Ένα σημαντικό βήμα για την έλευση του φυσικού αερίου στις τρεις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή στην Πάτρα, στον Πύργο και στο Αγρίνιο, έγινε χθες με την επίσημη παράδοση στην Περιφέρεια, της μελέτης σκοπιμότητας και τεκμηρίωσης του έργου.
Όπως είπε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «η μελέτη τεκμηριώνει την κατασκευή δικτύου 450 χιλιομέτρων καλύπτοντας περίπου 120.000 νοικοκυριά, καθώς και πλήθος επιχειρήσεων», προσθέτοντας: «Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο μεγάλο βήμα, χρηματοδοτώντας το έργο με περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, γι' αυτή την προγραμματική περίοδο, από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας».
Επίσης, ο Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, όπου βρήκαν σύμμαχο τη ΔΕΠΑ και συνεργάστηκαν για να τεκμηριώσουν τη βιωσιμότητα κατασκευής δικτύων στις τρεις μεγάλες πόλεις.
Από την πλευρά του, ο συνεργάτης της διεύθυνσης αναπτυξιακών δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ Γιώργος Αλεξανδρής μετέφερε την ικανοποίηση της επιχείρησης, τονίζοντας ότι είναι στη γραμμή που είχε η ΔΕΠΑ, δηλαδή να τροφοδοτήσει τη Δυτική Ελλάδα με φυσικό αέριο και σημείωσε: «Χαιρόμαστε που έχουμε την Περιφέρεια σύμμαχο. Βάσει των αποτελεσμάτων που έχουμε σήμερα, ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε σύντομα στην υλοποίηση».
Σχετικά με τη μελέτη τεκμηρίωσης, ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών, Διονύσης Μάργαρης είπε ότι «25 χρόνια προσπαθούσαμε να φέρουμε το φυσικό αέριο» και πρόσθεσε: «Χτυπήσαμε πόρτες, αλλά δεν μας άκουγαν. Τελικά φτάσαμε στη συγκυρία να συνεργαστούν άνθρωποι των έργων και όχι των λόγων, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Ο Μιχάλης Κορνάρος, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στη συμβολή του Πανεπιστημίου στην όλη προσπάθεια, τονίζοντας ότι «παρείχαμε τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, ώστε να ολοκληρωθεί ένα τόσο σημαντικό έργο, που θα δώσει νέα πνοή στον τόπο και θα οδηγήσει στην τεχνολογική ανάπτυξη».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής ανέφερε ότι «με την ολοκλήρωση της προγραμματικής σύμβασης έχουμε τη σκοπιμότητα υλοποίησης ενός έργου στις τρεις μεγάλες πόλεις και ταυτόχρονα έχουμε τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος», εξηγώντας ότι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση, δηλαδή ο σκοπός του έργου και η βιωσιμότητά του.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του έργου, ο περιφερειάρχης είπε ότι «ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε πέρα από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας να υπάρξουν πόροι και από το εθνικό πρόγραμμα». Μάλιστα, όπως τόνισε, «στο πλαίσιο της ισονομίας, θέλουμε το κεντρικό κράτος να συμμετέχει στη χρηματοδότηση», συμπληρώνοντας ότι «η έλευση του φυσικού αερίου πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για όλους τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)