Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση της λύσης που έχει αποφασίσει η ΡΑΕ για την ενοικίαση πλοίου – δεξαμενής αερίου που θα δέσει «αρόδο» στη Ρεβυθούσα και θα λειτουργεί κατά τους κρίσιμους μήνες του χειμώνα ως αποθήκη εξασφάλισης της επάρκειας εφοδιασμού.
Το κόστος της λύσης αυτής είναι περίπου 6 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, θα πληρωθεί μέσω του Ειδικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού το οποίο ως γνωστόν πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές αερίου.
Από την επιβολή του Τέλους αυτού κατά το παρελθόν έχει δημιουργηθεί λογαριασμός με αποθεματικό περί τα 9 – 10 εκατ. ευρώ. Γιαυτό άλλωστε έχει σταματήσει να επιβάλλεται στους λογαριασμούς αερίου το συγκεκριμένο Τέλος.
Δεδομένου ότι με την έλευση του πλοίου στη Ρεβυθούσα θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις, το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΔΕΣΦΑ θα επανεισαγάγει στους λογαριασμούς του το Ειδικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού, μέχρι να «ξαναγεμίσει ο κουμπαράς».
Το Τέλος το πληρώνουν τόσο οι ΕΠΑ και οι υπόλοιποι προμηθευτές αερίου οι οποίοι το μετακυλίουν στους καταναλωτές, όσο και οι ηλεκτροπαραγωγοί των οποίων οι μονάδες δουλεύουν με φυσικό αέριο.
Αντίθετα, δεν το πληρώνουν οι βιομηχανίες που είναι ενταγμένες στο μέτρο της διακοψιμότητας.
Η έλευση του καραβιού – ρεζέρβα είναι το βασικό μέτρο για να μην υπάρξουν τα περυσινά προβλήματα εφοδιασμού. Έχουν ληφθεί και άλλα μέτρα ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα αρκέσουν στην περίπτωση που υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Φαίνεται λοιπόν ότι θα προτιμηθεί να γίνει η δαπάνη των 6 εκατ. ευρώ για να είναι το σύστημα εξασφαλισμένο και να υπάρχει σιγουριά, ακόμα και αν τελικά αποδειχθεί ότι δεν χρειαζόταν το συγκεκριμένο μέτρο.
«Υπάρχει πράγματι περίπτωση να μην χρειαστεί. Κανείς όμως δεν το ξέρει, ενώ είναι βέβαιο ότι για να αντιμετωπιστεί μια κρίση με τα περυσινά “όπλα”, όπως η μετατροπή καυσίμου ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων από αέριο σε πετρέλαιο θα δαπανηθούν πολύ περισσότερα χρήματα» λέγεται χαρακτηριστικά από αρμόδιο παράγοντα ο οποίος υπενθυμίζει ότι για την αλλαγή καυσίμου τον περυσινό χειμώνα η ΔΕΗ διεκδικεί μερικές δεκάδες εκατομμύρια.
Το σίγουρο είναι ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν θέλει να διακινδυνεύσει να κατηγορηθεί για αδράνεια στην περίπτωση που επαναληφθούν φαινόμενα όπως εκείνα του περυσινού Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι και η Κομισιόν έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αιτίες της κρίσης και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί η επανάληψή της.