Εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση των ποσοστών του ΤΑΙΠΕΔ στις ενεργειακές εταιρείες επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδίωξη που θα τεθεί σε συζήτηση κατά τη διαδικασία της τέταρτης αξιολόγησης καθώς βεβαίως δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν έχει πάρει την έγκριση των δανειστών.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενδεχομένως και άλλα μέλη της κυβέρνησης, επιθυμούν να μην πωληθούν στο σύνολό τους τα κρατικά ποσοστά σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, και ΔΕΗ, παρά να υπάρξουν λύσεις που να διασφαλίζουν τον έλεγχο του Δημοσίου.
Αν και μένει να φανεί κατά πόσο οι κινήσεις αυτές έχουν το πράσινο φως του Μαξίμου και του υπ. Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου, όπως και αν η κυβέρνηση έχει περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης για να ασκήσει διαφορετική πολιτική στην ενέργεια, το βέβαιο είναι ότι μελετώνται ήδη διάφορες προτάσεις.
Οπως για παράδειγμα να αξιοποιηθούν οι συμμετοχές αυτές μέσω του υπερ-Ταμείου, υπέρμαχος της οποίας εμφανίζεται ο κ. Σταθάκης, σε μια προσέγγιση που θυμίζει αντίστοιχη παλαιότερη, του προκατόχου του, Π.Σκουρλέτη.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής", ο κ. Σταθάκης απάντησε σχετικά με την αποκρατικοποίηση των τριών εταιρειών, "θα έλεγα ότι προσωπικά με εκφράζει η λογική του Υπερταμείου το οποίο έχει αυτόν ακριβώς το ρόλο: Να αξιοποιήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο τις συμμετοχές του δημοσίου στις επιχειρήσεις αυτές".
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η περίπτωση των ΕΛΠΕ, τα οποία πηγές του ΥΠΕΝ μιλώντας στο "Energypress", τα χαρακτηρίζουν ως "μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση, της οποίας η πώληση ποσοστού συνεπάγεται πολύ υψηλά τιμήματα, και άρα είναι απαγορευτικό να οδηγηθεί κανείς σε λύση που θα αποφέρει λιγότερα απ’ όσα εκτιμάται ότι αξίζει η εταιρεία".
Στα 4,8 δις η αξία των ΕΛΠΕ
Σύμφωνα με αλλες πάντως πηγές, μεγάλος ξένος οίκος αποτίμησε πρόσφατα την αξία των ΕΛΠΕ στα 4,8 δις. ευρώ. Σημειωτέον ότι ο υποψήφιος αγοραστής θα αναλάβει και το χρέος τους, ύψους 2 δις ευρώ. Η ιδια μελέτη επιχειρούσε να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τα ΕΛΠΕ, ικανοί να καταβάλλουν αυτά τα ποσά. Από την έρευνα προέκυπτε ότι καμία δυτική εταιρεία δεν θα ήταν διατεθειμένη να δώσει τέτοια κεφάλαια, ενώ πολύ δύσκολα θα βρισκόταν ακόμη και εταιρεία τρίτης χώρας, όπως για παράδειγμα κινεζική.
Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι καθώς πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για την τύχη του 35% των ΕΛΠΕ, και του 65% της ΔΕΠΑ, κάποιοι στη κυβέρνηση δείχνουν αποφασισμένοι να παίξουν το χαρτί της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με στόχο εναλλακτικά σενάρια για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις.
Τέτοιο είναι και αυτό που ακούγεται εσχάτως, ότι αντί το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει τα κρατικά ποσοστά σε ΕΛΠΕ, και ΔΕΠΑ, να εκδοθούν ισοδύναμης αξίας ομόλογα, μετατρέψιμα σε μετοχές.
Η πρόταση έχει ως σκεπτικό ότι η έκδοση ενός ομολόγου, μεταθέτει στην ουσία την πώληση των μετοχών στο μέλλον, όταν οι συνθήκες για την ελληνική οικονομία θα είναι καλύτερες.
Είναι άγνωστο αν η πρόταση βρίσκει σύμφωνο τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πηγές πάντως με γνώση των δεσμεύσεων της χώρας ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, εξηγούν στο "Energypress" ότι η έκδοση ενός ομολόγου, όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αντίθετα αυξάνει το χρέος. Όμως, ένας από τους στόχους του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση ή παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, προκειμένου να μειωθεί το χρέος, όχι για να αυξηθεί.
Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται δύσκολο να περάσει μια τέτοια πρόταση από τους δανειστές, στους οποίους και δεν φαίνεται να έχει ακόμη υποβληθεί.
ΔΕΠΑ : Σενάρια για "υβριδικό μοντέλο", και ομόλογο
Αρκετές δυνατότητες λέγεται ότι έχουν μπει στο τραπέζι και εξετάζονται, και στη περίπτωση της ΔΕΠΑ. Μάλιστα δεν αποκλείεται, εφόσον διαπιστωθεί από το σύμβουλο ότι υπάρχει έδαφος, να αξιοποιηθεί και "υβριδικό μοντέλο”, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο την είσοδο στρατηγικού επενδυτή όσο και την εισαγωγή μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Από την άλλη πλευρά, λέγεται ότι συζητείται αντίστοιχο σενάριο με αυτό για τα ΕΛΠΕ, δηλαδή η έκδοση και εδώ, ενός μετατρέψιμου σε μετοχές, ομολόγου.
Το θέμα έχει ανοίξει...
Σε κάθε περίπτωση το θέμα έχει ανοίξει. Το έκανε και επίσημα πρόσφατα ο υπ. Ενέργειας Γ.Σταθάκης, ο οποίος σε συνέντευξη του στο "Έθνος της Κυριακής", ερωτηθείς ποια είναι η άποψή του για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις είχε απαντήσει ότι "το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αφορά τις συμμετοχές του Δημοσίου σε μια σειρά επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και οι ενεργειακές. Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η συζήτηση ούτε ως προς τη μορφή, ούτε ως προς το περιεχόμενο των παρεμβάσεων. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε γενικώς για αποκρατικοποιήσεις. Δεν είναι ο σωστός όρος. Μελετάμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, καθώς και τα εναλλακτικά σενάρια τα οποία έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι που έχουν αναλάβει την κάθε περίπτωση. Και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Θα έλεγα ότι και προσωπικά με εκφράζει η λογική του Υπερταμείου το οποίο έχει αυτόν ακριβώς το ρόλο: Να αξιοποιήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο τις συμμετοχές του δημοσίου στις επιχειρήσεις αυτές".
Βέβαια όσο εύκολο μπορεί να μοιάζει να περάσει πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ η ιδέα της "ακύρωσης" των αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΗ (17%), των ΕΛΠΕ (35%), και της ΔΕΠΑ (65%), άλλο τόσο δύσκολο είναι να ανατραπεί η συμφωνία με τους δανειστές για την πώληση των εταιρειών αυτών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του τελευταίου εγκρίθηκε μόλις πρόσφατα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Στο συγκεκριμένο έγγραφο (Asset Development Plan) περιλαμβάνονται και άλλες εταιρείες υποδομών, όπως η ΕΥΔΑΠ (πώληση του 11% των μετοχών) και η ΕΥΑΘ (πώληση του 23%).
Εφόσον αποφασιστεί να ανοίξει η συζήτηση με τους δανειστές στο πλαίσιο της ευρύτερης διαπραγμάτευσης για έναν διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης των υποδομών του Δημοσίου, γιατί να μην ενταχθούν και τα "νερά" στο ίδιο πλαίσιο ;
Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα μείνει το "μισό" από το σημερινό. Οπως και οι συμφωνημένοι στόχοι εσόδων, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την επικείμενη συζήτηση κυβέρνησης-θεσμών για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.