Εως τα τέλη του μήνα, πρόκειται η Energean Oil να καταθέσει προς το ΥΠΕΝ τη περιβαλλοντική μελέτη για το Κατάκολο, ενώ η τελική επενδυτική απόφαση, που θα κρίνει κατά πόσο η εταιρεία θα αναπτύξει μόνη της το κοίτασμα ή με συνεταίρο, θα ληφθεί το 2019.
Αυτό έκανε γνωστό χθες στη διάρκεια εκδήλωσης του “Κύκλου Ιδεών”, ο Δημήτρης Γόντικας, διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil, κάνοντας γνωστό ότι η περιβαλλοντική μελέτη για το Κατάκολο, θα υποβληθεί προς το ΥΠΕΝ εντός του Οκτωβρίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση η χορήγηση της άδειας να μην καθυστερήσει υπερβολικά.
“Ελπίζουμε να μας έχει χορηγηθεί εντός των επόμενων 6-8 μηνών, και να μη συμβεί ότι και στο Πρίνο, όπου χρειάστηκε να περάσουν 2,5 χρόνια”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανάλογα με την πορεία των παραπάνω, ο κ. Γόντικας εξήγησε ότι η εταιρεία θα λάβει τη τελική απόφαση για την επένδυση στο κοίτασμα μέσα στο 2019, τονίζοντας ότι τότε θα αποφασίσει, κατά πόσο θα προχωρήσει μόνη της ή από κοινού με συνεταίρο.
Ειδικά για το Κατάκολο, ο κ. Γόντικας είπε ότι τα βεβαιωμένα αποθέματα ανέρχονται σε 10,5 εκατ. βαρέλια, και ότι επειδή πρόκειται για τουριστική περιοχή, κατόπιν συννενόησης με τη τοπική κοινωνία, επελέγη η γεώτρηση να γίνει από τη στεριά προς το κοίτασμα που βρίσκεται σε απόσταση 2,5-3 χλμ μέσα στη θάλασσα.
Σε κάποια αποστροφή του λόγου του, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil, διερωτήθηκε τι μήνυμα στέλνει στη επενδυτική κοινότητα, το γεγονός ότι στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος έχει τοποθετηθεί ένας οικολόγος, ο Γ. Δημαράς, ο οποίος εναντιώνεται στις έρευνες υδρογονανθράκων, ενώ σχετικά με το κοίτασμα στα Ιωάννινα, μίλησε για αντιδράσεις. Επισήμανε ωστόσο το αντιφατικό γεγονός ότι το ποσοστό αποδοχής στην τοπική κοινωνία αναφορικά με τις σεισμικές έρευνες που η Energean σκοπεύει να διεξάγει στα Ιωάννινα, υπερβαίνει το 95%. Στόχος της πάντως είναι εντός του 2018 να έχει ολοκληρωθεί το 20% από τα συνολικά 80 χλμ σεισμικών ερευνών που έχει στόχο να υλοποιήσει στη περιοχή.
Στη περίπτωση του Πρίνου, όπου το κοίτασμα παράγει το 1,5% των ετησίων αναγκών της χώρας, και το 100% της παραγωγής αγοράζεται από τη BP, ο CEO της Energean εκτίμησε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, φέτος η ημερήσια παραγωγή θα ανέλθει στα 4.100 βαρέλια ημερησίως (1,4 εκατ. βαρέλια ετησίως). Στόχος είναι ως το 2021, η ημερήσια παραγωγή να έχει ξεπεράσει τα 10.000 βαρέλια, χάρη στο “Ε”, ένα νέο κοίτασμα μέσα στο Πρίνο, του οποίου η ανάπτυξη χρηματοδοτείται με δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με το Ισραήλ, και το μεγάλο project ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν, ο κ. Γόντικας είπε ότι η εταιρεία “τρέχει” επένδυση ύψους 1,6 δισ δολάρια, και έχει υπογράψει 12 συμφωνίες πώλησης που αφορούν σε 4 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Οπως είπε, έχουν πλέον ολοκληρωθεί όλα τα σημαντικά και προαπαιτούμενα βήματα, από εγκρίσεις, και υπογραφές συμβολαίων πώλησης αερίου, έως αναθέσεις συμβολαίων κατασκευής και γεωτρήσεων καθώς και η εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων, με ορίζοντα την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου σε περίπου τρία χρόνια.
Τέλος στο Μαυροβούνιο, η εταιρεία βρίσκεται σε φάση διενέργειας τρισδιάστατης σεισμικής έρευνας στα δύο θαλάσσια οικόπεδα που κατέχει στην Αδριατική.