ΥΠΕΝ: Έως τέλος του μήνα οι μονογραφές των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης – Στο φως τα δεδομένα 32.000 τ.χλμ. από την ΕΔΕΥ

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η κοινοπραξία «Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια» να έχουν μονογράψει τις συμβάσεις μίσθωσης για τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Παράλληλα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ξεκινά προσπάθειες για την προσέλκυση νέων επενδυτών στις αδιάθετες από τον «γύρο Μανιάτη» θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου και νότια της Κρήτης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου μπαίνουν στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των συμβάσεων μίσθωσης παραχώρησης των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου στο προαναφερόμενο κοινοπρακτικό σχήμα των επενδυτών για τη διενέργεια ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Πιο συγκεκριμένα θα πέσουν οι μονογραφές από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους των εταιριών «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ». Στη συνέχεια οι συμβάσεις θα αποσταλούν στο ελεγκτικό συνέδριο προς έγκριση. Παράλληλα θα πρέπει να εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα «οικόπεδα» «δυτικά» και «νοτιοδυτικά» της Κρήτης. Έπειτα οι συμβάσεις αυτές θα πάρουν το δρόμο προς κύρωση στη Βουλή.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας προσδιορίζεται προς το τέλος του χρόνου με αρχές του 2019.

Η έκταση των 32.000 τ.χλμ.

Πέραν, όμως, αυτής της προσδοκώμενης εξέλιξης, η ΕΔΕΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινά σε διεθνείς εξειδικευμένες εκδηλώσεις (συνέδρια κλπ.) να παρουσιάζει τα συμπεράσματά της από την επεξεργασία δεδομένων που είχαν ληφθεί από τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων το 2014.

Στόχος είναι, λένε οι πληροφορίες, να δελεάσει μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προκαλέσουν διεθνείς διαγωνισμούς ζητώντας συγκεκριμένες περιοχές. Πηγές λένε ότι τα ευρήματα αφορούν σε συνολική θαλάσσια έκταση 32.000 τ.χλμ., η οποία θα μπορούσε να διακριθεί σε τρία τμήματα. Το πρώτο είναι στο Ιόνιο Πέλαγος κι εκτείνεται κάτω από τη θαλάσσια παραχώρηση «Ιόνιο» μέχρι την παραχώρηση «δυτικά της Κρήτης», το δεύτερο τοποθετείται στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου και το τρίτο αφορά το υπόλοιπο μέρος νότια της Κρήτης.

Η ΕΔΕΥ, όπως έχει κάνει γνωστό, ξεκινά την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών από το Βουκουρέστι όπου στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιείται  το Balkan and Black Sea Petroleum Association Seminar, με θέμα “Investing in Upstream Projects και στις 16-17 Οκτωβρίου θα συμμετάσχει στο 6ο Balcans Petroleum Summit, το οποίο διοργανώνει η εταιρεία IN-VR Oil & Gas, υπό την αιγίδα της Υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr