Παρά την εν εξελίξει αποκρατικοποίηση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων και τα όποια εμπόδια αντιμετωπίζει, ο τομέας της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων συνεχίζει να αποτελεί για τον όμιλο των ΕΛΠΕ προτεραιότητα. Μάλιστα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον διαγωνισμό προχώρησε και η αναδιοργάνωση του τομέα έρευνας και παραγωγής Υ/Α του ομίλου, με τη δημιουργία της ELPE Upstream, της εταιρείας στην οποία προβλέπεται, βάσει του σχήματος της αποκρατικοποίησης, το Δημόσιο να διατηρήσει ισχυρό ρόλο και μετοχική παρουσία.
Και βέβαια εκτός από τα μεγαλόπνοα σχέδια για τις εμβληματικές περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου, όπου μάλιστα υπάρχουν και σημαντικοί συνεταίροι των ΕΛΠΕ μεγάλοι διεθνείς πετρελαϊκοί όμιλοι, η ELPE Upstream, έχει προγραμματίσει νωρίτερα την πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης σε άλλο θαλάσσιο οικόπεδο που της έχει παραχωρηθεί. Ποιο είναι αυτό; Η περιοχή το Πατραϊκού Κόλπου, για την οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μελέτες για την προετοιμασία του εγχειρήματος.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη εντοπιστεί όχι μόνο οι ευρύτερες δομές που θα ερευνηθούν πρώτες, αλλά και και οι συγκεκριμένοι γεωτρητικοί στόχοι και τα σημεία τα οποία θα "τρυπηθούν”.
Οι μελέτες αυτές και το κυριότερο, η περιβαλλοντική μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμες το Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι απαραίτητες εγκρίσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς οι άδειες θα πρέπει να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Υπάρχει ένα στενό χρονικό περιθώριο 2 μηνών, μέσα στο οποίο θα πρέπει να γίνει η διαβούλευση, καθώς στη συνέχεια θα έχουμε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Εάν δηλαδή η διαβούλευση δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως τότε οδηγούμαστε σε πολύμηνη καθυστέρηση αλλά και αβεβαιότητα.
Αντίθετα, εφόσον υπάρξει έγκαιρη κινητοποίηση του αδειοδοτικού μηχανισμού και βγουν πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι μελέτες, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι η πρώτη γεώτρηση στην περιοχή του Πατραϊκού να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Πατραϊκού παραχωρήθηκε στα ΕΛΠΕ στο διαγωνισμό open door (ανοιχτή πρόσκληση), ο οποίος ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2014. Η έκταση της περιοχής είναι 1900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η προκαταρκτική εκτίμηση για το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων είναι της τάξης των 100 εκ. απολήψιμων βαρελιών.