Το δρόμο της εξόδου σε ακόμα 100 εργαζομένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα θέλει να δείξει η επιχείρηση της ΔΕΗ, προσφέροντάς τους ως κίνητρο πρόσθετη αποζημίωση ύψους 15000 ευρώ.
Το θέμα, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», επρόκειτο να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΗ, καθώς ήταν στην ημερήσια διάταξη, όμως, κατόπιν αιτήματος της ΓΕΝΟΠ, η συζήτηση αναβλήθηκε.
Η εισήγηση της διοίκησης επί του συγκεκριμένου θέματος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αναφέρεται σε εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τα 60,62 ή 65 έτη, ανάλογα με την κατηγορία απασχόλησης, μέχρι τις 30 Μαρτίου 2018. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασής τους χωρίς αποζημίωση, με το επιχείρημα ότι θα συμψηφιστεί με το εφάπαξ.
Από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, με την εφαρμογή της «εθελουσίας εξόδου» έχουν αποχωρήσει 320 εργαζόμενοι από την επιχείρηση.
Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μέρος των προσπαθειών που καταβάλλει η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να μειώσει το εργατικό κόστος της επιχείρησης, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Άλλωστε, η McKinsey, η οποία έχει εκπονήσει τη μελέτη για το νέο business plan της ΔΕΗ, εντοπίζει τη μείωση του εργατικού κόστους ως την υπ’ αριθμόν 1 δράση για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης μετά το 2019, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι στο φόντο και των εξελίξεων με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, η ΓΕΝΟΠ εμφανίζεται αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της, κάνοντας λόγο για «απολύσεις».
Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα είχε συνάντηση επί του θέματος με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλο και, στη βάση των όσων συζητήθηκαν, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης τόνισε στην «Καθημερινή» ότι «η ΔΕΗ δεν μπορεί να συμψηφίζει τις αποζημιώσεις με το εφάπαξ και αυτό έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο Εργασίας».