Παράλληλα με τη στρατηγική οπτική γύρω από το μέλλον του ομίλου, η διοίκηση των ΕΛΠΕ, στο περιθώριο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκπλήξεων στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση του 50,1%. Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν πηγές της διοίκησης υπάρχουν ενδείξεις ότι στη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών ενδέχεται να δούμε κοινοπραξίες εταιρειών που θα προκριθούν στη short list με άλλες πετρελαϊκές που δεν εμφανίστηκαν στην πρώτη φάση της μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου θα είναι θέμα κοινοπραξιών και όχι μεμονωμένων εταιρειών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι πιθανοί ενδιαφερόμενοι είναι οι πετρελαϊκοί όμιλοι που συνεργάζονται σε άλλα project με συμμετέχοντες στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ.
Οι σχετικές αναφορές, πιθανόν αντικατοπτρίζουν και τα ανάμικτα συναισθήματα που υπάρχουν στους κόλπους του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου για τα πέντε ονόματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Ιδιαίτερο νόημα έχει επίσης η αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με την οποία ο νέος ιδιοκτήτης των ΕΛ.ΠΕ έχει σημασία να διατηρήσει την παραγωγική δραστηριότητα του ομίλου και να μη αρκεστεί στη μετατροπή του σε διαμετακομιστικό κόμβο.
Όσον αφορά πάντως το χρονοδιάγραμμα, οι εκτιμήσεις θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να ολοκληρώνει την αξιολόγηση των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το διαγωνισμό, το αργότερο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.
Στη συνέχεια θα ανοίξει το data room και οι «μνηστήρες» θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι στις αγορές «νεκρός μήνας», αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών πιθανότατα θα πάει για το Σεπτέμβριο.
Ανοιχτό, αλλά με ελάχιστες πιθανότητες, είναι και το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρώτα ενδεικτικές οικονομικές προσφορές και στη συνέχεια οι δεσμευτικές. Κάτι τέτοιο προβλέπεται από τους όρους του διαγωνισμού, ωστόσο δεν θεωρείται ενδεδειγμένη μεθοδολογία.