"Κλειδί" τα δικαιώματα του Δημοσίου στον ΔΕΣΦΑ μετά την πώληση του 66% - Αποφάσεις καλείται να λάβει αύριο το ΤΑΙΠΕΔ

 

Γιώργος Φιντικάκης

Τα δικαιώματα του Δημοσίου στο ΔΕΣΦΑ όταν αυτός αλλάξει χέρια, το ποιός θα διορίζει ποιόν στο νέο Δ.Σ., το δικαίωμα αρνησικυρίας, και η διάρκεια ισχύος της συμφωνίας μετόχων (shareholders agreement), είναι μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που καλείται να οριστικοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πηγές του "Energypress", τα παραπάνω, πολλά από τα οποία αποτελούν αιτήματα των δύο "μνηστήρων" (της κοινοπραξίας υπό την ιταλική Snam, και του σχήματος Roganosa-Transgaz), αναμένεται να τεθούν επί τάπητος κατά την αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, με ατζέντα που σε μεγάλο βαθμό αφορά το κεφάλαιο ΔΕΣΦΑ.

Ανθρωποι με γνώση των διεργασιών, θεωρούν ότι θα γίνουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με το πρώτο αρχικό draft της συμφωνίας μετόχων, η οποία "έγερνε" απ’ ότι λέγεται υπέρ του Δημοσίου, προκαλώντας ενστάσεις από τους επενδυτές.

Ως αποτέλεσμα, καταβάλλεται προσπάθεια η τελική μορφή της συμφωνίας μετόχων να είναι ισορροπημένη, ώστε να αφήνει τους πάντες ικανοποιημένους, τόσο τους δυνητικούς αγοραστές, όσο και το Δημόσιο.

Ενα σημαντικό θέμα, αφορά τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ. Ποιός θα ορίζει τον πρόεδρο, αν αυτός θα έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες ή όχι, καθώς και πως θα μοιραστούν τα υπόλοιπα μέλη ανάμεσα στον νέο ιδιοκτήτη του 66% των μετοχών, και το Δημόσιο που διακρατεί το 34% των μετοχών. Η μέχρι τώρα άποψη είναι ότι τα 5 από τα 11 συνολικά μέλη του Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να ελέγχονται από το Δημόσιο.

Ετερο σοβαρό θέμα αφορά το δικαίωμα αρνησικυρίας. Σύμφωνα για παράδειγμα με τις αρχικές διαβουλεύσεις, είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση να μπορεί το Δημόσιο να ασκεί βέτο σε περίπτωση που το bysiness plan του στρατηγικού επενδυτή δεν είναι αρεστό. Το πιθανότερο είναι ότι η πρόταση του Δημοσίου, η οποία και συνάντησε αρκετές αντιδράσεις από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, δεν θα περάσει.

Τρίτο σοβαρό θέμα αφορά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης μετόχων (shareholders agreement). Στις αρχικές διαβουλεύσεις είχε επικρατήσει η άποψη ότι ακόμη και μία μόνο μετοχή να κατέχει κάποια στιγμή το Δημόσιο στο ΔΕΣΦΑ, η σύμβαση μετόχων συνεχίζει να έχει ισχύ. Στην πορεία όμως και κατόπιν πρότασης αμφότερων των διεκδικητών την οποία φέρεται να έκανε αποδεκτή το ΥΠΕΝ, προτάθηκε η σύμβαση μετόχων να συνεχίζει να έχει ισχύ, αρκεί το Δημόσιο να κατέχει τουλάχιστον το 5% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Αγνωστο γιατί έπεσε στο τραπέζι μια τετοια πρόταση, κάποιες πλευρές βλέπουν σε αυτήν ένα "παράθυρο" για περαιτέρω μελλοντική μείωση του ποσοστού του Δημοσίου, κάτω από το 34%.

Τέταρτο προς συζήτηση θέμα, είναι το δικαίωμα του επενδυτή να πουλήσει μελλοντικά μέρος του 66% σε τρίτον. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει σαν όριο τους 24 μήνες από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, στη διάρκεια των οποίων δεν θα μπορεί να συμβεί καμία μετοχική αλλαγή. Ακόμη όμως και μετά τους 24 μήνες, παραμένει υπό συζήτηση κατά πόσο θα μπορεί ο νέος αγοραστής να πουλήσει ένα ποσοστό σε τρίτον, τι ύψους θα είναι αυτό, καθώς και εντός πόσων ετών θα μπορεί να το κάνει.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα επίμαχα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, αφού όπως λέγεται, η σχετική λίστα είναι μεγάλη. Αλλά για παράδειγμα ζητήματα έχουν να κάνουν με το αν η εταιρεία του επενδυτή θα έχει ανταγωνιστική δραστηριότητα, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, παρόμοια με αυτή του ΔΕΣΦΑ, η προσθήκη όρων που δεν υπήρχαν αρχικά και αφορούν θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, κ.ό.κ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr