Σε μια εποχή κατά την οποία οι ψηφιακές τεχνολογίες επιφέρουν επανάσταση σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, γίναμε πρόσφατα μάρτυρες της εκρηκτικής ανόδου (ή ενδεχομένως φούσκας) του Bitcoin και αρκετών άλλων παρόμοιων κρυπτονομισμάτων.
Από ότι φαίνεται, την επιτυχία των ηλεκτρονικών νομισμάτων θα προσπαθήσει να μιμηθεί και ο ενεργειακός τομέας στο εξής, ώστε να υπάρξουν περισσότερες λύσεις σε ότι έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, την ενίσχυση της παραγωγής ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ρύπων.
Η πρωτοβουλία αυτή ονομάζεται «ενεργειακά νομίσματα», τα οποία επιχειρούν να συνδυάσουν τα θετικά στοιχεία δύο κόσμων: Της μεθόδου peer-to-peer (αποκεντρωμένη δομή χωρίς κεντρική αρχή, δηλαδή όπως λειτουργεί π.χ. το bittorrent ή το blockchain) και των ηλεκτρονικών νομισμάτων που δεν παράγονται από κράτη (όπως το Bitcoin) ώστε να προσφέρουν τις παραπάνω λύσεις. Επίσης, ένας απώτερος στόχος είναι να υπάρξει μια άμεση σύνδεση μεταξύ του χρήματος και της ενέργειας, προκειμένου να αντανακλώνται καλύτερα στην οικονομία οι ενεργειακές και περιβαλλοντικές πραγματικότητες.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι το ότι μιλάμε για πρωτοβουλίες που δεν σχετίζονται με το κράτος, αλλά αναπτύσσονται από ιδιώτες, επιχειρήσεις και την αγορά εν γένει. Τα ενεργειακά νομίσματα, δηλαδή, θα μπορούσαν μελλοντικά να πλαισιώσουν ή και να αντικαταστήσουν λειτουργίες που σήμερα έχουν αποκλειστικά οι κρατικές αρχές και οι διαχειριστές, όπως την αποζημίωση των παραγωγών, το λογιστικό σύστημα των πληρωμών κτλ.
Όπως αναφέρει η NEF σε παλαιότερη μελέτη της με τίτλο «Energising Money: An introduction to energy currencies and accounting»:
«Η ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τις βασικές λειτουργίες του χρήματος ως λογιστικό μέσο, ως ανταλλακτικό μέσο και ως απεικόνιση της αξίας. Ο ανασχεδιασμός του χρήματος μπορεί να επιφέρει την αλλαγή στο ενεργειακό σύστημα μέσω της δημιουργίας στοχευμένων νομισμάτων που δίνουν κίνητρο για τη βιώσιμη κατανάλωση, τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και την ενθάρρυνση της ενεργειακής απόδοσης».
Με άλλα λόγια, όπως παλαιότερα η αξία και η κυκλοφορία του χρήματος βασιζόταν στον κανόνα του χρυσού, έτσι στο μέλλον θα μπορούσε να βασίζεται στον «κανόνα της κιλοβατώρας». Ασφαλώς, δεν μιλάμε σε αυτό το στάδιο για ένα ενιαίο νόμισμα με παγκόσμια κυκλοφορία, αλλά για επιμέρους πλατφόρμες με εξειδίκευση γεωγραφική (συγκεκριμένες περιοχές και δίκτυα), ενεργειακή (π.χ. στα φωτοβολταϊκά στέγης) ή με διαφορετικούς στόχους (π.χ. χρηματοδότηση επενδύσεων, εγγυήσεις προέλευσης κτλ) ή σε οποιονδήποτε συνδυασμό των παραπάνω παραμέτρων.
Μερικά παραδείγματα ενεργειακών νομισμάτων μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ και εδώ.
Όπως είναι φυσικό, η δημιουργία ενεργειακών νομισμάτων ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό και με τα χρηματιστήρια ενέργειας. Στη χώρα μας ολοκληρώθηκε πρόσφατα η σχετική διαβούλευση του ΥΠΕΝ, ώστε να λειτουργήσει μέσα στο 2018 το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, και αξίζει να παραθέσουμε το εξής σχόλιο από τους κ.κ. Μανώλη Τζουβελέκα και Χρήστο Προβέζη που προσφέρει ακόμη μια πιθανή διάσταση:
«Προτείνουμε να εξεταστεί η δυνατότητα παράλληλης δημιουργίας και ανάπτυξης Κοινωνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Κ.Χ.Ε.). Το Κ.Χ.Ε. θα δίνει τη δυνατότητα στους ενεργειακούς συνεταιρισμούς (με τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις) ή σε κοινωνικές επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας ως παραγωγούς Α.Π.Ε. που εκτός από παραγωγοί ενέργειας δύνανται να είναι και παραγωγοί ενεργειακού νομίσματος με αντίκρισμα την παραγόμενη από αυτούς ενέργεια (backed by energy).
Με αυτό τον τρόπο οι φορείς της Κ.ΑΛ.Ο [πλατφόρμα αλληλέγγυας οικονομίας] στον κλάδο της ενέργειας, μπορούν να χρηματοδοτήσουν έργα τους με τη συμμετοχή κοινωνικών επενδυτών που θα θέλουν να επενδύσουν σε αυτούς τους φορείς, να προάγουν την ενεργειακή αειφορία και να συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη και στους στόχους της χιλιετίας του ΟΗΕ και σε μειωμένες τιμές ενέργειας. Μπορούν να αυτο-χρηματοδοτήσουν έργα ΑΠΕ με την παραγωγή ενεργειακού νομίσματος που δεν θα είναι της μορφής cryptocurrency».