Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την επικύρωση ή όχι της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας πετρελαιοειδών Jetoil, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 106Β του πτωχευτικού δικαίου, που χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση της Μαρινόπουλος.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η συμφωνία διάσωσης προβλέπει την είσοδο της εταιρείας Cetracore ως στρατηγικού επενδυτή, η οποία θα καταβάλει 111,5 εκ. ευρώ για την αγορά του συνόλου σχεδόν των περιουσιακών στοιχείων της Jetoil.
Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την εκδίκαση του αιτήματος το Σεπτέμβριο, μέχρι την έκδοση της απόφασης, εκπρόσωποι της Centracore Energy έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ελλάδα και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις.
Άλλωστε όπως επισημαίνουν πηγές που βρίσκονται κοντά στην εταιρεία, η επένδυση στη Jetoil, αντιμετωπίζεται ως μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία σε μία χώρα με εξαιρετική τοποθεσία, η οποία εξυπηρετεί τους ευρύτερους στόχους της Cetracore, μιας διεθνούς εταιρείας η οποία έχει ως βασική δραστηριότητα το trading πετρελαϊκών προϊόντων.
Σημειώνεται ότι η Cetracore Energy είναι Αυστριακή εταιρεία (έχει την έδρα της στη Βιέννη) μετόχους την UFG Europe Holdings ( 80,1%) στην οποία μετέχουν private equity funds και την πετρελαϊκή Rosneft (19,9%). Δημιουργήθηκε δε, από στελέχη με μακρά και επιτυχημένη θητεία στην εμπορία πετρελαιοειδών και σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου.
Άλλωστε μεταξύ των στόχων της Cetracore είναι να αξιοποιήσει το βασικό πάγιο της Jetoil, δηλαδή τις αποθήκες στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης για τη βασική της δραστηριότητα, που είναι το εμπόριο πετρελαιοειδών. Εκτιμάται δε ότι άμεσα η Cetracore μπορεί να ξεκινήσει να διακινεί σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών προς την ευρύτερη περιοχή.
Βεβαίως η αυστριακή εταιρεία δεν κρύβει ότι ενδιαφέρεται να ξεκινήσει άμεσα την αξιοποίηση των παγίων της Jetoil και υπό αυτήν την έννοια αναμένει την έκδοση της απόφασης. Σε περίπτωση καθυστέρησης και χρονικής παράτασης πέραν του έτους, όπως επισημαίνουν πηγές που είναι σε γνώση των προθέσεων της Cetracore είναι πιθανό να τεθεί σε ρίσκο το εγχείρημα της διάσωσης, καθώς θα διαφοροποιηθούν τα δεδομένα, το πλάνο και το μοντέλο του στρατηγικού επενδυτή για την Jetoil.
Μάλιστα από το ευρύτερο περιβάλλον των επενδυτών, επισημαίνεται το γεγονός ότι η Cetracore έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του 65% των επενδυτών όταν το άρθρο 106Β απαιτεί τη συναίνεση του 50% συν ένας. Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η Cetracore πληροί όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νόμο και η εξέλιξη της υπόθεσης της Jetoil θα αποτελέσει μια σοβαρή ένδειξη για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης πτωχευτικής διαδικασίας.
Βεβαίως θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχει και ένα μέρος των πιστωτών, πέραν των τραπεζών που έχουν ταχθεί υπέρ του αιτήματος, που έχει εκφράσει αντιρρήσεις. Πρόκειται για τους ανέγγυους πιστωτές της Jetoil, δηλαδή τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Total, που θεωρούν ότι δεν ικανοποιούνται για τις απαιτήσεις τους.
Στόχοι
Για την εσωτερική αγορά πάντως το σήμα που στέλνει η αυστριακή εταιρεία είναι αυτό της "ειρηνικής εισόδου”, έχοντας ήδη διαμηνύσει προς τις ενδιαφερόμενες πλευρές ότι θα σεβαστεί και θα ανανεώσει πλήρως όλες τις συμβάσεις ενοικίασης που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για τους αποθηκευτικούς χώρους στο Καλοχώρι. Αλλά και για την εσωτερική αγορά, στόχος της εταιρείας είναι να επεκτείνει την παρουσία της Jetoil με εφαρμογή των καλύτερων πρακτικών της αγοράς πετρελαιοειδών, διασώζωντας 150 άμεσες και περίπου 600 έμμεσες θέσεις εργασίας. Εντούτοις μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, η Centracore δεν έχει επί του παρόντος θέσει στόχους για συγκεκριμένα μερίδια αγοράς ούτε έχει καταρτίσει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης, κάτι που θα γίνει εφόσον μπει ως μέτοχος στην ελληνική πετρελαϊκή.