Δεκτό έγινε από το ΤΑΙΠΕΔ το αίτημα των διεκδικητών του 66% του ΔΕΣΦΑ για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών του, με αποτέλεσμα η διορία να μετατίθεται για τις 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα έπρεπε να υποβληθούν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.
Όσο κι αν με την παράταση στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το έντονο ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών, σε συνδυασμό με την καλή εικόνα και τις ευοίωνες προοπτικές του ΔΕΣΦΑ, θα ανεβάσουν το τίμημα.
Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση αναλυτών που αναφέρει η ιταλική Milano Finanza, σύμφωνα με την οποία το τίμημα για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, για το οποίο ενδιαφέρεται η ιταλική Snam (εξ ου και το ενδιαφέρον των Ιταλών αναλυτών), συμμετέχοντας σε κοινοπραξία με την ισπανική Enagás, τη βελγική Fluxys και την ολλανδική Gasunie, μπορεί να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των βελτιούμενων αποτελεσμάτων της εταιρείας.
Μια τέτοια επένδυση, σύμφωνα με την ανάλυση της MF, θεωρείται ότι συμβαδίζει με τη στρατηγική της Snam, καθώς ούτως ή άλλως είναι περιορισμένη.
Αναλυτές της Equita τοποθετούν την απόδοση της επένδυσης σε «μεγάλο μονοψήφιο νούμερο», όπως αναφέρει η MF, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια επενδυτική κίνηση εκ μέρους της Snam είναι εύλογη, δεδομένων και των πρότζεκτ που ήδη βρίσκονται σε εξέλιση (όπως είναι ο TAP) ή σχεδιάζονται για το μέλλον (όπως π.χ. ο IGI Poseidon) για το φυσικό αέριο στην περιοχή της Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει η Snam, προσφορά για το μερίδιο του ΔΕΣΦΑ θα υποβάλλει και η ισπανική Regasificadora Del Noroeste, όπως προέκυψε από την πρώτη φάση του νέου διαγωνισμού.
Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες, ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν, πληροφορίες, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δυο διεκδικητών αναμένεται να ενταθεί περισσότερο, καθώς η Regasificadora φέρεται να συζητά το ενδεχόμενο σύμπραξης με τη ρουμανική Transgaz, η οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.