ΟΠΕΚ: Η Αγορά Πετρελαίου Επανέρχεται σε Ισορροπία Λόγω της Ισχυρής Δέσμευσης στη Συμφωνία Περικοπής της Παραγωγής

 

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αγορά πετρελαίου επανέρχεται σε κατάσταση ισορροπίας λόγω της συμφωνίας για την περικοπή της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που εισηγήθηκε ο ΟΠΕΚ, όπως δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Mohammad Barkindo.

Στην τελευταία έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η βιώσιμη σταθερότητα της αγοράς επιτεύχθηκε λόγω της ισχυρής δέσμευσης 24 πετρελαιοπαραγωγικών χωρών.

«Θα μπορούσα να σας πω η διαδικασία υπήρξε απλή, αλλά νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαδικασία εκ νέου εξισορρόπησης δεν επρόκειτο ποτέ να συμβεί εν μία νυκτί, και ποτέ δεν επρόκειτο να συμβεί με γραμμικό τρόπο», δήλωσε ο Barkindo.

Ο Barkindo εξήγησε ότι για να επιτευχθεί αρχικά η συγκράτηση και στη συνέχεια η άμβλυνση του τρέχοντος κύκλου της αγοράς πετρελαίου -τον οποίο πολλοί περιέγραψαν ως το χειρότερο που βίωσε ποτέ ο κλάδος- απαιτήθηκε μεγάλη υπομονή, αποφασιστικότητα και επιμονή.

«Πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις φέτος έχουν συμβάλει στην εξάλειψη της αιμορραγίας του κλάδου. Η βιομηχανία σταμάτησε να προχωρά κολλημένη στην όπισθεν», ανέφερε.

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι με τη σταθερή και συνεχώς βελτιούμενη πρόοδο που έχουμε σημειώσει στις συλλογικές μας προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του τρέχοντος κύκλου της αγοράς πετρελαίου. Όπως είπα στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, μέχρι στιγμής είναι όλα καλά. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αγορά εξισορροπεί εκ νέου», δήλωσε.

 

Όλοι οι συμμετέχοντες παραμένουν δεσμευμένοι

Ο κ. Barkindo ανέφερε ότι η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου ήταν επίσης ισχυρή, με εκτιμώμενη αύξηση περίπου 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως από το πρώτο έως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, πρόσθεσε, η Γραμματεία του ΟΠΕΚ στην πιο πρόσφατη Μηνιαία Έκθεση Πετρελαϊκής Αγοράς αύξησε τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου τόσο το 2017, όσο και το 2018.

«Αυτή η ανοδική τάση στις προβλέψεις για την πετρελαϊκή ζήτηση είναι πιθανό να συνεχιστεί. Επιπλέον, παρατηρήσαμε πρόσφατα μία επιβράδυνση της ανάπτυξης της αγοράς σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη μείωση της παραγωγικότητας των γεωτρήσεων, καθώς και από την αυξανόμενη ανησυχία εκ μέρους της επενδυτικής κοινότητας», σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ ανέφερε ότι υπάρχουν σαφώς αρκετά θετικά σημεία που πρέπει να επισημανθούν στη διαδικασία επανεξισορρόπησης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, ιδίως σε ότι αφορά στις επενδύσεις.

Εξήγησε ότι, αν και υπάρχει η προσδοκία ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν ελαφρά φέτος και το 2018, δε θα πλησιάσουν καν τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.

«...Είναι περισσότερο εμφανές σε έργα μικρής διάρκειας σε σύγκριση με αντίστοιχα μακροπρόθεσμα, τα οποία αποτελούν τη βάση της βιομηχανίας», δήλωσε.

«Όπως όλοι έχουμε μάθει από τους προηγούμενους κύκλους των τιμών, τέτοια έντονη και μακροχρόνια πτώση των επενδύσεων αποτελεί σοβαρή απειλή προς τη μελλοντική προσφορά. Ωστόσο, με βάση την πρόβλεψη μας για τη μελλοντικής ζήτηση σε πετρέλαιο, με την επερχόμενη έκθεσή μας World OilOutlook 2017 να προβλέπει ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει τα 111 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2040 -αύξηση σχεδόν 16 εκατ. βαρελιών ημερησίως- ο κόσμος απλά δεν μπορεί να αντέξει ελλείψεις στην προσφορά πετρελαίου», ανέφερε.

Δήλωσε επίσης ότι η αναγνώριση και ο σεβασμός της σχέσης μεταξύ της μακροπρόθεσμης εξασφάλισης του εφοδιασμού και των βραχυπρόθεσμων συνθηκών έχει καθοριστική σημασία.

«Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι οι συμμετέχοντες παραμένουν δεσμευμένοι στην πλήρη επίτευξη των στόχων τους. Δεν θα παραιτηθούμε, δεν θα υποχωρήσουμε», τόνισε.

Στις 25 Μαΐου, τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου και να παρατείνουν την προηγούμενη συμφωνία τους για εννέα ακόμα μήνες, μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Το ποσοστό συμμόρφωσης των μελών του ΟΠΕΚ στη συμφωνία περιορισμού της παραγωγής αυξήθηκε σε 82% τον Αύγουστο, από 75% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ( IEA).

Αν ληφθούν υπόψη και οι συμμετέχοντες εκτός ΟΠΕΚ, η περικοπή της παραγωγής πετρελαίου θα φθάσει τα 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 2% της παγκόσμιας παραγωγής.

Αυτή είναι η δεύτερη περικοπή της παραγωγής εκ μέρους του ΟΠΕΚ τα τελευταία δύο χρόνια και η δεύτερη παρέμβασή του στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από τα μέσα του 2014, όταν οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να μειώνονται.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr