Τον προσεχή Δεκέμβριο θα υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο συνέδριο του Economist EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.
Ο υπουργός στάθηκε στον καθοριστικό ρόλο του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται, ενώ ανέφερε ότι έως το 2040 προβλέπεται σταδιακή μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής φυσικού αερίου, κυρίως λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων στη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση κατανάλωσης φυσικού αερίου, οδηγεί στην ανάγκη ενίσχυσης των εισαγωγών ή αναζήτησης νέων πηγών προμήθειας. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης έκανε αναφορά στον σχεδιασμό για επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε 50 περιοχές και πόλεις της Ελλάδας έως το 2023, στο γεγονός ότι έχει κατασκευαστεί το 50% του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP, στην κατασκευή ενός δεύτερου σταθμού συμπίεσης, στις Σέρρες, το 2022, στην ολοκλήρωση των προκαταρκτικών μελετών για τον αγωγό EastMed, καθώς και στη σχεδιαζόμενη δεύτερη πύλη για την υποδοχή LNG, στην Αλεξανδρούπολη, που θα συνδυαστεί με την ολοκλήρωση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB. Τέλος, όσον αφορά την έρευνα υδρογονανθράκων, ο υπουργός επεσήμανε την αναβάθμιση του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και δήλωσε ότι προκηρύχθηκε νέος διεθνής διαγωνισμός για δύο περιοχές ΝΔ της Κρήτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
Υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας, κάτι όμως που εξαρτάται από την προμήθεια ενέργειας σε ανταγωνιστική τιμή, και αυτό πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος, δήλωσε από το βήμα του Economist ο επικεφαλής του τομέα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος μετέχει στο EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.
Αναφέρθηκε στο σχέδιο που προκρίνει η Νέα Δημοκρατία στα ενεργειακά ζητήματα, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των αντίστοιχων έργων και υποδομών, στη μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, καθώς και νέων μορφών ενέργειας, στην αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, στη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στην ταχύτερη προώθηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
PAOLO SCARONI
Για να είναι πολιτικά ανεξάρτητη η Ευρώπη θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια, δήλωσε από το βήμα του Economist ο αναπληρωτής πρόεδρος του Rothschild Group και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ENI Paolo Scaroni, o οποίος μετέχει στις εργασίες του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT.
Επειδή όμως η παραγωγή στην Ευρώπη εξασθενεί, θα πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές, είπε ο κ. Scaroni. Επεσήμανε επιπροσθέτως τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και το θέμα της τιμής. Μια άλλη λύση είναι το εισαγόμενο από την Αμερική LNG, το οποίο όμως είναι ακριβό σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, και το οποίο παραμένει κατά κύριο λόγο ρωσικής προέλευσης. Έτσι, το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο είναι μια εναλλακτική, σύμφωνα με τον αναπληρωτής πρόεδρος του Rothschild Group.Τέλος, τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει μια ενεργειακή στρατηγική για όλη την ήπειρο.
KONSTANTIN SIMONOV
Στη σημασία της Κίνας ως εναλλακτικού καταναλωτή ρωσικής ενέργειας σε σχέση με την Ε.Ε. αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής του National Energy Security Fund της Ρωσίας Konstantin Simonov. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες των ρωσικών πεδίων φυσικού αερίου και τα σχέδια για νέους αγωγούς και νέα υποδομή που αφορά την τροφοδοσία τόσο της Κίνας όσο και της Ευρώπης. Δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για την επέκταση του ανταγωνισμού στην ενέργεια,
μιλώντας για υπεροχή του ρωσικού φυσικού αερίου στο θέμα της τιμής. Επίσης, παρατήρησε ότι η
κατανάλωση πετρελαίου στην Ευρώπη μειώνεται αλλά στην Κίνα αυξάνεται, κι έτσι κατά τη γνώμη του η σημασία της αγοράς ρωσικού πετρελαίου αναβαθμίζεται.
KATE MARIE BYRNES
H Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς λόγω της θέσης της μπορεί να προσφέρει ανθετική διαφοροποίηση των πηγών, επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist η Kate Marie Byrnes, deputy chief of mission της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Σε εισήγηση που παρέθεσε στο πλαίσιο του EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, η κυρία Byrnes υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ ήταν, είναι και θα είναι εταίρος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας συνακολούθως όλα τα projects που τη συνδέουν με τους γείτονές της.
Με ενθουσιασμό υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως παραγωγό φυσικού αερίου, τόνισε η κυρία Byrnes, ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα παρουσιάζει χαρακτηριστικά ηγεσίας για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως αναφορικά προς την ηλιακή ενέργεια, κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα της Τήλου.
Η κυρία Byrnes δήλωσε ότι η Αμερική κατανοεί τη σημασία της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας της Ευρώπης, ωστόσο η εισαγωγή περισσότερου ανταγωνισμού θα μειώσει την ισχύ των μονοπωλίων και θα λειτουργήσει ως εργαλείο συνεργασίας.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Για μια «συμπαγή» στρατηγική της Κίνας, που «δένει» με τη στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε απο το βήμα του Economist ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην οικονομική συνεργασία της Ε.Ε. με τον χώρο της Βόρειας Αφρικής και σε σημαντικά έργα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή εξέλιξη, όπως ο EuroAsia Interconnector, το πρόγραμμα Superfast Broadband (όπου έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.) και την ανάπτυξη οπτικής ίνας στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Προμαχώνα, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Ο υπουργός επεσήμανε το ισχυρό ενδιαφέρον κινεζικών τηλεπικοινωνιακών κολοσσών για την ανάπτυξη των δικτύων στην Ελλάδα. Τόνισε, τέλος, ότι η Ελλάδα μπαίνει στη σφαίρα της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, με την ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων της. Κατέληξε ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο να παίξει και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι φίλοι της και οι λιγότερο φίλοι της.
ZURAB GUMBERIDZE
Στον ρόλο της Γεωργίας στις διεθνείς μεταφορές, ειδικότερα στις μεταφορές μεταξύ Κίνας και Ευρώπης αναφέρθηκε ο senior expert του South Caucasus transport corridor της Γεωργίας Zurab Gumberdize, ο οποίος από το βήμα του Economist αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία της χώρας του με γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και την Κίνα. Τέλος, ο ίδιος τόνισε τον ρόλο των ελευθέρων οικονομικών ζωνών και των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου.
JEAN-GUY CARRIER
Στο 1 τρις δολάρια έφθασαν το 2016 οι επενδύσεις στην περιοχή της πρωτοβουλίας One Belt-One Road, δήλωσε ο Jean-Guy Carrier, εκτελεστικός πρόεδρος του SRCIC, ο οποίος μετείχε με ομιλία του στο EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT. Ο πρόεδρος της Κίνας έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι μια πολυμερής προσπάθεια. Όλο και περισσότερες χώρες επιθυμούν να γίνουν μέλη στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB) ώστε να συμμετάσχουν σε αντίστοιχα projects. «Λιτά, καθαρά και πράσινα» είναι το σύνθημα για αυτά τα projects, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jean-Guy Carrier, ο οποίος εκτίμησε ότι το One Belt-One Road μπορεί να εξελιχθεί στην πιο σημαντική αναπτυξιακή πρωτοβουλία στην ιστορία και να βγάλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη φτώχεια.
OLEG DUNAEV
Στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις στον Ευρασιατικό χώρο αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT ο Oleg Dunaev από τη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (RSPP) και το Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (CCI RF).
Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε στις προοπτικές και τους περιορισμούς όσον αφορά την ανάπτυξη των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων (logistics) και τη μεγάλη μείωση του κόστους που μπορεί να υπάρξει με την κατάργηση των τελωνειακών φραγμών και την υπογραφή συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Χαρακτήρισε «εύθραυστη» την παγκόσμια ανάπτυξη, ωστόσο επεσήμανε τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες συνεργασίας Ε.Ε., Ευρασίας και Κίνας.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΕΡΝΙΚΟΣ
Στον ρόλο του ελληνικού εφοπλισμού και τη σημασία του λιμανιού του Πειραιά μέσα στις νέες δυνατότητες διακρατικών συνεργασιών που διαμορφώνονται αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ICC-Hellas και αντιπρόεδρος του SRCIC Νικόλαος Βερνίκος, ο οποίος σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT τόνισε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός πιστεύει στον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά δεν φοβάται και τους αυστηρούς κανόνες που μπορεί να θέσει ο ανερχόμενος προστατευτισμός.
O Πειραιάς είναι σήμερα το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι στον κόσμο, σύμφωνα με τον κ. Βερνίκο, ενώ ακόμα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι το κράτος με τον μεγαλύτερο αριθμό εμπορικών αεροδρομίων λόγω της νησιωτικότητάς της. Τέλος, ο ίδιος εξήρε τον ρόλο του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου (ICC) στην ενοποίηση των τελωνειακών κανόνων ανά τον κόσμο και στην «εκπαίδευση» των κυβερνήσεων σε αυτόν τον τομέα.
ΘΩΜΑΣ ΛΑΜΝΙΔΗΣ
Σε παράγοντες που θέτουν εμπόδια στις επενδύσεις, ιδίως δε εκείνες στις οποίες εμπλέκονται πολλές χώρες αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist ο εταίρος και αντιπρόεδρος της δικηγορικής εταιρείας KLC Θωμάς Λαμνίδης, ο οποίος παράλληλα τόνισε την ανάγκη για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τήρηση των δεσμεύσεων των κυβερνήσεων έναντι των επενδυτών.