Στη Λευκωσία θα βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, προκειμένου να λάβει μέρος στην Τριμερή Συνάντηση Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδος, στην οποία θα συζητηθεί το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου “Euro Africa Interconnector”.
Ο EuroAfrica Interconnector, το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη, προορίζεται να αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της των τριών χωρών με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW.
Η τριμερής συνάντηση στη Λευκωσία ακολουθεί την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της εταιρείας του EuroAfrica Interconnector και της αιγυπτιακής εταιρείας ηλεκτρισμού EEHC για τη διεξαγωγή των σχετικών μελετών για το έργο στις 2 Φεβρουαρίου στο Κάιρο. Στη σχετική παρόντες ήταν και οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αίγυπτο, καθώς και ο υπουργός Ηλεκτρισμού της αφρικανικής χώρας. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μ. Αλ Σίσι έχει εκδηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον για την πρόοδο του έργου.
Με βάση τις τότε ανακοινώσεις, ο EuroAfrica Interconnector αποσκοπεί στο να προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη και να συνεισφέρει στο στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Στη συνάντηση στη Λευκωσία θα παρευρεθούν και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τις προοπτικές και τη βιωσιμότητα του έργου, και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των μελετών για το έργο, οι οποίες αναφέρονταν και στη συμφωνία του Φεβρουαρίου.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία επί των όσων αναφέρονται στις μελέτες, καθώς και στις προοπτικές και τη βιωσιμότητα του έργου, τότε αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην υλοποίησή του.
Σύμφωνα με τις πρωταρχικές εκτιμήσεις, το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου εκτείνεται σε διάστημα 36 μηνών μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών.
Τον κ. Σταθάκη θα συνοδεύσουν στη Λευκωσία ο εκτελών χρέη διευθυντή του γραφείου του, κ. Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος, καθώς και ο διπλωματικός σύμβουλος του ΥΠΕΞ στο ΥΠΕΝ, κ. Νικόλαος Γιωτόπουλος.
Ο συνδυασμός με τον EuroAsia Interconnector
Ως γνωστόν, στα σκαριά βρίσκεται μια ακόμα διεθνής ηλεκτρική διασύνδεση που περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία θα επεκτείνεται μέχρι το Ισραήλ. Πρόκειται για τον EuroAsia Interconnector, έργο που έχει συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Οι δυο διασυνδέσεις είναι μεν ανεξάρτητες μεταξύ τους, όμως έχουν ως κοινό σημείο το γεγονός ότι μέσω αυτών η Κύπρος καθίσταται τριπλό σημείο επαφής, σε ένα εξαιρετικά διευρυμένο δίκτυο ηλεκτρικών διασυνδέσεων που ουσιαστικά ενώνει τρεις ηπείρους.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι με βάση πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι μελλοντικοί σχεδιασμοί προβλέπουν την περαιτέρω διασύνδεση του EuroAfrica Interconnector με χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Από την άποψη αυτή, ο συνδυασμός των δυο αυτών έργων αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον, που ξεπερνά τα σύνορα των εμπλεκόμενων χωρών, καθώς ουσιαστικά θα μπορεί μέσω αυτών να μεταφέρεται ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε πολλές διαφορετικές περιοχές στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, όπως και αντίστροφα.
Το γεγονός αυτό μόνο αδιάφορο δεν μπορεί να είναι για τις μεγάλες εταιρείες του χώρου που στοχεύουν να ενισχύσουν τη θέση τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ίσως, δεν είναι άλλη από τη State Grid, που με την παρουσία της στον ΑΔΜΗΕ επιδιώκει ακριβώς να ενισχύσει τη θέση της διεθνώς. Άλλωστε, τα σχέδια της State Grid για τη διασύνδεση των τριών ηπείρων είναι γνωστά.
Σε περίπτωση που οι δυο μεγάλες αυτές τριμερείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις προχωρήσουν και τελικά υλοποιηθούν, τότε η παρουσία της State Grid στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ καθίσταται αυτόματα εξόχως επιτυχημένη στρατηγική επιλογή για τους Κινέζους, οι οποίοι αναζητούν διαρκώς πύλες για να ενισχύσουν την παρουσία τους στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής