Η ημερομηνία – στόχος για την τελική επενδυτική απόφαση (Final Investment Decision) που είχε τεθεί για την κατασκευή της νέας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (Floating Storage Regasification Unit - FSRU) έχει ξεφύγει από το χρονοδιάγραμμα κατά περίπου ένα έτος. Αυτό εκτιμούν στελέχη της GasLog, μίας από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες που κατασκευάζει και διαχειρίζεται πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία κατέχει 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Gastrade (αναπτύσσει το έργο στην Αλεξανδρούπολη).
«Το FSRU της Αλεξανδρούπολης συνεχίζει να προχωράει με την ολοκλήρωση της συμφωνίας λειτουργίας και συντήρησης. Oι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ και τη βουλγαρική Bulgarian Energy Holding σχετικά με τη συμμετοχή τους στο έργο προχωρούν ικανοποιητικά. Η Τελική Επενδυτική Απόφαση όμως αναμένεται στα τέλη του 2018», δήλωσε προημερών ο Διευθύνων Σύμβουλος της GasLog κ. Paul Wogan, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Natural Gas World».
Είναι αξιοσημείωτο ότι, η τελική επενδυτική απόφαση αναμενόταν τον Μάρτιο του 2018, όπως είχε αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Gastrade κ. Θωμάς Αχείμαστος, στο Athens Energy Gas Forum 2017 που είχε οργανώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Σύμφωνα με τον κ. Wogan, το τέλος του 2018 είναι περίπου εννέα μήνες αργότερα από την ημερομηνία – στόχο που είχε τεθεί τον Αύγουστο του 2017.
Ο υπεράκτιος πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Liquefied natural gas - LNG) της Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ήδη, εκτός από τη ΔΕΠΑ και τη Bulgarian Energy Holding, το έργο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων μεγάλων διεθνών εταιρειών. Πρόκειται για ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI - Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην περιοχή.
Η πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της πόλης, θα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 6,1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω του συγκεκριμένου αγωγού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται τόσο στις ελληνικές αγορές, όσο και σε εκείνες της ευρύτερης περιφέρειας και ειδικότερα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας αλλά και της Ουκρανίας. Επίσης, ο FSRU Αλεξανδρούπολης συνδυάζεται με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB- Interconnector Greece-Bulgaria) αλλά και με τον Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου “TAP” (Trans Adriatic Pipeline), ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει αζέρικο αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη. Για αυτό, η πλωτή μονάδα της Αλεξανδρούπολης προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών προμηθευτών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κύπρος, το Ισραήλ, αλλά και υφιστάμενων προμηθευτών όπως το Κατάρ και η Αλγερία, αλλά και μεγάλων εταιρειών εμπορίας LNG.