«Κέρδη» και «ζημίες» από το SLA

 «Περίπατος» το σημερινό Eurogroup για Τσακαλώτο, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε χρόνο-ρεκόρ, αλλά βουνό τα προαπαιτούμενα. Οι πιθανές εσωκομματικές δοκιμασίες από ΔΕΗ, πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις. Ανακοινώνεται σήμερα το ΑΕΠ γ’ τριμήνου.

«Κέρδη» και «ζημίες» από το SLA

Το μεγαλύτερο κέρδος για την ελληνική κυβέρνηση, από την ταχύτατη διαδικασία επίτευξης τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση, είναι η εξάλειψη της αβεβαιότητας.

Μετά την αέναη περυσινή διαπραγμάτευση, τις κόντρες και τα πηγαινέλα των δανειστών, το καλό κλίμα και οι συνοπτικές διαπραγματεύσεις είναι ικανές να απελευθερώσουν τις δυνάμεις της οικονομίας σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου το μεγάλο ζητούμενο είναι η ανάκαμψη. Πρώτα δείγματα αναμένονται σήμερα, με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο.

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές κράτησε μόλις δέκα μέρες. Μια εργάσιμη εβδομάδα τον Οκτώβριο και άλλες πέντε μέρες έως το περασμένο Σάββατο. Ήταν η πρώτη αξιολόγηση στην οποία δεν ετέθη ζήτημα πρόσθετων μέτρων (αντίθετα συζητήθηκε η διανομή υπερπλεονάσματος) και αυτό προφανώς επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να κλείσει χωρίς «κόκκινες γραμμές» και χρονοβόρες διαδικασίες, καυτούς -πολιτικά- φακέλους, όπως αυτόν των πλειστηριασμών ακινήτων αλλά και της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΗ -6,80%.

Το τρίτο μέτωπο, με πολιτικές προεκτάσεις, αυτό της αναμόρφωσης του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων, εκτιμάται ότι μπορεί εύκολα να επικοινωνηθεί με θετικό πρόσημο. Ναι μεν κόβονται οικογενειακά επιδόματα για τρίτεκνους και πολύτεκνους της μεσαίας τάξης, αλλά αυξάνονται τα οικογενειακά επιδόματα για όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά αλλά και το συνολικό κονδύλι.

Όσο για τον ΦΠΑ στα νησιά, αυτή τη φορά η κυβέρνηση κινήθηκε «έξυπνα». Δεν φούντωσε τις προσδοκίες, ούτε χάραξε κόκκινες γραμμές στο αίτημα αναβολής της αύξησης των συντελεστών σε 32 νησιά του Αιγαίου. Η απόρριψη του αιτήματος από τους δανειστές εμφανίστηκε ως εκκρεμότητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μόνο με πολιτική παρέμβαση θα μπορέσει να κερδίσει η κυβέρνηση. Η θέση που διατυπώθηκε από το κουαρτέτο είναι πως δεν είναι αποδεκτό το ξήλωμα μίας συμφωνηθείσας παραμέτρου του Μνημονίου. Υπάρχει όμως η διαπραγματεύσιμη εναλλακτική της ενίσχυσης των νησιωτών που πλήττονται από το προσφυγικό με άλλους τρόπους. Το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων είναι μία πηγή.

Οι δοκιμασίες

Οι συμβιβασμοί σε ΔEH και πλειστηριασμούς αναμφίβολα θα δοκιμάσουν τις εσωκομματικές κυβερνητικές ισορροπίες. Άμεσα, με βάση τις δεσμεύσεις στο Staff Level Agreement, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει διάταξη νόμου με την οποία θα προβλέπονται αυτεπάγγελτες διώξεις για όσους παρεμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να φροντίσει δια του αρμοδίου υπουργού, για την αστυνομική περιφρούρηση των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία. Η σχετική διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή, στο πρώτο σετ νομοθετικών παρεμβάσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το θέμα της ΔEH αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο αμέσως καθώς προχωρά το market test. Παράλληλα, από τις αρχές του έτους, θα πρέπει να αρχίσουν να δρομολογούνται οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες αναφέρονται στον προϋπολογισμό (ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΛΘ, Ελ. Βενιζέλος και βέβαια ΔEH), προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για εισπράξεις 2,7 δισ. ευρώ το 2018. Του χρόνου δεν θα αρκούν οι δεσμεύσεις. Είναι η τελευταία ώρα για την υλοποίηση των υποσχέσεων.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 22 Ιανουαρίου, στο επόμενο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία εκτιμάται στην περιοχή των 5,5 δισ. ευρώ.

Θα είναι το τελευταίο εύκολο Eurogroup για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, διότι στη συνέχεια ανοίγει ο φάκελος διευθέτησης του χρέους και κανείς τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας δεν προϊδεάζει για εύκολες διαπραγματεύσεις.

Το σημερινό Eurogroup επίσης αναμένεται εύκολη διαδικασία για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στην εκλογή νέου προέδρου του συμβουλίου (φαβορί ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών) και η Ελλάδα αναμένεται να απασχολήσει μόνο λίγα λεπτά της συνεδρίασης.

Ενδεικτικό των προδιαγεγραμμένα ομαλών σημερινών εξελίξεων είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ε.Ε. στο ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο δεν μπήκε καν στον κόπο να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Παρέμεινε στην Αθήνα, όπου θα είναι το απόγευμα ομιλητής στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Έλενα Λάσκαρη[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr