Ο συνδυασμός μιας συνεχιζόμενης υψηλής ζήτησης αργού και προϊόντων, κυρίως από τις ασιατικές αγορές, και ο εμφανής πλέον κίνδυνος μιας νέας ανάφλεξης στο Βόρειο Ιράκ με αφορμή το Κουρδικό Δημοψήφισμα οδήγησαν τις τιμές του αργού σε νέα ύψη στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το μηνιαίο συμβόλαιοBrent, το διεθνές benchmark, αναρριχήθηκε στα $ 59,46 το βαρέλι στο χρηματιστήριο του Χόνγκ Κόνγκ με κέρδη 0,8 τοις εκατό, για να κλείσει τελικά εχθές (25/9) αργά το απόγευμα στα $ 59.02 στο ICE του Λονδίνου για παραδόσεις Νοεμβρίου, την υψηλότερη τιμή που έχει σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2015. Όπως έχουμε ήδη παρατηρήσει από την στήλη 'Άρθρα-Αναλύσεις', οι τιμές του αργού σημειώνουν μια μετρήσιμη ανάκαμψη τις τελευταίες εβδομάδες έχοντας ανατιμηθεί κατά σχεδόν 30% από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου.
Διακύμανση του συμβολαίου Brent στο ICE την εβδομάδα 18-25 Σεπτεμβρίου 2017.
Σύμφωνα με παράγοντες που κινούνται στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων , η αγορά πετρελαίου φαίνεται να έχει αλλάξει κατεύθυνση μετά από τρία χρόνια ύφεσης και αβεβαιότητας, κάτι που κατά την γνώμη τους οφείλεται αφ' ενός μεν στη μείωση της παραγωγής (από πλευράς OPEC) και την σταδιακή κάμψη των αποθεμάτων και αφ' ετέρου στην παρατηρούμενη υψηλή ζήτηση, αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών που επεκράτησαν το τελευταίο διάστημα. Οι δε χαμηλές τιμές, που για το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων 30 μηνών κινήθηκαν κάτω των $ 50 το βαρέλι, οδήγησαν σε μια ανάκαμψη της ζήτησης ταυτόχρονα στις ώριμες και στις αναδυόμενες αγορές.
Στα πολύ θετικά θεμελιώδη της αγοράς, δηλαδή στην εξισορρόπηση προσφοράς - ζήτησης (όπως αναλύσαμε με λεπτομέρεια στο άρθρο μας στις 21/9 με τίτλο "Προς νέα ισορροπία οδεύουν οι αγορές πετρελαίου"), ήρθαν τώρα να προστεθούν και οι φόβοι για μια ενδεχόμενη διακοπή στην τροφοδοσία αργού από το αυτόνομο κουρδικό κρατίδιο του Ιράκ, το KRG, το οποίο μέσω αγωγού που διασχίζει τη ΝΑ Τουρκία και καταλήγει στο λιμάνι του Τσειχάν, εξάγει περί τα 550 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα στις διεθνείς αγορές μέσω γνωστών oil trading companies όπως οι Trafigura, Glencore και Vitol. Οι δε φόβοι δεν είναι καθόλου αβάσιμοι, καθώς η Τουρκία, μέσω επανειλημμένων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν, έχει προειδοποιήσει το καθεστώς της Ερμπίλ ότι είναι κάθετα αντίθετη στην προοπτική ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν, αφού κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε τις υφέρπουσες, αλλά επικρατούσες, αποσχιστικές τάσεις στις κουρδικές επαρχίες της ίδιας της Τουρκίας.