Τέλος στο θρίλερ με το διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να δώσει την επόμενη εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ, ανοίγοντας τις δύο προσφορές.
Σήμερα κλείνει ένας ακριβώς μήνας από τότε που οι δύο φάκελοι υποβλήθηκαν (16 Φεβρουαρίου), και έκτοτε ξεκίνησε μια σχολιαστική διαδικασία ελέγχου της πληρότητάς τους, η οποία έφτασε επιτέλους στο τέλος της.
Σε κάθε περίπτωση και όσο πλησιάζουμε προς το άνοιγμα των προσφορών, οι εκτιμήσεις παραμένουν ότι μπορεί αυτές και να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Τίμημα που εφόσον κινηθεί σε τέτοια επίπεδα, θα είναι κατά 25% αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο που είχε προσφέρει η αζερική Socar στον πρώτο διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος και ακυρώθηκε.
Το σίγουρο είναι ότι θα αναπτυχθεί έντονος ανταγωνισμός, εκτίμηση στην οποία συμβάλει και το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει σαν όρο στο διαγωνισμό, οι δύο προσφορές να μην απέχουν μεταξύ τους πάνω από 15%, ως προυπόθεση για να περάσουν τα δύο σχήματα στον τελικό γύρο.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο υπ. ΠΕΝ Γ.Σταθάκης. "Σε μία εβδομάδα θα ανοίξουν οι προσφορές για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ και αν η διαφορά μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη από 15% ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί αμέσως, ενώ αν είναι μικρότερη από το ποσοστό αυτό, θα υπάρξει δεύτερος κύκλος προσφορών", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα η μία προσφορά κινηθεί στα 400 εκατ ευρώ, και η δεύτερη στα 460 εκατ. ευρώ, αμφότερες θα περάσουν στη τελική φάση, οπότε και θα ζητηθούν βελτιωτικά τιμήματα. Αντίθετα αν η μεταξύ τους διαφορά υπερβεί το 15% (για παράδειγμα 400 με 480 εκατ. ευρώ), τότε το σχήμα με τη μεγαλύτερη, θα ανακηρυχθεί αυτόματα προτιμητέος επενδυτής.
Τρεις είναι οι λόγοι που ενισχύουν τις εκτιμήσεις για υψηλά τιμήματα. Πρώτον οι προοπτικές της αγοράς φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μέσω της δημιουργίας νέων αγωγών, και της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων. Δεύτερον, η ρυθμιζόμενη ταρίφα του ΔΕΣΦΑ και η σταθερή απόδοση που αυτή συνεπάγεται, όπως ακριβώς ένα ομόλογο, και τρίτον το γεμάτο ταμείο της εταιρείας.
Στη μάχη της διεκδίκησης του ΔΕΣΦΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους αφενός η κοινοπραξία των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A, και αφετέρου η κοινοπραξία Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).