Στις παραχωρήσεις για έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής στο Southeast Europe Energy Forum που διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της σύμβασης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Κατάγομαι από την Κρήτη και είμαι φανατικός υποστηρικτής όποιων έργων συνδέονται με την Κρήτη» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας η σύμβαση μίσθωσης πρόκειται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα με την κοινοπραξία Exxonmobil, Total και ΕΛΠΕ.
Συμμετέχοντας σε κοινό πάνελ με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, τη Σερβία και τη Βουλγαρία, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε την ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία.
«Έχουμε κοινή αντίληψη των προοπτικών και των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι προϋπόθεση για τη μετάβαση στη νέα εποχή του φυσικoύ αερίου είναι όλες οι χώρες να μοιραστούν τα δικτυά τους και να έχουν συνέργειες. Βασικά στοιχεία είναι :
-να έχουν ως στρατηγικό στόχο να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε ένα ενεργειακό κέντρο. Το σύνολο των Βαλκανίων θα είναι αυτό το κέντρο
-να συμμεριζόμαστε την ιδέα δημιουργίας μιας κοινής αγοράς αερίου
-να αναπτύξουμε διασυνδέσεις στις κοινές υποδομές μας
-να παρέχουμε ασφάλεια και διαφοροποίηση της παροχής ενέργειας και των ενεργειακών διαδρόμων, κάτι που είναι κοινή αντίληψη για όλους μας
Σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι, το 80-90% της ζήτησης σε αέριο στην Ελλάδα καλύπτεται από τη Ρωσίας. Η διαφοροποίηση θα παρέχει καλύτερο δυναμικό και καλύτερες προοπτικές για την περιοχή.
Ο υπουργός έκανε λόγο για τα βασικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ο TAP, ο IGB ο σταθμός στην Αλεξανδρούπολη κλπ. Για το σταθμό στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι «μας πήρε λίγο χρόνο αλλά είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε ότι έχουμε υπογράψει το σχέδιο αυτό, που είναι ένα πολύ καλό σημείο έναρξης και ο σταθμός αυτός θα ακολουθήσει τα κατάλληλα βήματα αφού γίνει market test».
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη FYROM, σημείωσε ότι «ελπίζουμε ότι όλα θα προχωρήσουν καλά με τη συμφωνία Ελλάδας-FΥROM γιατί αυτές οι σχέσεις έχουν επίδραση και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αγωγός που θα συνδέει την Ελλάδα με την ΠΓΔΜ».
Αγωγός Θεσσαλονίκης - Σκοπίων
Η διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Σκοπίων με αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, είναι ένα έργο που ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ελπίζει να υλοποιηθεί εάν ολοκληρωθεί και η συμφωνία των Πρεσπών, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του voria.gr
Όπως δήλωσε ο υπουργός, στο πλαίσιο του συνεδρίου για την Ενέργεια στη Ν.Α. Ευρώπη, που διοργανώνει το Ελληνο – Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η Ελλάδα θα συμμετάσχει και στον αγωγό East Med, εάν οι μελέτες καταλήξουν σε θετικές προβλέψεις, καθώς η χώρα μας ήδη έχει εμπλακεί σε συζητήσεις για συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία.
Ο Έλληνας υπουργός μίλησε για τη βαλκανική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, αναφερόμενος σε τέσσερις κοινούς στρατηγικούς στόχους: Στη μετατροπή των Βαλκανίων σε ενεργειακό κέντρο, στη δημιουργία κοινής αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή, στη διασύνδεση των υποδομών και στην παροχή ενεργειακής ασφάλειας παράλληλα με τη διαφοροποίηση της ενέργειας και των ενεργειακών διαδρόμων.
«Αυτές οι παραπάνω τέσσερις βασικές αρχές μας επέτρεψαν τα τελευταία χρόνια να στοχεύσουμε στην υλοποίηση νέων μεγάλων έργων, προχωρώντας σε θεσμικές και άλλες καινοτομίες που θα βοηθήσουν στην δημιουργία τους»
Κάνοντας μνεία στα έργα αυτά ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον ΤΑΡ, έργο που έχει σε ποσοστό 80% κατασκευαστεί στο ελληνικό του τμήμα. Επίσης, αναφέρθηκε στον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου IGB, μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, με χρόνο έναρξης το 2020
Ξεχωριστά υπογράμμισε το έργο της Gastrade καθώς οι βασικοί εταίροι έχουν υπογράψει για το σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη , ενώ η Ελλάδα, συμπλήρωσε, υποστηρίζει πλήρως τη διασύνδεση Βουλγαρίας- Σερβίας με αγωγό μεταφοράς φ/α.
Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη «Βόρεια Μακεδονία», λέγοντας ότι ελπίζει η συμφωνία να συμβάλλει στην κατασκευή αγωγού που θα διασυνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια για την παροχή αερίου.
«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με Ισραήλ, Ιταλία και Κύπρο, στον East Med, έναν αγωγό που θα μεταφέρει φ/α από την Ανατολική Ευρώπη. Eάν οι μελέτες καταλήξουν θετικά, στο έργο, θα μετέχει και η Ελλάδα».