Σε Υψηλούς Τόνους η Αντιπαράθεση Κυβέρνησης - ΝΔ στη Βουλή για τη ΔΕΗ

 

«Η ΔΕΗ θα σωθεί και πρέπει να σωθεί. Θα είναι ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματός μας, θα στηρίζει τους εργαζόμενους και θα κάνει κινήσεις προς όφελος των καταναλωτών», δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για τη ΔΕΗ.

Οι 39 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπέγραφαν το κείμενο της επερώτησης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για εγκληματική πολιτική που οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση την εταιρία. Ο πρώτος επερωτών της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, υποστήριξε από την πλευρά του ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι λειτουργικές ζημιές της ΔΕΗ να φθάσουν μέχρι τέλος του έτους στα 400 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταθάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι εμμένει σε μία καταστροφολογική τακτική και αρνείται να παρουσιάσει τη δική της πρόταση, σημειώνοντας ότι επί διακυβέρνησής της δεν ρύθμισε το μερίδιο της ΔΕΗ για να την προστατεύσει, ενώ είχε δρομολογήσει την πλήρη απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Παράλληλα, έκανε λόγο για κροκοδείλια δάκρυα της ΝΔ και τόνισε ότι παρουσιάζει παραπλανητική εικόνα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα της εταιρίας.

Το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά από το 90% θα φτάσει στο 50% και αυτό ήταν αναπόδραστη εξέλιξη του δεύτερου μνημονίου είπε, ενώ απαντώντας στη κριτική για τον ΑΔΜΗΕ, αντέτεινε, ότι αντίθετα από τη πολιτική της ΝΔ που δρομολογούσε την πλήρη ιδιωτικοποίησή του, η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει το Δημόσιο το 50% των δικτύων του και το άλλο 50% να δοθεί σε ιδιώτες.

«Η ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου, η διατήρηση του δημόσιου ελέγχου του ΑΔΜΗΕ, αφού πρόκειται για δίκτυα, η διασύνδεση των νησιών με αναβαθμισμένη τεχνολογία και η εξαιρετική αποτίμηση της μετοχής του μόλις εισήχθη στο Χρηματιστήριο, του αποδίδουν θετικό πρόσημο» τόνισε.

Ο κ. Σταθάκης έδωσε ακόμα έμφαση στην προστασία των υδροηλεκτρικών μονάδων, τονίζοντας ότι «είναι κομβικό σημείο στην ενεργειακή αγορά της χώρας και «είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι παραγωγής της ΔΕΗ».

«Η προστασία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι βασική προϋπόθεση. Το στοιχείο της υδροηλεκτροδότησης της ΔΕΗ είναι απαραίτητο, πρέπει να το διατηρήσουμε, δεν παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού. Είναι ένα στρατηγικό και απόλυτα ουσιαστικό στοιχείο» ανέφερε.

Ο κ. Σταθάκης μίλησε ακόμα για αναπόδραστη ευρωπαϊκή δέσμευση σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες και πρόσθεσε ότι γίνεται διαπραγμάτευση, ώστε η πώληση να μην θίγει τα συμφέροντα και τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

«Υπάρχει σαφής δέσμευση να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε. Θα δείτε ότι θα γίνει ομαλά η διαδικασία και θα φέρει οφέλη στη ΔΕΗ» επεσήμανε.

Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι «εμείς επιδιώκουμε μέσα στο νέο στρατηγικό πεδίο, να διατηρήσει το Δημόσιο τον έλεγχο στο μεγαλύτερο κομμάτι της ηλεκτρικής παραγωγής για λόγους ασφαλείας, και για αυτό προσπαθούμε στη διατήρηση του 50%, ως βασικού πυλώνα του ενεργειακού συστήματος».

«Προφανώς θα αναπτυχθεί σε νέους τομείς και πεδία και στη λιανική και στο εμπόριο και με παρουσία στα Βαλκάνια. Αίρεται μια μονοπωλιακή κατάσταση, θα υπάρχουν μεγάλες ανακατατάξεις, αλλά θα εισαχθούν κανόνες και αρχές» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Οι εργαζόμενοι είναι βασική μέριμνά μας. Σε όλους τους τόνους λέμε ότι οι αλλαγές πρέπει να τους διασφαλίζουν. Όπως έγινε η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ το ίδιο θα γίνει και με τη ΔΕΗ. Έχει ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Δώστε χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί».

Ακόμα, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε, ότι τα καταστροφολογικά σενάρια περί κατάρρευσης της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ, πολύ απέχουν από την πραγματικότητα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης της ΔΕΗ «εξωγενείς, μη ελεγχόμενοι παράγοντες, επηρέασαν τη κερδοφορία της, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της θα παρουσιάσει σημαντική κερδοφορία σε ετήσια βάση και οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η όποια μετατόπιση θα είναι οριακή».

Από την πλευρά τους, οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ αντέτειναν, ότι η κυβέρνηση, με τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και την πολιτική της, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση και κατάρρευση την εταιρεία.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για δραματική μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν στα 2,5 δισ. ευρώ, σήμερα μόλις φτάνει στα 415 εκατ. ευρώ.

«Ενώ ακυρώσατε το στρατηγικό πλάνο που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, δυόμιση χρόνια δεν καταθέσατε κανένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Η ΔΕΗ πορεύεται χωρίς στρατηγικό σχέδιο και έφτασε σήμερα σε κατάσταση μερικής στάσης πληρωμών» τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

«Ετοιμάζεστε να πουλήσετε το μετοχολόγιο, ξεχωριστά από τις λιγνιτικές μονάδες. Άλλος αγοράζει το πελατολόγιο και άλλος τις λιγνιτικές μονάδες. Δηλαδή τύπου ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Είναι αυτό προς το συμφέρον της εταιρείας; Η ΝΔ δεν πρόκειται να επιτρέψει να ολοκληρώσετε την καταστροφή της ΔΕΗ, ούτε να μετακυλήσετε το πρόβλημα στους επόμενους, δημιουργώντας μια βόμβα που θα σκάσει. Να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Δεν θα σας επιτρέψουμε να εφαρμόσετε εγκληματικές επιλογές, προς ικανοποίηση του κομματικού σας ακροατηρίου και να δυναμιτίσετε το μέλλον της χώρας».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε, ότι «το θέμα της ΔΕΗ δεν είναι μεν στα πρωτοσέλιδα, όμως διαγράφονται πολύ άσχημες εξελίξεις» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της υπονομεύει την εταιρεία και αποσταθεροποιεί το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

«Πως μπορεί η ΔΕΗ να κατέβει από το 90% στο 50% χωρίς να εισπράξει χρήματα;» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Το πλάνο της κυβέρνησης είναι να χάσουνε πελάτες. Αυτό έχει συμφωνηθεί, χωρίς να υπάρχει κανένα αντάλλαγμα. Ποιος το συμφώνησε κανείς δεν λέει, δεν ντρέπεται και δεν παραιτείται».

Έμφαση έδωσε ο κ. Χατζηδάκης στην πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, σημειώνοντας ότι ο «κ. Σκουρλέτης δεν το ήθελε, αλλά ο κ. Σταθάκης, που εμφανίζεται λιγότερο ηρωικός, λέει ότι προχωρά και φτάσαμε τέλη Σεπτεμβρίου, με τις φήμες στην αγορά να λένε ότι η συμφωνία θα ναυαγήσει».

«Με τη κοινοτική νομοθεσία πέρασε και η οδηγία που υποβάλει την αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων, αλλά δεν έχει λεφτά η ΔΕΗ να το κάνει. Θα έχουμε πρόβλημα να κλείσουν οι μονάδες με σφραγίδες. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε χαρωποί στο γκρεμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε:

«Αποτέλεσμα των τραγελαφικών σχεδιασμών της κυβέρνησης, είναι ότι φτάσαμε στην πλήρη απαξίωση της ΔΕΗ που είναι με τη ψυχή στο στόμα και πηγαίνει μήνα-μήνα σε σχέση με την ρευστότητά της. Εσείς συνεχίζετε να εφαρμόζετε ένα μοντέλο να χάσει πελάτες και να μην πάρει κανένα ευρώ».

«Εξηγήσεις πρέπει να δώσετε, όχι μόνο στους υπαλλήλους ή στην αντιπολίτευση, αλλά στην ίδια τη συνείδησή σας. Γιατί δεν γίνεται να καταστρέφετε τη μεγαλύτερη επιχείρηση και να υπονομεύετε το μέλλον της, να αποσταθεροποιείτε το ενεργειακό σύστημα της χώρας και να κουνάτε και το δάχτυλο. Θα απολογηθείτε στους Έλληνες πολίτες για τα τραγικά σας λάθη αυτά» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο επερωτών βουλευτής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, υποστήριξε ότι «η ΔΕΗ είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση της ιδεοληψίας, της αμάθειας, της ανικανότητας και του θράσους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

«Φτιάξατε ένα εξωφρενικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης, όπου ο δημόσιος τομέας εκχωρεί το μονοπώλιο ενέργειας τζάμπα, κάτω του κόστους» υποστήριξε ο κ. Κεδίκογλου.

Ιδεοληπτικές αγκυλώσεις που οδήγησαν σε οικονομική δολοφονία της ΔΕΗ και απειλούν πλέον τη βιωσιμότητά της, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο επερωτών βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Βλάσης, ενώ έκανε λόγο για εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί.

«Έχετε το θράσος να λέτε ότι προασπίζεστε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, όταν πουλάτε το 50% των πελατών της και το 40% των μετοχών της» σημείωσε.

«Η κατάσταση της ΔΕΗ έχει φτάσει στο ναδίρ. Κινδυνεύει η επιχείρηση μέχρι τέλους του έτους να μείνει από ρευστότητα. Να καταστεί ένα ενεργειακό κουφάρι. Σήμερα η ΔΕΗ δανείζεται βάζοντας υποθήκες τις οφειλές των καλύτερων πελατών της, ενώ το 2014 δανείστηκε με την εταιρική της αξία. Αυτή είναι η διαφορά μας» υποστήριξε ο επόμενος επερωτών βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος.

«Η λειτουργία της ΔΕΗ είναι καθαρά ζημιογόνα. Τα καθαρά έσοδά της είναι μειωμένα κατά 75%. Η τελευταία αξιολόγηση την κατατάσσει μια ανάσα από την χρεοκοπία» επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, Ιάσων Φωτήλας.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr