Κανονικά η είδηση της ανάκαμψης των τιμών του αργού στα $60 το βαρέλι δεν πρέπει να ενθουσιάζει πετρελαιοεισαγωγικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η οποία καλύπτει το 99% των αναγκών της από εισαγωγές. Όμως ως εν δυνάμει παραγωγός, μετά την αναβίωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια του ενδιαφέροντος της πολιτείας για έρευνες και πιθανή παραγωγη στην Δυτική Ελλάδα και αλλού, η ανάκαμψη των τιμών του αργού σε επίπεδα που ενθαρρύνουν τις εταιρείες για έρευνες και την ανάληψη ρίσκου, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από την πορεία της διεθνούς αγοράς τους τελευταίους μήνες.
Όπως είχαμε επισημάνει μέσω της στήλης, ήδη από τις 21/9 ,η αγορά είχε αλλάξει διάθεση και ρότα με τους περισσότερους traders τότε να προεξοφλούν ανοδικό ράλι. Οι μηνιαίες εκθέσεις τόσο του IEA όσο και του OPEC ,που κυκλοφόρησαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση ,που έχει πλέον διαμορφωθεί πάνω από τα 98,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με παράλληλη συγκράτηση της παραγωγής και επιστροφή του επιπέδου των αποθεμάτων του ΟΟΣΑ στο μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών, δηλ. στα 3.000 εκατ. βαρέλια. Επιπλέον, η Αμερικανική παραγωγή αργού από κοιτάσματα σχιστού φαίνεται ότι και αυτή ευρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης εάν κρίνουμε από τα τελευταία στοιχεία του ΕΙΑ, με τους παραγωγούς να ευρίσκονται σε διαδικασία κεφαλαιοποίησης των κερδών τους με στόχο την μείωση του τραπεζικού δανεισμού τους, που όλα τα τελευταία χρόνια τους επέτρεψε τη ραγδαία και ιδιαίτερα δυναμική ανάπτυξη τους.
Όπως παρατηρεί πεπειραμένο στέλεχος διεθνούς πετρελαϊκής, που βρέθηκε για λίγες ώρες στην Αθήνα και με το οποίο είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τοenergia.gr, «είναι πλέον φανερά και δια γυμνού οφθαλμού τα σημάδια εξισορρόπησης της αγοράς αργού σε παγκόσμια κλίμακα με αισθητά τα αποτελέσματα περιορισμού, ή καλύτερα ελέγχου, της παραγωγής από τον OPEC and Partners, δηλαδή χώρες του Κόλπου και Ρωσία - Καζακστάν που μεταξύ τους ελέγχουν πλέον άνω του 50% της συνολικής πλανητικής παραγωγής». Μπορεί οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ αναφορικά με το Κουρδικό ζήτημα, ιδιαίτερα μετά την ανακατάληψη του Κιρκούκ από μονάδες του ιρακινού στρατού, να επανέφεραν μια νευρικότητα στη αγορά λόγω του ανακύψαντος ,τρόπω τινά, γεωπολιτικού κινδύνου που τέτοιες κινήσεις σηματοδοτούν, λόγω των φόβων που εκφράζονται συνήθως για μείωση ή και διακοπή στην πετρελαϊκή τροφοδοσία, ήσαν όμως οι δηλώσεις την περασμένη Παρασκευή (27/10) του σημερινού ισχυρού άνδρα της Σαουδικης Αραβίας, του πρίγκιπα Μοχαμεντ Μπιν Σαλμάν περί αναγκαιότητας διατήρησης των περικοπών του OPEC and Partners τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2018 που έστειλαν το σήμα στις αγορές. Των δηλώσεων αυτών του MSB, όπως είναι γνωστός ο πρίγκιπας, είχαν προηγηθεί αντίστοιχες του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και του υπουργού του για την ενέργεια, κυρίου Αλεξ. Νόβακ, περί διατήρησης των περικοπών μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.
Την περασμένη Παρασκευή το Brent, το διεθνές benchmark, έκλεισε στα $60,53 στο ICE του Λονδίνου (με το Αμερικανικό WTI να κινείται σχεδόν στα $ 54), στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων δυο ετών, έχοντας ανατιμηθεί 35% σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο ,όπου είχε κατέβει στα $45 το βαρέλι. Νωρίς σήμερα το πρωί το Brent στις Ασιατικές αγορές διαπραγματεύετο πλησίον των $60,40 το βαρέλι.
ICE Brent Crude Oil (Μάιος - Οκτώβριος 2017)