Σταθάκης: Στη Βουλή για κύρωση οι τέσσερις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες της Δ. Ελλάδας και του Ιονίου

 

Στη Βουλή κατέθεσε προς κύρωση το ΥΠΕΝ τις τέσσερις συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων τα χερσαία οικόπεδα στη ΒΔ Πελοπόννησο (ΕΛΠΕ), στην Αιτωλοακαρνανία (Energean-Repsol), στην Άρτα-Πρέβεζα (ΕΛΠΕ) και στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 του Ιονίου (Total-ΕΛΠΕ), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, στο συνέδριο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται σήμερα. Οι συμβάσεις αυτές θα αποτελέσουν, όπως είπε, οδηγό για μελλοντικές συμφωνίες στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Ο υπουργός ανέφερε για την ενεργειακή πολιτική ότι αυτή είναι μια μεταβατική περίοδος με μεγάλες προκλήσεις να βρίσκονται μπροστά μας. Η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευση που προκύπτει από τη συμφωνία του Παρισιού και τους στόχους της ΕΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο κ. Σταθάκης επικεντρωθηκε στο φυσικό αέριο και το ρόλο της Ελλάδας ως κόμβος και εν δυνάμει παραγωγός. Παρόλα αυτά, έκανε και ένα σχόλιο για την ευρύτερη ενεργειακή πολιτική λέγοντας ότι ως τον Ιούνιο η ενεργειακή στρατηγική θα κατατεθεί στην Κομισιόν και θα θέτει τους στόχους μας. "Σε γενικούς όρους στις ΑΠΕ η Ελλάδα παει καλά με 27%. Θέλουμε στόχο άνω του 27% για το 2030. Η διείσδυσή μας θα φτάσει στα 40-50% ως το 2030", τόνισε.

"Ήδη δώσαμε τις τελευταίες άδειες για έργα ΑΠΕ με βάση τις ταρίφες. Στο εξης οι τιμές θα καθορίζονται μέσω των διαγωνισμών. Θα γίνουν διαγωνισμοί 2,6 γιγαβάτ ως το 2020 και επενδύσεις 2,5-3 δις. ευρώ", πρόσθεσε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τεράστιο το στόχο εξοικονόμησης 30% για την Ελλάδα, αλλά είπε ότι θα τηρηθεί. Επίσης, αναφέρθηκε στη χρήση του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο ενώ ο λιγνίτης θα έχει σταδιακή πτώση και θα υπηρετήσει ως βάση. 

Σχετικά με την αγορά αερίου, τόνισε ότι είμαστε εν μέσω μεγάλων αλλαγών, οι οποίες στρέφονται γύρω από τους εξής τέσσερις άξονες. Πρώτον το άνοιγμα της λιανικής αγοράς που ολοκληρώθηκε την 1η Ιανουαρίου. Δεύτερον, να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Τρίτον, η δημιουργία πυλών που θα επεκτείνουν την περιφερειακή αγορά. Τέλος, ο ρόλος της χώρας ως εν δυνάμει παραγωγός.

Σχετικά με το πρώτο θέμα, είπε ότι υπάρχουν πλέον και άλλοι παίκτες πέραν της ΔΕΠΑ στην προμήθεια. Στη λιανική ολοκληρώσαμε το διαχωρισμό των ΕΠΑ. Οι βιομηχανικοί καταναλωτές και οι εμπορικοί επιλέγουν ελεύθερα προμηθευτή. Μέσα από τη συμφωνία μας, η ΔΕΠΑ θα παραμείνει και στη λιανική, άρα θα είναι σημαντικός παίκτης ενώ θα υπάρχει ανταγωνισμός. Προσβλέπουμε στην είσοδο νέων παικτών στη λιανική. Σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν προμηθευτές που θα προσφέρουν πακέτα αερίου-ρεύματος.

Για τους αγωγούς και την είσοδο νέων πηγών, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι προχωράει ο ΤΑΡ και από το 2020 θα λειτουργεί πλήρως. Με τον δεύτερο συμπιεστή θα αναβαθμιστεί από το 2021. "Επίσης, μας ενδιαφέρει ο East Med, καθώς η περιοχή μπορεί να γίνει ένας ακόμη διάδρομος εφοδιασμού της Ε.Ε. Κρίσιμος είναι ο IGB που ανήκει στο βόρειο διάδρομο. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει εντός του έτους. Υπάρχουν κάποια θέματα με τη χρηματοδότηση και πρέπει να λυθούν. Πάει χέρι-χέρι με το LNG της Αλεξανδρούπολης που θα φέρει νέο αέριο στη χώρα. Είναι σημαντική και η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας το Μάιο ώστε να φτάσει τη διπλάσια χωρητικότητα". 

Τέλος, όσον αφορά το ρόλο της χώρας ως παραγωγός, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σήμερα κατατέθηκαν στη Βουλή οι τέσσερις συμβάσεις ερευνών υδρογονανθράκων (Άρτα-Πρέβεζα, Β.Δ. Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία και οικόπεδο 2 Ιονίου). Είπε ότι αυτές οι συμβάσεις χρειάστηκαν χρόνο και θα είναι μοντέλο για τις μελλοντικές. Ταυτόχρονα, τρέχει ο διαγωνισμός ως το Μάρτιο για τις έρευνες σε Ιόνιο-Κρήτη. "Δεδομένων αυτών των θετικών εξελίξεων, η Ελλάδα έχει ήδη το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και η ΕΔΕΥ αναλαμβάνει τις διαδικασίες. Η Ελλάδα κινείται αρκετά γρήγορα στον τομέα αυτό ώστε να φτάσει τα επίπεδα της Κύπρου και του Ισραήλ", πρόσθεσε.

Το σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ αναφέρει τα εξής:

Οδηγό για μελλοντικές συμφωνίες στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα αποτελέσουν οι συμβάσεις, που κατατέθηκαν, σήμερα, προς κύρωση στη Βουλή, σχετικά με τέσσερις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και το Ιόνιο. Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Athens Energy Forum 2018.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πλησιάζει τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2030 (27%), θέτοντας μάλιστα ως πιο φιλόδοξο στόχο η αύξηση να φθάσει ακόμα και το 50%. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στο μείζον θέμα της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κατά 30%. Η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, παράλληλα με τη σταδιακή αποεπένδυση από τον λιγνίτη, αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Μόνο την προσεχή διετία, επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, θα γίνουν, βάση του νέου θεσμικού πλαισίου, δημοπρασίες για φωτοβολταϊκές και αιολικές εγκαταστάσεις ισχύος 2,6 GW που αφορούν επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπου θα περιγράφεται η διαδικασία μετάβασης στο νέο ενεργειακό μείγμα. Σε αυτό κεντρικό ρόλο καλείται να παίξει, ως «καύσιμο γέφυρα», το φυσικό αέριο. Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τα 4 βήματα της ενεργειακής στρατηγικής, που θα αξιοποιήσουν την συγκυρία αυτή, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος:

  1. Το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο και η ομαλή ενσωμάτωση της ελληνικής στην ευρωπαϊκή αγορά.
  2. Η αναβάθμιση της χώρας σε βασικό παράγοντα μεταφοράς φυσικού αερίου.
  3. Η δημιουργία πολλαπλών πυλών εισόδου προς Βαλκάνια και ευρωπαϊκή αγορά.
  4. Τον δυνητικό ρόλο της Ελλάδας ως χώρα-παραγωγός ενέργειας.

Αναφερόμενος στις τέσσερις συμβάσεις που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή σχετικά με έρευνες για υδρογονάνθρακες (στη θαλάσσια περιοχή 2 του Ιονίου και σε χερσαίες περιοχές σε Αιτωλοακαρνανία,   Βορειοδυτική Πελοπόννησο και Άρτα-Πρέβεζα), ο Υπουργός επισήμανε ότι αυτές «χρειάστηκαν αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπο μελλοντικών συμφωνιών, καθώς γνωρίζετε ότι θα διεξαχθεί μια διαδικασία υποβολής προσφορών μέχρι τον Μάρτιο, για πολύ φιλόδοξες εξερευνήσεις σε περιοχές της νοτιοδυτικής Κρήτης». Όπως υπογράμμισε η ΕΔΕΥ έχει ήδη αναπτύξει όλη τη διαδικασία των διαγωνισμών, ενώ νομοθετικά μέτρα θα έρθουν στο εγγύς μέλλον. «Η Ελλάδα κινείται γρήγορα σε αυτόν τον τομέα, βαδίζοντας χέρι-χέρι τόσο με την Κύπρο όσο και με το Ισραήλ. Είμαστε ένα βήμα προς τα εμπρός», επισήμανε. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Η ιστορία καταδεικνύει ότι η συνεργασία και η δημιουργία συνεργιών είναι ο μόνος τρόπος να μεγιστοποιηθούν τα δυνητικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr