Αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές -τους οποίους κατά τα λοιπά η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει - στέλνει η πρόθεση των Γ.Δημαρά και Ι.Τσιρώνη, βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ο δεύτερος, μάλιστα, είναι και μέλος της κυβέρνησης, ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), προερχόμενα από τους Οικολόγους Πράσινους, να καταψηφίσουν τις κυρώσεις των τεσσάρων συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που εξετάζει αυτές τις ημέρες, μετά από σημαντική καθυστέρηση, η Βουλή.
Πολύ περισσότερο όταν το "αντάρτικο" των οικολόγων βουλευτών στη Βουλή, συμπληρώνεται από τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος (ακόμα και συμβούλου του κ. Τσιρώνη) στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν περιθωριακές ομάδες στις περιοχές που έχουν δοθεί για έρευνα υδρογονανθράκων.
Ως γνωστόν, στη Βουλή συζητούνται οι συμβάσεις με τις οποίες το Δημόσιο πρόκειται να παραχωρήσει το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-Total-Edison, το χερσαίο οικόπεδο Άρτας-Πρέβεζας στα ΕΛΠΕ, το χερσαίο οικόπεδο την Αιτωλοακαρνανία στην Energean και το χερσαίο οικόπεδο στη ΒΔ Πελοπόννησο στα ΕΛΠΕ.
Την κοινή στάση των δυο βουλευτών προανήγγειλε ο κ. Δημαράς, μιλώντας τη Δευτέρα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, διευκρινίζοντας ότι με την τοποθέτησή του εκφράζει και τον κ. Τσιρώνη.
«Είναι λάθος αυτό που γίνεται. Εμείς θα το καταψηφίσουμε και στην Ολομέλεια», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι την ίδια στάση θα κρατήσουν οι δυο βουλευτές ακόμα και σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας. Βεβαίως, ο κ. Δημαράς έσπευσε στη συνέχεια να συμπληρώσει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι αμφισβητούμε την συνεργασία με την κυβέρνησή ούτε ότι αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας».
Την ώρα, δηλαδή, που οι Οικολόγοι Πράσινοι επαίρονται για τη συμμετοχή τους στην κυβερνητική πλειοψηφία, επιλέγουν να διαφοροποιηθούν από μια κεντρική κυβερνητική επιλογή, στο όνομα μιας δήθεν πολιτικής συνέπειας. Η οποία, όμως, διόλου δεν τους εμποδίζει να συνευρίσκονται στους κυβερνητικούς θώκους με τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, που επιχειρούν να αναδείξουν σε εμβληματική για την κυβέρνηση την υπόθεση της έρευνας υδρογονανθράκων.
Όπως προαναφέρθηκε, το ακόμα πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αρκούνται να δηλώσουν δια των βουλευτών τους τη διαφωνία τους με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας, αλλά, με τις όποιες δυνάμεις έχουν κατά τόπους, δραστηριοποιούνται ενεργά στις τοπικές κινήσεις αντιδρώντων στην προοπτική αυτή.
Φυσικά, δεν αποπνέει εικόνα σοβαρότητας η κατάσταση αυτή, με την κυβέρνηση να μην εμφανίζεται με ενιαία, αρραγή θέση σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, για την οποία έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες ώστε να προσελκυστεί το ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών.
Ούτε είναι εύκολο να γίνουν χωρίς επιφυλάξεις αποδεκτά τα εχέγγυα που προσφέρουν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες οι διαβεβαιώσεις δια στόματος κυβερνητικών στελεχών στις πολλές –δημόσιες και μη- επαφές που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και κατέληξαν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους τους.
Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που εμφανίζεται διγλωσσία στο κυβερνητικό επίπεδο. Ενίοτε, μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι αυτή διόλου δεν ενοχλεί το Μαξίμου, καθώς οι εκάστοτε αντιδρώντες λειτουργούν και ως πόλος έλξης για όσους, σε κοινωνικό επίπεδο, διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική παρά τη στήριξή τους στην κυβέρνηση.
Είναι, όμως, ίσως η πρώτη φορά που η διαφωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο – εν προκειμένω, μάλιστα, μεταξύ υπουργών - συνιστά σύγκρουση με μια κορυφαία κυβερνητική πρωτοβουλία, που δεν επιβλήθηκε από τα… (κάποτε) επάρατα μνημόνια και τους δανειστές, αλλά κατάφερε να φέρει στη χώρα τις μεγαλύτερες εταιρείες που έχουν ενδιαφερθεί μέχρι σήμερα να επενδύσουν στην Ελλάδα.