει κινηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και κατά πόσο αυτή είναι συμβατή με τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου και τη βρετανική νομοθεσία για την προστασία της κεφαλαιαγοράς, των μετόχων και των επενδυτών.
Ως προς τους συμμετέχοντες στην τελική φάση του διαγωνισμού, τις εταιρείες Glencore και Vitol αυτές συνεχίζουν να είναι ενεργές στο VDR του διαγωνισμού, δηλαδή συνεχίζουν να δείχνουν αμείωτο ενδιαφέρον για τη διαδικασία.
Αν και οι όροι του διαγωνισμού επιτρέπουν την είσοδο και άλλου ενδιαφερόμενου στο διαγωνισμό, υπό τον όρο ότι θα "συνασπιστεί” με μία εκ των δύο εταιρειών που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού, εντούτοις, στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν σημάδια ή κινητικότητα που να μαρτυρούν ότι στη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών γίνονται κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.
Εδώ να σημειωθεί ότι στην πρώτη φάση της εκδήλωσης του μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, υπήρξαν πολλές διεργασίες και εταιρείες που ενώ φάνηκαν ζεστές, τελικά δεν προσήλθαν στο διαγωνισμό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας όπως η ιταλική ENI, η οποία αποφάσισε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να μην προσέλθει στο διαγωνισμό, αλλά και ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Carlyle Group, ο οποίος μάλιστα φέρεται να είχε συζητήσει να κατέβει στο διαγωνισμό με τη Glencore. Υπήρχε ενδιαφέρον το οποίο όμως δεν κλείδωσε και ο αμερικανικός όμιλος είχε δηλώσει ότι θα προσέλθει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Έκτοτε είτε επισήμως είτε ανεπισήμως δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη ή κινητικότητα αναφέρουν πηγές σε γνώση των διεργασιών.
Σε κάθε περίπτωση η κυριότερη αβεβαιότητα σε σχέση με το διαγωνισμό παραμένει το θέμα της γνωμοδότησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το θέμα της υποχρέωσης για υποβολή δημόσιας προσφοράς (εάν δηλαδή ο αγοραστής εκτός από το 50,1% των μετοχών που πωλούνται στο διαγωνισμό θα πρέπει να υποβάλει προσφορά και για το ποσοστό του free float). Οι σχετικές συζητήσεις για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για οριστική διευθέτηση του ζητήματος με τον ένα ή άλλο τρόπο (ίσως και με νομοθετική ρύθμιση) πριν το τέλος του μήνα, προκειμένου να προχωρήσει κανονικά η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών το Νοέμβριο.
(capital.gr)