Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, γνωστής ως "οικόπεδο 2" στη κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ, και ακόμη να φτάσει η σύμβαση στη Βουλή.
Τα "γαλλικά" που είχε ακούσει ο Πρωθυπουργός ένα μήνα νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, από τον εκπρόσωπο της Total για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν την επένδυση, φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά. Τότε, σε συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών που είχε διοργανωθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα, το στέλεχος της Total είχε αναφερθεί στα επενδυτικά projects της εταιρείας, εκφράζοντας σοβαρή δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι καθυστερούν οι εγκρίσεις για το "οικόπεδο 2" στο Ιόνιο.
Αποτέλεσμα της δημόσιας εκείνης κριτικής ήταν να δοθεί μια μικρή ώθηση στην υπόθεση, με αποτέλεσμα να πέσουν τον Οκτώβριο οι υπογραφές της σύμβασης σε μια πανηγυρική τελετή στο ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Αλλά ως εκεί.
Αγνωστο γιατί, τέσσερις μήνες μετά, και ακόμη να φτάσει η σύμβαση προς κύρωση στη Βουλή, καθυστέρηση που σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", έχει εκνευρίσει τους Γάλλους της Total.
Πολλώ δε μάλλον, όταν ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης ο οποίος μίλησε προ εβδομάδας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, έκανε ειδική μνεία στις έρευνες υδρογονανθράκων. Είπε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κατακυρωθούν από τη Βουλή οι συμβάσεις για τις χερσαίες περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας, δίχως όμως να αναφερθεί στο "οικόπεδο 2”, συνολικής έκτασης 2.422,1 τ.χλμ.
Τα όσα είπε ο κ. Σταθάκης δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους Γάλλους, οι οποίοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Το γεγονός και μόνο ότι πέρασαν τέσσερα χρόνια από την έναρξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση της συγκεκριμένης περιοχής (μαζί με άλλα 19 συνολικά οικόπεδα στο Ιόνιο και την Κρήτη) και δύο χρόνια από τη στιγμή που η κοινοπραξία των Τotal, Edison, EΛΠΕ ανακηρύχθηκε "Επιλεγείς Αιτών", δικαιολογεί απολύτως τις ανησυχίες των ξένων πολυεθνικών.
Υπενθυμίζουμε ότι η γαλλική Τotal, είχε βρεθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα πρόθυρα της αποχώρησης από την Ελλάδα την περασμένη Άνοιξη λόγω της μεγάλης χρονικής καθυστέρησης της κυβέρνησης να μονογράψει τις συμβάσεις των διαγωνισμών στις οποίες η ίδια και άλλες εταιρείες είχαν πλειοδοτήσει ήδη από το 2014.
Είχε χρειαστεί η Τotal να κατακλύσει το υπουργείο Ενέργειας και το γραφείο του Πρωθυπουργού με μηνύματα ότι θα φύγει από την Ελλάδα για να απεμπλακούν οι διαδικασίες και η κυβέρνηση να μονογράψει τις συμβάσεις.
Ισως όμως η Total γκρινιάζει επειδή δεν γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα. Αρκεί μια ματιά να ρίξει κανείς στις συμβάσεις στις οποίες αναφέρθηκε προ ημερών από τη Πάτρα ο κ. Σταθάκης και θα καταλάβει.
Η υποβολή προσφορών από ΕΛΠΕ για Βορειοδυτική Πελοπόννησο και από Energean για Αιτωλοακαρνανία έγινε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015. Η ανάθεση έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2016, δηλαδή ένα χρόνο μετά. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 25 Μαΐου 2017, αλλά η κύρωσή της από τη Βουλή, ακόμη δεν έχει γίνει. Εχουν περάσει από την ανάθεση δύο χρόνια, και δέκα ημέρες…