Σταθάκης: Θετικές εξελίξεις για την επένδυση στην Αλεξανδρούπολη – Οι 4 πυλώνες της ελληνικής στρατηγικής για το αέριο

 

Η ενέργεια αποτελεί στρατηγικό αγαθό που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, τόνισε νωρίτερα ο υπυοργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist, που πραγματοποιείται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι είναι κρίσιμη η πρόκληση που επιβάλει η μετάβαση στο φυσικό αέριο. Η απάντηση σε αυτή την πρόκληση μπορεί να δοθεί είτε με περισσότερες εισαγωγές είτε με την αναζήτηση νέων πηγών. 

Η απάντηση που δίνει η ΕΕ στην πρόκληση αυτή, στοχεύει στην ενοποίηση της αγοράς, τη διαφοροποίηση των οδεύσεων και πηγών και την επιτεύξη φθηνότερων τιμών, τόνισε ο κ. Σταθάκης, για να καταδείξει ότι κομβικό στοιχείο για τη στρατηγική στο συγκεκριμένο τομέα είναι η συνεργασία.

Από την άποψη αυτή, ο κ. Σταθάκης εστίασε στο ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει συνθήκες για ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η στρατηγική της Ελλάδας, όπως την ανέλυσε ο κ. Σταθάκης, βασίζεται σε 4 πυλώνες για την ενίσχυση της θέσης της χώρας στην αγορά αερίου: 

α) ολοκλήρωση απελευθέρωσης χονδρικής και λιανικής αγοράς

β) ανάδειξη χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο 

γ) δημιουργία πολλαπλών εισόδων υποδοχής φυσικού αερίου για επέκταση της βαλκανικής αγοράς LNG

δ) ενδυνάμωση της προοπτικής  να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων 

Μέσω της στρατηγικής που εδράζεται σε αυτούς τους 4 πυλώνες, η επιδίωξη είναι να διευρυνθεί η. αγορά αερίου χωρίς να απειληθεί η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Περνώντας στις εξελίξεις στην αγορά, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι στη λιανική ολοκληρώθηκε ο διαχωρισμός και πλέον όλα είναι έτοιμα ώστε από την 1η Ιανουαρίου να ανοίξει η λιανική.

Η στρατηγική επιδίωξη στον συγκεκριμένο τομέα προβλέπει τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών, την προσέλκυση νέων παικτών και την επέκταση του δικτύου διανομής.

Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, βρίσκεται ήδη εν εξελίξει ο σχεδιασμός από τις υφιστάμενες εταιρείες διανομής για επέκταση σε 50 περιοχές και πόλεις έως το 2023.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακή πύλη

 

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου. Στην κατεύθυνση αυτή, το δρόμο άνοιξε ο TAP.

Πλέον, σχεδόν το 50% του συγκεκριμένου έργου  στην ελληνική επικράτεια είναι έτοιμο, ενώ οι ακόμα πιο θετικές προοπτικές αποτυπώνονται στην κατασκευή δεύτερου σταθμού συμπίεσης δυνατότητας που φτάνει στα 20 δις κ.μ.

Σε ό,τι αφορά τον EastMed, ο υπουργός σημείωσε ότι οι προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτός.  Σύντομα αναμένεται να προχωρήσουν οι κύριες μελέτες, ενώ το επόμενο αποφασιστικό βήμα θα γίνει με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας στα τέλη του 2017 στην Κύπρο.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι οι σχεδιασμοί αυτή εντάσσονται στο πλαίσιο της εναλλακτικής νότιας όδευσης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση ότι τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου θα πρέπει να λύνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με γνώμονα τις αρχές του Γ’ πακέτου και να αντιμετωπίζονται όλα με ίδιους κανόνες.

 

Επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Τα σχεδιαζόμενα και υλοποιούμενα έργα υποδομών φυσικού αερίου, έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε αυτά τα πλαίσια, όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, επιδιώκουμε να προσθέσουμε μια ακόμη πύλη για υγροποιημένο αέριο, εκτός της Ρεβυθούσας. 

Σε ό,τι αφορά τη Ρεβυθούσα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι με την αναβάθμισή της, θα αυξηθεί και η αποθηκευτική της ικανότητα.

Η δεύτερη πύλη στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός προβλέπεται να γίνει στην Αλεξανδρούπολη και, όπως σημείωσε, πρόκειται για ιδιωτικό πρότζεκτ.

Σχετικά με αυτό, ο Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι δρομολογήθηκαν οι προκατρκτικές τεχνικοοικονομικές μελέτες και είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχήμα των εταίρων.

«Εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε κάποια πολύ θετικά μηνύματα ως προς την επέκταση του επενδυτικού σχήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σε σχέση με τον IGB, ο Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι η έναρξη της κατασκευής του αναμένεται στο επόμενο έτος και η λειτουργία του το 2020.

Μαζί με TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας θα ενισχύσει τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, τόνισε ο κ. Σταθάκης.

 

 

Αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στις έρευνες υδρογονανθράκων

 

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο πεδίο της έρευνας υδρογονανθράκων, ο κ. Σταθάκης εστίασε στο ότι προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός για 2 περιοχές ΝΔ Κρήτης, μαζί με την πρόσκληση για το Ιόνιο.

Πλέον, είμαστε στη φάση που ολοκληρώνονται οι προσκλήσεις στην εφημερίδα της ΕΕ και στη συνέχεια θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Τα σχέδιά μας περιλαμβάνουν 7 περιοχές για τις οποίες δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον, ανέφερε ο κ. Σταθάκης, ενώ στο Ιόνιο θα επανεπεξεργαστούμε σεισμικά δεδομένα.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ΕΔΕΥ, ενώ θα εισαχθούν και μια σειρά άλλες βελτιώσεις.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr