Στην τελική ευθεία έχει μπει ο διαγωνισμός που προκήρυξε η ΔΕΗ για την πρόσληψη συμβούλου που θα υποβάλει προτάσεις για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στην αγορά του φυσικού αερίου. Κατά πληροφορίες η επιλογή θα γίνει μεταξύ δύο εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στα πλάνα που εκπονεί η ΔΕΗ για διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και των υπηρεσιών που παρέχει, αναφέρθηκε χθες ο γενικός διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης της εταιρείας Γ. Κοπανάκης στο πλαίσιο της ημερίδας «Ο ρόλος Ελλάδας & Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο: Γεωπολιτικές και Ενεργειακές Προκλήσεις» που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης HAEE (Hellenic Association for Energy Economics).
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο κ. Κοπανάκης η ΔΕΗ σχεδιάζει να προσφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην αγορά σύνθετα ενεργειακά πακέτα που θα περιλαμβάνουν ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας σε καταναλωτές. Το λανσάρισμα των νέων αυτών προϊόντων αναμένεται να γίνει στις αρχές του νέου έτους (ο σύμβουλος έχει προθεσμία να παραδόσει τη μελέτη του σε διάστημα 5 μηνών ενώ το πρώτο κομμάτι της μελέτης θα παραδοθεί μέχρι τέλη Νοεμβρίου και θα αφορά στην ανάλυση της αγοράς).
Μαζί με το σύμβουλο η ΔΕΗ αναμένεται να αξιολογήσει συγκεκριμένα πελατειακά τμήματα σε οικιακούς, εμπορικούς, ξενοδοχειακούς πελάτες με στόχο να προσδιοριστούν οι πρώτοι στόχοι, θα σχεδιαστεί στρατηγική διείσδυσης, τιμολογιακής πολιτικής, θα αναπτυχθούν συγκεκριμένα προϊόντα tailor made για πελάτες, θα εκπονηθεί συγκεκριμένη στρατηγική για την αγορά αερίου κλπ.
Επίσης ο σύμβουλος θα προτείνει τον οδικό χάρτη διείσδυσης με χρονοδιαγράμματα και προτεραιότητες αλλά και επιχειρησιακό σχέδιο διείσδυσης στην αγορά προμήθειας (τιμολόγια και συνδυαστικά προϊόντα). Τέλος θα διαμορφωθεί στρατηγική και για τη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοπανάκης εκτός από το retail στόχος της ΔΕΗ είναι να μπει και στο CNG και στο small scale LNG και σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη εγκαινιάσει στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΠΑ για τα νησιά ενώ εξετάζει και τη διείσδυση μέσω CNG σε απομακρυσμένες περιοχές εκτός δικτύου.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για άδεια προμήθειας φυσικού αερίου.
Τέλος μια ακόμη δραστηριότητα στην οποία υπάρχουν σχεδιασμοί για διείσδυση είναι οι σύνθετες υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής κατά το μοντέλο που ακολουθεί ένας μεγάλος ενεργειακός όμιλος στην Τουρκία, η Zorlou Energy. Η ΔΕΗ σε αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζει σε συνεργασία με άλλες διεθνείς εταιρείες να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και ειδίκευση που έχει αποκτήσει στη διάρκεια των ετών από τη συντήρηση και επισκευή του δικού της χαρτοφυλακίου παραγωγής.