Στη Στοκχόλμη, όπου και η έδρα του Διαιτητικού δικαστηρίου, μεταφέρεται από σήμερα η δικαστική διαμάχη της ΔΕΠΑ με την τουρκική Botas για τις τιμές του φυσικού αερίου.
Στη σουηδική πρωτεύουσα ξεκινά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress", η εκδίκαση της αγωγής της ελληνικής εταιρείας για την ακύρωση της διαιτητικής απόφασης, βάσει της οποίας είχε αυξηθεί αναδρομικά η τιμή του τουρκικού αερίου, προέλευσης Αζερμπαϊτζάν, επιβαρύνοντας τη ΔΕΠΑ με 180 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση ξεκινά πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν η τουρκική εταιρεία είχε απαιτήσει από την ΔΕΠΑ την πληρωμή αναδρομικά από το 2008, ενός ποσού γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, για διαφορές σχετικά με τις αναθεωρημένες τιμές του φυσικού αερίου. Τότε η ΔΕΠΑ είχε αρνηθεί, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν καταστεί ατελέσφορες, και το 2011 η BOTAS είχε προσφύγει στην Διαιτησία.
Το διαιτητικό δικαστήριο παρ’ ότι είχε περιορίσει την έκταση της αναδρομικότητας (απέρριψε δηλαδή το αίτημα για το 2008), εντούτοις είχε επιδικάσει στη BOTAS ένα ποσό γύρω στα 180 εκατ. ευρώ, ναι μεν χαμηλότερο από εκείνο που ζητούσε η τουρκική εταιρεία, ωστόσο αρκετά υψηλό για την ελληνική. H καταβολή του ποσού ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2016.
Πέρυσι ωστόσο η ΔΕΠΑ, επικαλούμενη αντιφατικότητα της απόφασης και διαδικαστικές πλημμέλειες, κατέθεσε στο Εφετείο της Στοκχόλμης αγωγή ακύρωσης της διαιτητικής απόφασης. Εκείνη ακριβώς η αγωγή για την ακύρωση της απόφασης ξεκινά να εκδικάζεται σήμερα ενώπιον του Σουηδικού Εφετείου.
Όμως αυτή δεν είναι η μοναδική δικαστική διένεξη της ΔΕΠΑ κατά της BΟΤΑS που εκκρεμεί σε διεθνή δικαστήρια. Η νομική ομάδα της ελληνικής εταιρείας έχει από τον περασμένο Ιούλιο καταθέσει διαιτητική αγωγή κατά της BΟΤΑS, με αίτημα την αναδρομική αναθεώρηση προς τα κάτω της τιμής στη μεταξύ τους σύμβαση για το αζέρικης προέλευσης αέριο που προμηθεύεται.
Η αγωγή κατατέθηκε ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι, και στηρίζεται σε αιτήματα της ΔΕΠΑ προς την τουρκική εταιρεία για αναδρομική αναθεώρηση της τιμής του αερίου που θα μπορούσε να ανατρέξει μέχρι και το 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ επικαλείται συγκεκριμένες αλλαγές σε θεμελιώδεις παραμέτρους της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου καθώς και στις διεθνείς τιμές από αντίστοιχους προμηθευτές της.
Την περίοδο 2013-2014 η ΔΕΠΑ με βάση αντίστοιχα επιχειρήματα είχε ζητήσει γενναία μείωση τιμής και από τη ρωσική Gazprom. Επειτα μάλιστα από μακρές διαπραγματεύσεις, και υπό την δαμόκλειο σπάθη της προσφυγής σε διεθνή Διαιτησία, είχε πετύχει το στόχο της. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστεί η τιμή του ρωσικού αερίου που προμηθεύεται η ελληνική αγορά κατά πολύ φθηνότερη έναντι άλλων χωρών της ΝΑ Ευρώπης και σε κάθε περίπτωση φθηνότερη από την αντίστοιχη τουρκική.
Το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης ΔΕΠΑ-ΒOTAS αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές σε ολόκληρη την ενεργειακή αγορά. Και αυτό καθώς σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της υπόθεσης, η ΔΕΠΑ έχει δεσμευτεί ότι θα μετακυλήσει οποιαδήποτε αναδρομική μείωση στους πελάτες της. Η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής θα πραγματοποιηθεί επίσης στην Στοκχόλμη και αναμένεται σύμφωνα με δικαστικές πηγές να λάβει χώρα εντός του επομένου εξαμήνου.