Στις 16 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ, με τα δυο σχήματα που διεκδικούν το πλειοψηφικό πακέτο να ακονίζουν τα μαχαίρια τους, ετοιμάζοντας τις προσφορές τους.
Άλλωστε, η πρόσφατη συμφωνία της ισπανικής Reganosa με τη ρουμανικήTransgaz, ώστε να καταθέσουν από κοινού προσφορά, δίνει νέο ενδιαφέρον στο διαγωνισμό.
Μέχρι πρότινος, πολλοί προεξοφλούσαν ότι η δυναμική της κοινοπραξίας υπό την ιταλική Snam (στην οποία συμμετέχουν και η ισπανική Enagas, η βελγική Fluxys και η ολλανδική Gasunie), τόσο λόγω μεγεθών, όσο και λόγω της από κοινού εμπλοκής τους με το ΔΕΣΦΑ στον TAP, ήταν τέτοια που της έδινε ξεκάθαρο προβάδισμα.
Η νεοπαγής κοινοπραξία της Reganosa με την Transgaz, πάντως, αναμένεται να δώσει γερή μάχη για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ.
Σε αυτό, άλλωστε, ευελπιστεί και η κυβέρνηση, η οποία διατείνεται σε όλους τους τόνους ότι ο διαγωνισμός θα καταλήξει σε τίμημα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, κάτι που θα αποτελούσε κι ενός είδους «δικαίωση» μετά την ατελέσφορη κατάληξη του προηγούμενου διαγωνισμού, στον οποίο είχε προσφέρει αυτό το ποσό η αζέρικη Socar.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιταλία, πάντως, η κοινοπραξία υπό τη Snam αναμένεται να καταθέσει προσφορά περίπου σε αυτά τα επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έγκυρη Milano Finanza, επικαλούμενη υψηλά ιστάμενες πηγές της Snam με γνώση της υπόθεσης, αναφέρει ότι η προσφορά που θα κατατεθεί θα είναι πολύ κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ, πάντως, φαίνεται ότι βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της ιταλικής εταιρείας, καθώς για τη γειτονική χώρα ο συνδυασμός της απόκτησης του ΔΕΣΦΑ με την επικείμενη λειτουργία του TAP διαμορφώνει ένα πολύ ελκυστικό πακέτο.
Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν γύρω από τον Marco Alvera, CEO της Snam, στο περιθώριο πρόσφατου συνεδρίου στην Assolombarda, το ζήτημα σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον.
Από το τίμημα θα εξαρτηθεί η στάση των ΕΛΠΕ
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι σε περίπτωση που οι προσφορές δεν φτάσουν σε αυτό το ύψος, δεν μπορεί να θεωρηθεί εκ των προτέρων δεδομένη η συμφωνία των ΕΛΠΕ για την πώληση.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης είχε δηλώσει σχετικά: «Πρέπει να εκτιμήσουμε τις κυρίαρχες τάσεις στην αγορά σήμερα και θα περιμέναμε να πετύχουμε τίμημα αντίστοιχο της προηγούμενης συμφωνίας (…) Έχουμε αποφασίσει και εμπλακεί στη διαδικασία πώλησης του 35% (σ.σ. τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% του ΔΕΣΦΑ, ποσοστό το οποίο πωλείται μαζί με το 31% του ΤΑΙΠΕΔ) και θα περιμένουμε να δούμε τις προσφορές. Η απόφαση πώλησης δεν είναι οριστική και θα εξαρτηθεί από το τελικό τίμημα».
Η οριστική στάση των ΕΛΠΕ θα αποφασιστεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων τους, η οποία θα συγκληθεί μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους δυο διεκδικητές.
Πηγές των ΕΛΠΕ σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να μην επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί, εντούτοις σημειώνουν ότι τα ΕΛΠΕ διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν την πώληση του μεριδίου τους σε περίπτωση που η προσφορά θεωρηθεί χαμηλή και μη συμφέρουσα.