Το ζήτημα του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και θα επεκτείνεται προς την Ιταλία είχε την "τιμητική" του χθες στις επαφές μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης, αφού απασχόλησε δυο συναντήσεις, μια στη Ρώμη και μια στην Ιερουσαλήμ.
Στη Ρώμη, το θέμα της προώθησης του EastMed τέθηκε στη συνάντηση που είχαν στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, στο περιθώριο των εργασιών της τέταρτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.
Στην συνάντηση διαπιστώθηκε σημαντική δυναμική στις διμερείς σχέσεις μετά την σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών, στην Κέρκυρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι επικεφαλής των δυο κυβερνήσεων διαπίστωσαν τη σύμπτωση απόψεων σε ζητήματα όπως η συμφωνία θαλασσίων ζωνών και η ενεργειακή συνεργασία, η προώθηση ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα και ο συντονισμός στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η προώθηση του EastMed αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της ελληνο-ιταλικής συνεργασίας.
Πιο συγκεκριμένα ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος στην Ιερουσαλήμ, όπου βρέθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί των δυο χωρών, Γ. Σταθάκης και Κ. Καλέντα, καθώς και ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γ. Στάινιτς, με την ευκαιρία του Israel Business Conference 2018.
Εντός του 2018 επίκειται η υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό από τις εμπλεκόμενες χώρες, που θα δρομολογήσει τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση προς την υλοποίηση του έργου, σημαντικό βήμα για την ωρίμανση του οποίου αποτέλεσε το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Κύπρο.
Κοινή θέση Ελλάδας και Ιταλίας αποτελεί ότι η κατασκευή του αγωγού East Med έχει την ένθερμη υποστήριξη των δυο κυβερνήσεων, καθώς αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για τις εμπλεκόμενες χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού.