Ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαια και δίκτυα μεταφοράς ρεύματος ελκύουν τους ξένους επενδυτές λόγω των ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να προκηρυχθούν μέχρι τον Μάρτιο, για τα Ελληνικά Πετρέλαια και μέχρι το καλοκαίρι για το 17% των μετοχών της ΔΕΗ.
Χθες ξένοι οίκοι και brokers εφόρμησαν στις μετοχές της ΔΕΗ και τις οδήγησαν σε εκρηκτική άνοδο, καθώς η μετοχή έκλεισε με άνοδο 15,69% στα 2,89 ευρώ, ενώ τα ΕΛ.ΠΕ σημείωσαν άνοδο 6,11% στα 8,68 ευρώ- καθώς πίσω άπω τις αγορές εντοπίστηκαν η Ελβετική UBS και η Goldman Sachs.
Με ράλι, όμως, 5,09% στα 2,27 ευρώ. έκλεισε και η «συγγενής» της ΔΕΗ, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Γιατί άραγε οι ξένοι επενδυτές προχώρησαν σε μια τόσο έντονη θετική προεξόφληση για δυο ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ταλαιπωρήσει επί χρόνια τη ελληνική αγορά;
Η άνοδος στην μετοχή της ΔΕΗ στηρίζεται τόσο στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της (πώληση του 17% των μετοχών μέχρι το καλοκαίρι), αλλά και στην αποκοπή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Και οι δυο πράξεις περιλήφθηκαν μεταξύ των προαπαιτούμενων στην έκθεση συμμόρφωσης προς το Eurogroup. Στην ίδια αναφορά περιλήφθηκε και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, διαδικασία η οποία χρειάζεται να ξεκινήσει για να απελευθερωθεί πλήρως η ελληνική αγορά.
Η άνοδος, όμως, στη μετοχή της ΔΕΗ στηρίχθηκε, ως ένα βαθμό και στο επίμονο σορτάρισμα των μετοχών της από το Fund Lansdowne Partners – το οποίο έχει ανακοινώσει ανοικτές πωλήσεις για το 0,80% των μετοχών της ΔΕΗ (μετοχές και παράγωγα). Η αρχική άνοδος 5-8% προκάλεσε short squeeze στην μετοχή καθώς οι ξένοι κλείνοντας τις θέσεις τους προχωρούσαν σε αγορές στην μετοχή με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της μετοχής έως και 15%. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η μετοχή της ΔΕΗ θεωρείται υποτιμημένη από πλευράς κεφαλαιοποίησης και όσο θα λύνεται το θέμα των οφειλών και του χρέους, η αποτίμηση θα επηρεάζεται θετικά.
Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν και τα ΕΛ.ΠΕ καθώς η προσφορά των μετοχών απορροφήθηκε εύκολα τόσο από μεγάλους οίκους (Goldman Sachs – UBS) όσο και από μικρότερους Brokers. Οι προοπτικές για την μετοχή είναι ξεκάθαρες: Στην εταιρεία θα παραμείνει ο όμιλος Λάτση και ο ξένος στρατηγικός επενδυτής, καθώς θα πωληθεί το 35% των μετοχών του Δημοσίου. Επιπλέον στα ΕΛ.ΠΕ υπάρχουν προσδοκίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, συναλλαγή η οποία περιλήφθηκε στην έκθεση συμμόρφωσης ενώ φυσικά υπάρχουν και οι σοβαρές προοπτικές από τα οικόπεδα που έχει ξεκινήσει η έρευνα πετρελαίου. Μεσομακροπρόθεσμα, τα αποτελέσματα από αυτές τις έρευνες ενδέχεται να προσδώσουν νέα δυναμική στα ΕΛ.ΠΕ. Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, τελευταία στην μετοχή έχουν εντοπιστεί ξένα fund τα οποία αναμένουν άνοδο των εργασιών για τα επόμενα χρόνια.
(Δ. Παφίλας, newmoney.gr)